A veure qui la diu més grossa I

-

Els meus pares són profes i per casa corrien un parell de llibres d’animalades dites per alumnes als exàmens. La Rita em recorda sempre que la ignorància és molt atrevida, i la lactància i la ignorància van de la mà!

La formació dels sanitaris en temes de lactància en aquest país és escassa i per mostra un botó! Vaig demanar ajuda a les amigues del Facebook (gràcies a totes) i n’he rebut tantes que les divideixo en dues, tres o quatre entrades! Segur que hi ha sanitaris amb una formació excel·lent però ves per on no ens han tocat!

Apa, agafeu-vos-ho amb humor, com els llibres d’animalades que tenia per casa, perquè sinó us pot fer (MOLT) mal el fetge:

-

• Pediatre a la primera revisió a la setmana de néixer: No cal donar més de 15 minuts de teta, perquè després d’aquest temps s’acaba la llet i només treu aire.

images (28).jpg •  A la maternitat: Després de 10 minuts de donar-li teta, no tens llet, tens aire.

• Urgències:

 Jo: Tinc un nen de 9 mesos i li dono pit, més que res per si em manes alguna cosa per prendre.

Metge: 9 mesos i pit? I quan penses treure-se’l? Ja és grandet, no?

Jo: doncs quan el ja no vulgui ja no li donaré, per ara és necessari i a ell li agrada i l’alimenta.

M: Ara el que té el nen ja és vici, als 6 mesos ja no cal llet materna.

Jo:Bé, això és cosa meva … Em recepta alguna cosa, o no?

Total el que em va donar ni m’ho vaig prendre perquè ni em fiava després d’això!

• “Aquesta mania de voler treure’t llet a la feina per no donar-li la llet de veritat amb els cereals és una obsessió absurda i no serveix per res perquè a partir de l’any cal treure el pit”

• Pediatre: Li dóna a una mare uns sobrets per produir més llet de nit i li va diagnosticar ( a la mare)  una “Galactosèmia Nocturna”

• “Als 4 mesos 4 preses de pit ” és clar, als 4, 4!

•Metge de capçalera quan s’ assabentat que li dono pit al meu fill de nou mesos, em diu mentre obre els ulls com plats:

M: Encara li dónes pit amb nou mesos?

Jo: Sí

M: Quants anys penses seguir donant-li.

Jo: Mentre ell vulgui, que per a mi no suposa cap inconvenient.

Arronsa les espatlles

M: Tu no treballes, oi?

Jo: No, però que no veig que té a veure el no treballar amb donar-li el pit al nen, conec mares que treballen i li donen el pit als seus fills, més grans que el meu fins i tot.

M: Si treballes és una molèstia , a més el nen ha de menjar de tot.

Jo: El meu fill menja de tot, a més de prendre llet del pit de la seva mare.

El meu fill complirà 1 any aquest mes i seguim amb lactància materna, i tan feliços!

• Revisió dels 16 mesos el pediatra m’ensenya-la taula de percentils patrocinada per N****o A***** i em diu que la nena a baixat de percentil que quina llet prenia, li dic que pit i em diu que li doni llet de vaca semi que la teta ja no és bona i no alimenta

images (30).jpg • “Has de llevar-li el pit perquè el nen necessita independència”

• Primera Revisió amb 2 dies de vida (nascuda a casa al juliol):

Ell: Li dons el pit?
Jo: Si. A demanda.
Ell: Molt bé, Molt bé dóna-li a demanda. Fins quan li donaràs?
Jo: No ho sé. Els seus germans han mamat en exclusiva fins als 6 mesos i amb AC fins passats els 2 anys. No ho sé …
Ell: Molt Bé. LME Fins ALS 6 mesos i a demanda. Però quan tingui 1 mes has de començar a donar-li aigua amb bibi perquè amb el pit no sabem quan líquid pren. Amb el bibi com que preparem la llet amb aigua sabem quina quantitat d’aigua pren. Amb el pit és podria deshidratar … i no et preocupis perquè no és confondrà, eh! Que no deixarà de mamar …
Jo: o_O
Ell: Sap què? Faci el que vulgui perquè té mà pels nens i els altres 2 no li han sortit tan malament

• Criatura de tres setmanes, la infermera em va dir que li podia donar bibe de fórmula perquè així jo podria anar al cinema.

• El meu fill va estar uns dies ingressat al Clínic de Santiago, i allà va ser on vaig sentir els primers comentaris  negatius sobre la nostra lactància. Tenia 26 mesos. Aquests dies va estar molt sensible pel que mamava moltíssim, el teníem sempre que era possible en braços, i s’adormia a la teta. Així que ens vam saltar tots els seus protocols d’horaris i alimentació! Fins i tot collit, va mamar fins a unes hores abans de l’operació i també poc després, etc … vam escandalitzar al personal. Durant aquests dies vam ser una mena espectacle, que totes es van passar a visitar! Vam escoltar de tot, però principalment: que no podia seguir entestada en que tenia un nadó, que li estàvem fent molt de mal, que es comportaria sempre com un ésser capritxós i egoista, que el pobret era totalment dependent… Que aquesta dependència li estava influint també en trigar a parlar. Fins i tot una infermera, en saber que sóc assessora en un grup de suport i el nen acostuma a acompanyar-me, va insinuar que es podria tornar obsés sexual, tot el dia entre pits! Aquesta ja em va matar! Rebatia totes aquestes opinions! I abans que li donessin l’alta em vaig donar el gust de repartir uns quants fullets de “Teta e Coliño” (el meu grup)

• Infermeres / auxiliars em van comentar que havien fet diversos cursos de lactància, però que a elles “el tema no els convencia”.

• Una noia que va anar  al gine que li receptessin  un antibiótic per una infecció: “no pots tenir infecció perquè no tens febrer. Si et fan mal els mugrons no et preocupis. La nena té un més i mig. Només et falta més i mig més i ja hauràs complert amb l’alletament. A partir dels tres mesos la llet es torna aigua i els nens que continuen al pit és tornen uns tirans “

• A una mare del grup amb un nadó de 1 mes (que a més no agafava pes, tenia problemes) el pediatre li va dir que molt bé per donar-li pit a images (32).jpg demanda però que hauria de començar a “educar-lo” des de JA perquè si no s’acostumaria.

• El primer pediatre que ens va visitar ens va dir que encara que prengués pit i el nadó estigués bé de pes ell sempre receptava suplement per si de cas, de fet em va donar unes mostres per començar.

• Una infermera que porta un grup d’alletament em va dir que havia d’esperar mínim hora i mitja entre preses per donar-me temps a fabricar la llet.

• Pediatre d’urgències: “A partir dels 4 mesos  pit fora… Total ja no alimenta …”

• Pediatra del poble: “Només 5 minuts de cada pit, perquè la primera llet és la millor i amb 5 minuts el nadó ja pren totes les proteïnes i continguts nutricional que necessita”. Clar, en eixe poble quasi tots els nadons que mamen pren lactància mixta, perquè no agafen quasi res de pes. Però els diu a les mars que continuïn amb 5 minuts de cada pit i després el biberó, que més temps al pit no perquè si els deixes molt de temps al pit és cansen i després ja no volen pit.

• Una xica del meu grup va anar al pediatre, i la conversa va ser la següent:

Pediatre: Et demana molt?
La mare: Doncs a vegades cada hora.
P: Ui, això és molt, això no pot ser perquè et demana de vici, no li has de donar abans de les dues hores, dóna-li el xumet.
M: Però és que el nen no és ximple, prefereix el pit de la seva mare a un tros de plàstic i es cabreja si li dono el xumet.
P: Doncs dóna-li aigua.

• El primer dia de vida de la meua filla, amb un submucós (açò ho vam saber al mes i mig ), vaig dir-li a la llevadora que tenia molt de images (29)-1.jpg dolor als mugrons. Ella, agafant-me fortíssim de l’arèola i aplanant-me-la per a “encaixa-la” a la boqueta de la meua filla, va dir “És clar … això és el que us passa a les que teniu els pits grans … ” En aquells moments em vaig sentir un poc “teta-inútil” i el comentari va fer-me pols.

• El ginecòleg em va dir que si no em posava sostens no em pujaria la llet.

• Que si no tenia diners per comprar llet de fórmula.

• Que la llet d’una vaca alimenta més que la meva.

• Que la mamella a partir dels 6 mesos és un vici i no serveix per res.

• Gine: Queeeeè??? Li dones el pit amb 13 mesos?? T’ està prenent el pèl !!!!!
Jo: I aquest pòster que tens a la consulta on diu que l’OMS recomana lactància fins als 2 anys?
G: Ahhh això ho diuen pels negrets del Àfrica !!!!! Quan arribis a casa li dius al nen: la teta s’ha acabat, ja està! I ells, ja ho entenen!

The End… De moment!

19 comentaris

 • Kari

  01/03/2013 1:00

  A mi la pediatra del Cap sempre m’ha animat i ajudat, pero als 15 dies de neixer la meva segona filla, la vam dur a revisió amb un privat de Manresa i a part de donar-me un pot de LA, em va donar les pautes de com fer lactancia mixta, tot dient que nos’havia engreixat 200gr aquella setmana, juntament amb d’altres bestieses, com que si em sacsejaba els pits la llet seria igual la del principi que la del final al barrejar el greix, i que no me la poses mes de 10 minuts que llavors no sortia res, sort que no en vaig fer ni cas i ara la meva nena te prop de 5 mesos, pesa 7,5 i continuem amb la LME!!

 • maria cabero

  02/02/2013 18:58

  a mi tambe em deien q mes de 10min era vici. q mugroneres per les clivelles. i atencio, el pediatra em va dir q deixes d donar el pit cap alla als 6 mesos. q aixo em desgastava!!! vaig acabar optant per dirli q ja no li donava perq em criticava i em deia q mimava la meva filla i em deixava prendre el pel.
  ah i atencio, en un dls seus comentaris absurds: “no se obsesion os entra a las mujeres x reincorporaros al trabajo” jajajajajaja.
  doncs jo he tingut dos fills, estic en lactancia en tandem a la nena q fara 3 anys i el nen que nha fet 1. i treballo!!!!
  gracies aixo els meus fills gaudeixen duna salut de ferro i el seu pare no es un desplaçat ni mlt menys (hi ha qui confon compartir rols amb donar llet dun animal q no toca)… en fi…

 • Rosa Sánchez García

  31/01/2013 14:01

  M’estic adonant que tinc la millor pediatra del món sencer!! Déu meu! Ella és la primera que em va dir que donés només teta fins els 6 mesos i que després ja parlarem. Em va felicitar quan li vaig dir que pensava fer lactància prolongada almenys fins els dos anys i em va dir que tant de bo totes les dones pensessin com jo. A la revisió de cada mes la infermera m’intenta colar els folis amb la informació per a l’alimentació complementària i la doctora s’enfada i li diu que no! Que la meva nena no menjarà res sòlid fins els sis mesos. I aquesta dona té uns 70 anys, no creieu que és una doctora hippie moderna. De veritat que al·lucino amb alguns metges. Sóc la dona més afortunada del món!

 • Isabel.

  11/01/2012 22:27

  Exacte, Núria. Potser és que som unes malpensades, però que persones intel·ligents com els metges no sàpiguen coses que les mares sabem simplement per informsr-nos…Què passa, que no poden informar-se, ells igual? Jo també penso que tant se’ls en dóna perquè la casta mèdica encara viu encasellada en els temps en què ells eren els únics que tenien estudis i el populatxo no sabia ni comptar-se els dits de les mans. Però ara tot ha canviat, som moltes les mares que tenim formació universitària, ens informem, etc. i veiem com ells no s’informen perqupe, senzillament, no creuen que ho necessitin, vivint com viuen al seu món a part.

 • NURIA MARTI

  11/01/2012 16:50

  No tenen ni idea però el pitjor es que tampoc volen tindre-la

 • NURIA MARTI

  11/01/2012 16:49

  No tenen ni idea, però el pitjor es que tampoc volen tindre.

 • Isabel

  11/01/2012 11:10

  Déu ni do, crissie!! El pitjor de tot són totes les xorrades que metges, llevadores i infermeres han arribat a dir i han quallat perquè clar, si ho diu el metge, que és el que en sap (i després amb el temps te n’adones que no, però després ja és massa tard). La lactància amb el meu fill, prematur, va fracassar per tots aquests consells mal donats. 10 minuts a cada pit i prou, horaris de visita pautats a neonatologia, biberons i xumet quan no tocava visita…Per mi no tenen perdó. Tinc pendent encara d’escriure’ls una carta. Sobretot quan l’altre dia el meu fill (que ara ja té 5 anys) va voler entrar a veure els nadons de neonatologia, on li hem explicat que va estar-hi ell, i a la porta hi continua posant els horaris de visita dels pares. Quantes lactàncies es deuen haver carregat en aquests 5 anys, i s’estan carregant ara mateix? El que he dit: tinc molt pendent i urgent escriure’ls una carta.

 • Alba Padró

  11/01/2012 8:25

  O_o
  Mare meva!!!!!

 • Sara

  11/01/2012 1:34

  (quan la meva filla tenia 4 mesos)
  Pediatra: de lactància materna res, que està mooolt baixa de pes (estava una mica per sota de la ratlla que marca la mitjana) veus? no arriba a la ratlla… ara ja ha de menjar papilla i cereals i mesclats amb llet de pot que porta aigua (¿¿¿???)… ah! i de dormir en la vostra habitació, millor que la poseu en una a part, així dormirà millor i més tranquil·la (¿¿¿???)

  Per cert, no li vaig fer cas… ara té 5 anys, encara xarrupeja pit de tant en tant, té un germà de 2 i mig que encara mama i dormim junts perquè ens encanta a tots! i que duri!

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús