Ajuntament de Viladecans
Família 23/09/2022

A Viladecans, els infants tenen una missió!

La ciutat del Baix Llobregat edita un conte per explicar a la canalla els grans conceptes de l’Agenda Urbana per al desenvolupament de la localitat

Redacció
3 min
Imatge del conta-contes de Viladecans en una de les primeres presentacions de la història, aquest estiu

El 25 de setembre de 2015, els estats membres de l’ONU donaven a conèixer el contingut de l’Agenda 2030. Es tracta d'un marc de reptes globals que van consensuar els estats membres de les Nacions Unides per aconseguir la millora de la humanitat, concretat en 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i 169 metes per posar fi a la pobresa, protegir el planeta i garantir que totes les persones gaudeixin de pau i prosperitat pel 2030. Un any més tard, el 20 d’octubre de 2016, després de debatre els principals reptes urbans, a la Conferència de les Nacions Unides es plantejava en un document la Nova Agenda Urbana, un marc que ha de permetre la gestió de les ciutats i pobles per a un desenvolupament sostenible, per tal d’aconseguir que "les ciutats i els assentaments humans siguin inclusius, segurs, resilients i sostenibles". Seguint aquest camí, Viladecans va decidir assentar aquestes bases a la ciutat, de manera que, després de portar a terme una sèrie de treballs de reflexió conjunts amb la ciutadania, van elaborar la seva estratègia de la ciutat, reflectida en els documents Fem la Viladecans del 2030 - Preparem la ciutat del 2050 i l’Agenda Urbana Local. Tots dos van ser aprovats pel Ple municipal el setembre de 2021.

Amb l’objectiu de divulgar-ne el contingut i conscienciar el conjunt de la ciutadania sobre la seva importància, el consistori ha ideat una sèrie d’accions, en les quals també ha volgut incloure els infants. Just per això ha editat un conte que, amb un llenguatge comprensible, amè i proper, dona a conèixer als nens i nenes de Viladecans els continguts de la proposta per fer-los partícips d’aquesta voluntat de millora de la seva ciutat.

L’aventura de les seves vides

El punt de partida del conte se situa quan dues criatures descobreixen que un porquet malvat i egoista vol impedir que es doni a conèixer l'Agenda Urbana de Viladecans. En l’intent per aturar-lo, es veuen immersos en una aventura trepidant que comportarà la unió i l'esperança de tots els veïns per un futur millor. Per mantenir l’interès dels joves lectors, hauran d’anar resolent, juntament amb els protagonistes, proves i enigmes de diferents nivells de dificultat.

El conte està pensat per a infants a partir de 10 anys i l’objectiu que persegueix és transmetre’ls els valors de l’Agenda Urbana i fer-los reflexionar sobre la importància de les accions en benefici d’un bé comú, per tal de construir entre tots una comunitat amable i integradora. Atenent els ODS que es volen transmetre, s’han tractat amb especial cura aspectes d’igualtat de gènere i d’inclusió, incorporant personatges que així ho reflecteixen.

Com a personatges principals hi apareixen una nena i un nen amb edats properes als lectors als quals s’adreça el conte, que s’acompanyen de dos animals ben especials: un esquirol que representa la curiositat i les inquietuds que tenen els infants i un porquet que representa l’egoisme i la maldat que s’ha d’aturar per tal d’aconseguir tot el que es vol per un bé comú, és a dir, l’Agenda Urbana. A banda, durant la trama hi apareixen 5 personatges als quals els infants han d’ajudar perquè es troben amb dificultats provocades per les males intencions del porquet. Cadascun d’aquests personatges representa una Missió de l’Agenda Urbana i, per fer-los més propers als infants, són persones comunes que es poden trobar en les seves realitats diàries, com una botiguera, un estudiant adolescent o l’àvia dels infants, que recull tota la saviesa i bondat dels objectius de l’Agenda.

Un conte accessible a tothom

El conte s’ha presentat, inicialment, en una versió digital còmoda i accessible per a tothom, amb àudios i textos escrits, de manera que també en puguin gaudir els infants amb discapacitat visual o auditiva. Per a la confecció del conte, que també estarà disponible en paper, s’ha comptat amb un equip de professionals de diferents àmbits per tal de cobrir els aspectes necessaris per a la divulgació i conscienciació dels valors de l’Agenda Urbana: un antropòleg, una pedagoga, una guionista i un il·lustrador, a més a més de locutors i animadors digitals. Durant l’estiu s’han fet les primeres presentacions de la història amb un conta-contes, que va tenir molt bona acollida per part de les famílies.


stats