Errors de procediment…

Rebo de l’Helena Ferràs un enllaç amb una campanya que es posa en marxa avui, i per aquesta raó adelanto l’entrada de dimecres a avui dimarts.

Llegeixo  aquest enllaç i quedo perplexa.

En primer lloc voldria deixar clara una cosa. Estic segura que la situació a la zona és terrible i que de bona fe volen ajudar a millorar la situació d’aquestes criatures. També estic segura que han de tenir un reguitzell d’iniciatives en funcionament meravelloses i des d’aquí els vull agrir la seva feina. Però això no treu que aquesta campanya en concret “1semilla1vida” estigui, al meu entendre, mal plantejada.

Us copio l’iniciativa:

“La desnutrición infantil es uno de los mayores problemas a los que se enfrenta la infancia de Mozambique. LaFundación Antena 3 en colaboración con la Fundación Mozambique Sur está desarrollando la campaña “1semilla1vida” para suministrar leche maternizada a 400 niños en situación de desnutrición. Del mismo modo, seaportarán semillas a las familias de los pequeños para que cultiven huertos que sean sostenibles en el tiempo ygaranticen así su seguridad alimentaria a largo plazo.”

Llet maternitzada???? I no ho escriuen una vegada ho escriuen desenes de vegades en tots els articles! El terme llet maternitzada està prohibit per el Codi de Comercialització de Succedanis de Llet Materna, això ho saben fins i tot els de l’industria de llet artificial. L’ús d’aquest terme indueix a error perquè ens fa pensar que la llet materna és el mateix que la llet maternitzada, us copio el que diu el Codi:

“El etiquetado deberá estar diseñado de forma que proporcione la información necesaria sobre el uso adecuado de los productos y no desfavorecerá el recurso a la lactancia materna, quedando prohibida la utilización de los   términos humanizado, maternizado u otros similares”

imagese.jpg

Desconec quin és l’estat d’aquests menors: són orfes, són nadons de més de 6 mesos… Sembla però que el problema és que les seves mares estan molt malaltes o molt dèbils i no poden alletar-los. Estic segura que potser no hi han pensat, però si alimentem a les mares fem dues coses a la vegada i de pas “salvem” dues vides! Perquè alimentar a les mares i alimentar les criatures amb llet artificial no és el més sostenible! És clar que tampoc és el que ven més, és més “maco” i ens toca més la fibra salvar criaturetes d’Àfrica que a dones adultes.

Llegeixo també que una raó per donar-los llet artificial és aquesta:

“Por otro lado, la zona ha sufrido en los últimos años una verdadera epidemia de SIDA, y muchas madres no amamantan a sus hijos por el riesgo de contagio. Así, con el suministro de leche maternizada, además de alimentar a esos niños desnutridos, evitamos que muchos bebés que no han nacido con el VIH, lo contraigan durante la lactancia”

L’epidèmia del SIDA al Tercer Món és brutal, cap dubte, però  s’ha demostrar que si no hi ha possibilitats d’aconseguir aigua potable per garantir la reconstrucció de la llet artificial és més segur que aquestes mares alletin a les seves criatures de manera EXCLUSIVA o pasteuritzin la llet! Amb l’aigua contaminada hi ha més risc de morir per còlera, tifus, per una mala reconstitució del biberó que per SIDA!  OMS i els científics que han treballat al Tercer Món ho tenen clar. I per què si és tant obvi sembla que ells no ho tenen tan clar? Per què no demanem diners per proporcionar antiretrovirals a les mares i aconseguir així lactàncies més segures?

I en últim lloc però no menys important: l’aigua! La llet es reconstitueix amb aigua. D’on la pensen treure? O és que també enviarem aigua amb la llet artificial?

Estic segura que hi ha criatures al Tercer Món als que els cal llet artificial de manera immediata i urgent, però aquesta mena de campanyes no ajuden  a solucionar la fam i simplifiquen el problema. Altres organitzacions comSave the Children o tenen molt clar des de fa anys i treballen sobre el terreny amb eficàcia i seny.

Tinc la sensació que no hi ha mala intenció  en aquesta campanya però si un profund desconeixement sobre l’alletament matern i dels greus inconvenients que pot comportar l’utilització de la llet artificial.

Com us dic em sembla  tot plegat un error de procediment…

11 comentaris

 • Alba Padró

  22/11/2011 21:19

  M’ho he mirat i volen els diners directament, ara ens cal saber quina llet compren :S

 • Alba Padró

  22/11/2011 21:13

  Pefectament Toni però de la marca de llet no en diuen res. Ahir els vaig donar un toc pel FB y em van respondre que m’enviaven un mail amb els detalls, d’això en fa 8h i no sé res d’ells!

 • Toni

  22/11/2011 19:58

  Sembla bastant estúpid mesclar una llavor amb la llet de fórmula, a menys que sigui per despistar. Alba, has mirat de quina MARCA és la llet que pretenen enviar cap allà? potser furgant per aquí sortiria el perquè real de la iniciativa, no sé si m’he explicat…

 • Anna

  22/11/2011 16:47

  Comparteixo amb vosaltres aquest sentiment d’impotència!! Bona iniciativa Jessica!
  D’altra banda, fa un parell de vespres a LA 2 feien un documental sobre Haití després d’un any del terratrèmol i es veia, i a més es comentava correctament, que el millor per als nadons és donar-los el pit. Es podia veure com grups de mares escoltaven una experta i com hi havia material (poquet) i tendes preparades per a promociona la LM. Menys mal que algú te seny!

 • Helena Farràs

  22/11/2011 14:17

  És llastimós que hi hagi tan desconeixement com per posar en perill la vida d’aquests nens…quan en principi es pretén el contrari…a veure si se n’adonen i rectifiquen.

 • Alba Padró

  22/11/2011 8:13

  jessica; os busco en el Titwer

 • jessica

  22/11/2011 1:28

  hola.
  estamos haciendo en Tittwer un “movimiento” en contra de esta campaña. yo tambien he hecho entrada en mi humilde blog, es esta: http://faznha.blogspot.com/2011/11/de-campanas-televisivas.html
  espero que esta donacion se detenga, y poder hacer la suficiente fuerza como para informar a la gente de que este no es el procedimiento y tambien informar de los riesgos.
  gracias

 • Rosa

  22/11/2011 1:26

  A més, també hi ha la circumstància q es moren molts més nens que mares lactants amb els pits plens de llet que poden alletar-los. Però llevors els europeus no ens sentiriem millor…
  Sabeu que Unicef cada any es gasta milers d’euros en destruir pots de llet q caduca, q no està etiquetada amb símbols (molta gent d’allà no sap llegir) o no ho està en la seva llengua?? Sabeu q moltes mares deixen d’alletar pq creuen q això q els donem els europeus és millor i com no en tenen prou, l’aigualeixen al màxim? Sabeu q va haver un greu problema fa un temps crec q era a la zona de Pretòria, q un carregament de llet artificial per una ONG va tardar molt més de l’esperat i no n’hi havia per alimentar als nens q havien sigut deslletats gràcies a la col.laboració “altruista” d’aquesta gent… Van caure com a mosques :((
  Cal aturar-ho com sigui!!!

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús