Entrades amb l'etiqueta ‘cervesa’

Moritz

divendres, 6/01/2012

-

Dimarts vaig tenir el paler de poder visitar la nova fàbrica Moritz. Sí, no us heu confós això encara és Som la llet! 

-
Mai hauria dit que d’una visita a una fàbrica de cervesa en pogués sortir una entrada pel bloc però mira per on aquí teniu l’entrada! Ja sabeu que no m’agraden les rosses…. Bé de fet  el gust amargant  és el que no m’agrada. Però vaig descobrir que l’Aigua Moritzf.jpg de Mortiz (0,0) sí que m’agrada! És perfumada amb una lleu olor a flors i tot i que té aquell punt amargant de la cervesa la vaig trobar boníssima! Mira per on ara que no alleto em comença a agradar la cervesa.

Anem al gra que em perdo, vam fer una visita a les noves instal·lacions de Mortiz, la fabrica renovada plena de contrastos: diàfana, oberta,  amplia, renovada però respectant els origens… Després de la visita ens vam disposar a fer unes tapes i aquí la sorpresa! Quan ens van preparar la taula ens vam asseure just davant d’aquest mural.

IMG-20120103-00310.jpg Epsss!!! Aquí vaig tenir que treure el mòbil i retratar el moment!!! L’Àlex, que ens havia guiat en la visita, no entenia massa bé perquè just aquella imatge em cridava tant l’atenció (cada boig amb el seu tema),una vegada li vaig explicar les meves aficions ell em va explicar el mural.

Em fa molta gràcia la imatge perquè si us i fixeu la mare té les galtes vermelles com un perdigot i la criatura també. Però no veu pas una cervesa, ni hi ha cap imatge de la botella de cervesa com en altres anuncis antics que decoren les parets.

La fàbrica Mortiz es va fundar al 1862, en aquella època la llet artificial era una entelèquia, i la lactància materna era LA LACTÀNCIA. Les dones alletaven o tenien una dida que els criava les criatures. Fos una o fos l’altre la por a tenir poca llet ja podeu veure que ve de lluny. La fabricació de la “cervesa tònica Eviunis” va començar entre els anys 20 i 30. L’etiqueta diu:

“És el complex fòsfor-vitamínic, extret de la planta verda i conté les sals fisiològicament actives i els factors vitamínics, antiraquític, antineurítics i les vitamines del creixement”

IMG-20120103-00311.jpg

Carai!!!

Em va explicar l’Àlex que a la fabrica de Mortiz no només venien cervesa, també venien llevat de cervesa! Es veu que les cues eren espectaculars!

He estat buscant informació però no hi ha massa cosa, seguiré investigant sobre el tema. Pel que entenc aquest tònic es venia com a una potent injecció de vitamines (és cert que en té del grup B) que revitalitzava, donava salut i augmentava la producció de llet i de pas solucionava l’acne!

El que aconsegueix  aquest efecte galactogog, el que ens interesa, és un principi actiu, en concret un polisacàrid anomenat “β-glucans” que està present en la malta, l’ordi i la cervesa. I en animals està demostrat que augmenta la prolactina en sang, per tant  per deducció en les mares lactants també hauria d’augmentar la producció de llet.

Immediatament li vaig preguntar a l’Àlex si pensaven tornar-ne a vendre perquè les cues les tindrien de nou assegurades i no només serien per beure cervesa i tastar les tapes!

La fàbrica es va fundar fa 150 anys i en fa 92 que venien el tònic, però les dones seguim patint per la nostra producció de llet i cobejant més i més llet!

Espero poder descobrir més coses sobre el tema, a veure si poc a poc m’agraden més les rosses, les mulates o el que calgui! Tot sigui per la lactància!

Feliç dia de Reis!

Em sap greu, però no m’agraden les rosses

divendres, 23/09/2011

 

Bé, de fet no m’agraden les rosses ni les morenes, ni les clares, ni les sense, ni les 0,0. Senzillament la cervesa no m’agrada gens

Per tant i per molt que m’ho recomanin jo no prendria cervesa!
S’ha presentat un estudi ( comunicació lliure) el en marc del IV Simposi de la Cervesa i la Salut a Brussel·les.

Copio i tradueixo d’Europa Press:

“El consum moderat de cervesa sense alcohol per part de les dones en període de lactància contribueix a reduir el risc que el nadó pateixi en el futur malalties com la arteriosclerosis, l’obesitat o el càncer, segons els resultats d’un estudi preliminar presentats aquest dimarts al pediatre de l’Agència de Salut de València, la doctora Maria imagesCAX702UO.jpg Teresa Hernández Aguilar, en el marc del VI Simposi Europeu sobre Cervesa i Salut organitzat a Brussel·les. Hernández Aguilar ha explicat que la cervesa sense alcohol té una “gran quantitat d’antioxidants” i ha confirmat que un estudi “preliminar” demostra que el seu consum moderat – dues llaunes de cervesa sense alcohol al dia – contribueix a reduir les propietats antioxidants en la pròpia llet materna i, amb això, a “la disminució de risc enfront de determinades malalties no només durant la lactància sinó molts anys després” com l’arteriosclerosi, l’obesitat i el càncer. Els resultats ens han sorprès fins i tot a nosaltres mateixos perquè es va observar com les propietats antioxidants de la llet materna dequeien menys en el grup que prenia cervesa sense alcohol. Aquests efectes es veien en la llet materna, en el plasma de la mare i es veien també en l’orina del nen, de manera que es veia com aquestes propietats antioxidants eren capaços de passar de la cervesa que prenia la mare al nen “, ha precisat la investigadora”

Aixx, i a mi també em sorprenen. El que en primer lloc em patina és no poder veure l’estudi per saber com s’ha realitzat, sí ja sé que diu que es un estudi preliminar, però em sembla molt agosarades fer aquestes afirmacions sense una base ferma i contrastada.

Hi ha estudis que fa anys que han demostrar que la llet materna, amb cervesa o sense, minimitza el risc de les criatures de patir obesitat, càncer… Per tant puc deduir que amb el consum moderat de cervesa aquest efecte favorable de la llet materna augmenta? imagesCAWV0G7V.jpg I només fa aquest efecte la cervesa o potser hi ha altres aliments que també poden fer el mateix a la llet?

En segon lloc, per saber que una criatura d’adulta tindrà menys risc de patir aquestes malalties per haver pres llet materna amb aquest extra antioxidant cal fer un seguiment de les criatures fins que són adultes. Quan van començar aquest estudi? Fa 50 anys? 40 anys? No sé quina edat tenen aquests científics però una de dues o eren molt precoços o les xifres no quadren! Han fet un estudi longitudinal que seria el que donaria sentit i credibilitat a aquestes dades? O quina mena d’estudi han fet?

El que més em crida l’atenció és el on s’han presentat aquests estudis. Perquè el nom del simposi ho deixa molt clar “cervesa i salut” en un simposi d’aquest estil dubto que surtin masses, per no dir un sol estudi, que no recomani el consum de cervesa!

En segon lloc Bèlgica és el tercer país exportador mundial de cervesa, per tant explicar les virtuts de la cervesa els convé, la pela és la pela! I el mercat de mares lactants és molt productiu perquè fem tot el que ens diguin per tenir la millor llet del món per les nostres criatures.

 I per últim però no menys important hauríem de saber qui paga aquest estudi, perquè cap estudi pot anar en contra de les seves fons de finançament, seria de tontos! Per tant saber qui paga és important a l’hora de contrastar la seva veracitat.

No dubto que la llet de mares que prenguin cervesa tinguin més antioxidants però hi ha altres fonts d’antioxidants que a més tenen menys calories que la cervesa.   Serveixen igual?

imagesCA2VT3WT-2.jpgEl que em fa més ràbia d’aquesta tema és que totes som mares i totes volem el millor per les nostres criatures. Si l’estudi diu que 2 cerveses són suficients a totes les mares se’ns encén la bombeta: si en prenc 4 serà doblement millor???

Lligar el consum d’un determinat aliment, sigui la cervesa o qualsevol altre, a x beneficis per la salut de les nostres criatures és una tirania. Donar el pit no és gens fàcil i  no cal que ho compliquin més fent-nos esclaves del consum d’aliments concrets.

Si us agraden ” les rosses ” sense  i alleteu  beveu-les  perquè us agraden, no perquè cap estudi ho digui!