Criatures 26/05/2012

Per vacances, més esport

Trinitat Gilbert
3 min
Per vacances, més esport

"Si ets de Badalona, t'agrada el bàsquet", diu Katy Roldan, la mare del Dídac, de 8 anys, i del Raül, de 4. La màxima és ben certa per als seus fills, que desitgen que arribi l'estiu per apuntar-se al campus de bàsquet d'estiu del Magic Badalona. "El Dídac hi va des dels 4 anys, i hi ha anat fent amics amb qui es retroba només a l'estiu", continua explicant la Katy.

Al campus també hi va el cosí del Dídac i el Raül, el Toni, que té 11 anys. Tots junts combinen el bàsquet amb moltes altres activitats. "També juguen a futbol i van un dia a la setmana al cinema", diu la Katy. Justament, la gràcia del campus d'estiu del Magic Badalona és que no es passen totes els dies jugant a bàsquet, sinó que combinen aquest esport amb moltes altres activitats lúdiques.

Una característica que valora la Katy del campus d'estiu és el fet que no el facin a l'escola: "M'agrada que desconnectin del col·legi, que facin amics nous perquè no sempre vagin amb els mateixos", explica. A més, afegeix: "Valoro que als meus fills els agradi el que fan, però no ens enganyem: per a les famílies també és una necessitat". I arribat aquest punt, reflexiona sobre una de les grans preocupacions de moltes famílies: com es pot conciliar la vida laboral amb les dinàmiques familiars. "Com ens podríem combinar la feina de tot el mes de juliol amb les vacances escolars?", es pregunta. El campus és perfecte, perquè les criatures fins i tot hi dinen: "Sabem que hi mengen bé, i els recollim a les cinc de la tarda".

Per la seva banda, Albert Ferrer, de 10 anys, té decidit anar aquest estiu al campus futbol del Club de Futbol de Vilanova. L'any passat hi va anar amb la seva germana Blanca i va poder millorar "tècniques claus del futbol, com ara el regateig", diu l'Albert.

Durant l'hivern l'Albert juga a ping-pong, però també fa altres activitats extraescolars, com la música, que li absorbeix molt de temps. "Pensa que només té els dimarts a la tarda lliures d'extraescolars; la resta de dies els té ocupadíssims", comenta la mare, Núria Parés. Per això, l'ideal és esgarrapar el temps del mes de juliol per dedicar-lo al futbol. "Pel que fa a horaris també és ideal, perquè permet la conciliació amb la feina dels pares", afegeix la Núria.

Sigui com sigui, l'Albert diu que el campus de futbol li va la mar de bé per millorar les seves jugades. "També m'agrada fer amics nous, però jo hi vaig més per aprendre a jugar millor". Els partits finals que feien després de l'assaig de jugades és el que més motivava l'Albert i la seva germana Blanca, que també és usuària d'aquests campus centrats en futbol.

Sigui futbol, bàsquet, natació o caiac, l'important és que les criatures facin esport. El professor de l'àrea d'educació física i esportiva de la Universitat de les Illes Balears, Xavier Ponseti, ho recomana perquè l'estil de vida influeix en la salut. "Si des de petits aprenen uns hàbits de salut física, segur que els mantindran de grans", assegura.

En aquest sentit, també és important que els pares en practiquin. "Llavors això segur que té incidència en el fet que els infants també en vulguin fer", assegura el professor Xavier Ponseti. Hi ha estudis que han demostrat el lligam entre pares i fills esportius. "I tot plegat en un temps en què la vida al carrer s'ha perdut tant, i en què la vida sedentària, amb jocs sedentaris, s'implanta tant", conclou l'expert.

Segons Ponseti, per triar quina és la millor activitat esportiva per als fills de cara a l'estiu cal tenir en compte diversos aspectes. El primer, estudiar quina entitat avala el campus d'estiu. És preferible que sigui una federació o un club esportiu. En aquest sentit, és bo assistir a les sessions informatives per disposar del màxim d'informació i conèixer la formació dels monitors. Aquí també és important fixar-se en la mitjana de monitors per alumnes. Feta aquesta primera valoració, cal observar el programa d'activitats per veure si s'adapta als objectius de la criatura. Ponseti destaca que "cal fer correspondre la demanda de l'infant amb l'oferta que es busca, de manera que es pot apostar per campus multiexperencials, que combinen més d'un esport, i que inclouen també la natació, molt recomanable per tonificar el cos".

Finalment, es recomana tenir en compte la proximitat del campus amb el lloc on es viu.

També està bé que puguin practicar esports als quals no dediquen temps durant l'hivern. És necessari que les criatures en coneguin un ventall ampli, perquè han de ser polivalents, i també perquè no cal especialitzar-los des de molt petits. N'han d'aprendre habilitats, i per aconseguir-ho han de tenir un bagatge ampli d'experiències. De grans ja tindran temps de dedicar-se a una única activitat.

stats