Criatures 06/07/2013

De vacances, Més val prevenir...

La relaxació i els entorns desconeguts són els dos motius que poden portar a accidents evitables amb les criatures. Per això, els pediatres fan una sèrie de recomanacions per passar un estiu ben protegits. Unes recomanacions ben senzilles que tenen a veure amb el sol, les piscines i els viatges en cotxe

Trinitat Gilbert
4 min
De vacances,  Més val prevenir...  Els infants són grans exploradors, però aquesta curiositat, si no està ben supervisada, pot portar ensurts

L'Alícia Diaye i les seves filles bessones, la Martina i la Carlota, fan servir la mateixa protecció solar, la número 50. Se'n posen per tot el cos abans d'anar a la piscina comunitària de casa o a la platja. "De vegades algú se sorprèn que la Martina i jo, que tenim el mateix color de pell, negre, en fem servir, però i tant que ho necessitem!", diu l'Alícia, a qui tothom coneix amb el nom d'Anissa.

A la platja hi van poc perquè el fet de tenir una piscina tan a prop de casa ho posa molt fàcil. Però tant en un lloc com en l'altre, l'Anissa, l'àvia o el pare no els treuen els ulls de sobre. Tenen tres anys, són petites i senten molta atracció per l'aigua, que els encanta. "Els braçals i els flotadors els hi posem sempre, sobretot els braçals", diu l'Anissa. Les dues bessones també han fet un curs de natació durant l'any escolar que els ha permès aprendre a nedar una mica.

Aquest estiu, la Martina i la Carlota també s'han llançat a fer servir les bicicletes, amb rodetes, però els pares les equipen de cap a peus abans de sortir a fer un tomb. El casc no hi falta i els dos van caminant al costat de la bicicleta per anar-les controlant. Les bessones tenen una edat en què l'autonomia comença a empènyer, però necessiten una vigilància constant.

Les recomanacions

Fernando Panzino, pediatre i coordinador del Grup de Lesions No Intencionades de la Societat Espanyola d'Urgències Pediàtriques (www.seup.org), enumera tot el que s'ha de tenir en compte a l'estiu amb les criatures. Si es decideix fer sortides amb el cotxe, "cal revisar el sistema de retenció infantil, que sigui l'adequat al pes i a l'edat de la criatura, i que la cadireta estigui homologada". Després, "s'ha de pensar què es necessitarà segons el destí o el lloc on es vagi". Si aneu a la platja o a la piscina, "cal tenir els elements adequats de flotació per protegir-los". Si tenen menys de 6 mesos, no cal fer servir protecció solar, perquè "interfereix en l'absorció de la vitamina D". Ara bé, "per sobre dels 6 mesos, és necessari una protecció de 50 o més, perquè està estudiat que els primers 20 anys de vida són molt importants per a la pell, que no tingui cap dany per culpa del sol". Així doncs, és imprescindible que les parts més exposades, com la cara i els braços, estiguin ben protegides.

A l'aigua caldrà fer servir totes les mesures de protecció possibles. "Els braçals estan bé si les criatures tenen 3 anys, però per sota dels 3 anys és millor que es banyin a braços dels pares, perquè els mecanismes de defensa no són segurs", diu el pediatre Fernando Panzino. En tots els casos, "el contacte amb l'aigua de les criatures ha d'estar supervisat pels pares".

Si es viu a la muntanya o si s'hi fan les vacances, "les caigudes, els cops o les punxades amb plantes són les reines de l'estiu". Per això cal anar-hi ben calçat i, igual que a la piscina, amb vigilància d'un adult. A l'hora de vestir les criatures a l'estiu, "val més optar per roba de cotó, de colors clars, i que no sigui estreta, que permeti l'evaporació de la calor". La roba que es dugui ajudarà a prevenir els cops de calor. Els barrets també són imprescindibles. I els amants de les bicicletes, dels patins i dels monopatins també han d'anar ben protegits, amb cascos, genolleres, colzeres i canelleres. "De veritat que és fonamental que es protegeixin", assegura Panzino, que també és pediatre de l'Hospital Sant Joan de Déu.

De les mesures de protecció, però, la més habitual de l'estiu és contra la picada d'insectes. "No només els mosquits causen molèsties, sinó que també ho fan les aranyes, que poden arribar a fer lesions molt greus". Per evitar-les, i sempre que la criatura tingui més de 6 mesos, cal fer servir repel·lents. Si el nadó és petit, si encara no té els 6 mesos, es pot optar per la citronel·la, que és natural.

Petits exploradors

Finalment, el coordinador del Grup de Lesions No Intencionades de la SEUP adverteix de dues precaucions més de cara a l'estiu: les intoxicacions i les cremades. Podem anar a llocs que no coneixem, i per tant no en sabem els punts negres. A això s'hi suma que els nens són uns exploradors nats, que voldran fer-ho i tocar-ho tot. I com que és estiu i vacances, "els pares es poden relaxar, i llavors hi pot haver una intoxicació". Per prevenir-ho, és important no col·locar productes tòxics en envasos coneguts. És a dir, "el lleixiu no es pot ficar en una llauna de Coca-cola o en un altre recipient que pugui semblar innocu".

Si hi ha intoxicació, "no s'ha de provocar el vòmit ni tampoc donar res de menjar ni beure", sinó que cal trucar a la secció de toxicologia clínica de l'Hospital Clínic, adscrita al Servei d'Urgències (93 227 98 33), o bé dirigir-se directament a urgències de l'hospital més pròxim amb l'envàs que la criatura ha ingerit.

Pel que fa a les cremades domèstiques o les electrocucions, la precaució és fer sempre una ullada a la casa on s'estigui la família durant l'estiu. Si els endolls no estan protegits, caldrà fer-ho. Malgrat que sigui estiu i vacances, "no ens hem de relaxar i cal continuar amb les mesures de protecció de sempre", conclou Panzino.

stats