Entrades amb l'etiqueta ‘aspiració’

Sense rutines, millor

dimecres, 18/01/2012

-

Les criatures neixen preparats per mamar però ells no poden triar el part que els espera.

-

Llegia en un fòrum com explicaven un part a la mateixa clínica que jo vaig parir a les meves filles. La mare estava encantada però jo tenia els pèls de punta! La seva lactància no anava massa bé i es preguntava la raó. Les seves dificultats podien ser per moltes causes però el seu part i post part no ajudaven.

images (35).jpg Tot sovint quan parim per primera vegada no triem res del nostre part. Els coneixements venen com venen i ens adaptem a ells sense més. Les criatures, a terme i sanes, neixen preparades per mamar però moltes de les rutines hospitalàries poden afectar o dificultar en major o menor grau la lactància.

Són coses que com a mares novelles no sabem però que val la pena com a mínim conèixer per poder saber a que ens atenem.

 • La inducció del part – Pot afectar negativament la lactància per diverses raons: s’ha demostrat un augment en el risc de hiperbilirubinèmia neonatal, sovint causa contraccions uterines de tal intensitat que cal l’administració d’analgèsia (amb el seu subsegüent efecte sedant en el nounat  que pot impedir o dificultar la succió efectiva en la primera hora post part i dies posteriors) i  augmenta el risc d’una cesària. A més la necessitat d’utilitzar la monitorització constant condemna a les mares a la immobilitat, perllonga la durada del part i augmenta també el risc de part instrumentat.
 • La posició supina o de litotomia: Aquesta postura “típica” a l’hora de parir no es basa en evidència científica. És una postura que no beneficia ni la mare ni el nadó, exclusivament permet la comoditat d’execució als gines i les llevadores. Els efectes negatius de la posició de litotomia són clars:
  1. Pot produir hipotensió i insuficiència placentària per la compressió de la vena cava inferior amb els efectes negatius que suposa pel nadó.
  2. La llibertat de postures té de per si un efecte analgèsic que redueix la necessitat d’analgèsia mitjançant narcòtics. En aquesta postura el dolor augmenta.
  3. La posició supina afecta la lactància perquè augmenta l’ús d’analgèsia farmacològica, perllonga la durada del part, augmenta el cansament matern, i augmenta el risc d’alteracions del batec cardíac fetal que portin a una cesària o un part vaginal operatori.
 • Fòrceps/ventoses- L’ús d’instrumental pot produir danys temporals en els nervis cranials encarregats de regular els reflexos de succió i deglució i produir paràlisis facial, que evidentment pot afectar a les capacitats innates de succió de ladescarga (1).jpg criatura. També produeixen dolor (recordem que els nonats senten dolor des de les 25 setmanes de gestació) que pot interferir a l’hora de poder col·locar a la criatura en una postura que li sigui còmode.
 • L’ús d’analgèsia/anestèsia farmacològica: L’ús de narcòtics inhibeix la capacitat del nadó per reconèixer el pit matern i mamar per ell mateix. Hi ha una major incidència de puntuacions baixes d’Apgar (<7), major incidència d’hipotonia neonatal, i major probabilitat de requerir oxigeno teràpia i ressuscitació. S’ha demostrar científicament que els nadons poden presentar dificultats de succió durant dies.

images (34).jpg

 • L’episiotomia rutinària: Davant la manca d’evidència científica que justifiqui la utilització rutinària de l’episiotomia l’OMS ha discutit el tema i ha conclòs que el procediment no s’ha d’usar rutinàriament. Limita la capacitat per buscar postures còmodes per alletar, pot endarrerir la sortida de casa de la mare, i té un efecte negatiu en la seva autoestima i estat anímic.
 • Apiracions/manipulació: Tota manipulació infligida en la boca de la criatura pot crear un rebuig a qualsevol contacte oral posterior, ni que sigui amb el pit. La boca és la primera connexió del nadó amb el món. A través de la seva boca descobreix el que l’envolta. Molts nadons que han estat intubats presenten aquest trauma oral.
 • Higiene de la criatura: Les criatures neixen amb les manetes “macerades” en líquid amniòtic, tots ells fan aquesta olor. Les mans els serveixen de guia: les oloren, gategen, i busquen el mugró i el calostre que fa la mateixa olor. Les criatures arriben netes i protegides pel vèrnix caseós. Les colònies i perfums no els calen per res i entorpeixen la seva resposta per trobar el pit

images (36).jpg

 • Separació/Nursery: La separació de la mare i el seu nadó impedeix l’inici de l’alletament durant la primera mitja hora després del part. Les separacions injustificades faciliten “el biberó fantasma” o l’introducció de xumets. Mare i fill no haurien d’estar separats en cap moment i les nursery haurien de desaparèixer del mapa!
-

No cal dir que res és insalvable i que moltes lactàncies funcionen tot i aquests despropòsits, però no costa res evitar-los i facilitar el camí a mares  i criatures!