Apoderament i resiliència

-

Si us dic que apoderament vol dir “empoderament” tot  ja té més sentit, oi?? I avui vull parlar d’això del apoderament.

-

La maternitat: el part i la lactància poden ser un moment de crisis per moltes dones. Aquestes situacions biològiques poden fer sentir a Klimt2.jpg les dones petites, indecises o perdudes… Una de les missions que se’ns suposa a les assessores és aquesta capacitat per apoderar a les mares i aconseguir atorgar-les aquesta força que els permetrà prendre les regnes de la seva lactància.

L’apoderament  fonamentalment implica un procés de canvi pel qual s’eleven els nivells de confiança, autoestima i la capacitat per respondre a les pròpies necessitats.

Fa un parell de setmanes vaig tenir el plaer de llegir aquesta entrada al bloc de l’Eloísa López. De casualitat  al cap de pocs dies vaig llegir en una contra al Periódico al fundador d’Actuable i vaig començar a entendre moltes coses.

Durant molt temps he pensat que érem nosaltres, les assessores, que mitjançant les nostres habilitats: l’escolta activa, la cordialitat, el no jutjar, l’empatia… les que donàvem l’impuls a les mares per sortir reforçades i vencedores de les situacions de crisi que es poden produir en la maternitat i la lactància.

I també durant molt temps m’he preguntat el perquè hi havia mares que se’n sortien i perquè hi havia mares que no ho aconseguien tot i viure situacions similars. Per quina raó si jo feia sempre (o com a mínim ho intentava) el mateix amb totes les mares els resultats no sempre eren positius i hi havia mares  que decidien abandonar. Quina era la raó per la qual el procés d’apoderament no sorgia?

Si aconseguim fer bé la nostra feina mostrem a les dones la força, l’energia i la capacitat que tenen dins seu per fer el que vulguin; nosaltres només som un mirall on les mares es poden veure reflexades a elles mateixes. Així poden veure el que els agrada i el que no i trobar la força per modificar el que no els agrada.

Però si fos així totes les dones podrien sortir-se’n,si féssim és clar, la nostra feina bé. Però aquesta força interior per moure el món es té o no és té. Hi ha qui no pot treure aquest força interior, qui es queda a mig camí o qui directament es rendeix. D’això en diuen resilience.jpg resiliència, el poder superar les dificultats i sortir-ne vencedor, i això només depèn de cada dona. Nosaltres no podem fer res si no tenen dins elles aquesta capacitat de resiliència que és la que juntament amb l’apoderament els donarà la força necessària per fer el que vulguin fer.

Per altra banda cada vegada sóc més conscient que ser assessora és molt complicat i demana una entrega total. Dimecres mateix vaig ficar la pota i vaig estar apunt espifiar-la en una consulta telefònica. I tot per falta de temps i perquè no vaig ser honesta, ja que la meva situació emocional no era l’oportuna per ajudar a ningú. Vaig fer pensar a una mare que la meva resposta era una retret i la vaig fer sentir malament.  Per ser assessora cal estar  al 100% per poder donar el 100% a les mares. Qualsevol error de càlcul pot destruir el procés d’apoderament i  aquesta pot ser la raó que es perdi una lactància.

Nosaltres els mostrem la força que tenen però la resiliència ja no és a les nostres mans…

3 comentaris

 • Verónica

  02/03/2012 23:18

  Alba, la reflexió que fas em sembla molt bona i necessària per a qualsevol persona, assessora, mare, emestra o el que vulguis. Però no et maxaquis perquè tu fas el teu VOLUNTARIAT més que bé. Molts voldrien fer una feina remunerada la meitat de bé que tu fas una per amor a l’art!!!

 • Allona

  02/03/2012 16:36

  Atenció telefònica voluntària i disponible les 24h. No siguis massa dura amb tu mateixa. El que tu fas molt pocs ho fan :)

 • Maria

  02/03/2012 11:09

  M’ha encantat aquesta entrada! I m’admira la teva capacitat d’autocrítica i millora constant…
  He de dir però, que s’ha de tenir en compte que rebs unes 30 trucades diàries i que és un voluntariat!!! encara que estiguèssis només fent això i al 100 per 100, tampoc les aconseguiries salvar a totes perquè com bé tu dius, les mamis tenim sempre l’última paraula. ;)
  Es trobin en la situació que es trobin, segur que la majoria de mamis pagarien per rebre aquesta atenció a la sanitat pública o privada!
  Ànims i felicitats per la bona feina!!!

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús