Seguim amb l’agitació controlada

 

Ahir vam parlar en una entrada especial del  què ha  passa amb la Habiba i la seva criatura. Però això no s’ha acabat!

 

Escric això diumenge a les18 hores, he estat tot el dia ficada al Facebook, tot el dia intentant coordinar juntament amb mil persones més la manera d’actuar i d’aconseguir en primer lloc que la nena sigui retornada a la seva mare.

Poc a poc he sortir del xoc inicial i  he pogut començar a valora els fets. El més greu del cas, com sempre, és que patim les decisions b-470038.jpg de qui suposadament ha de vetllar per nosaltres. S’ha esgrimit que la lactància de la nena era caòtica i per aquesta raó calia deslletar-la.

El terme “caòtica” demostra un cop més els perjudicis, la manca d’informació i la ignorància d’aquestes persones. Caòtic, vol dir confús, desordenat… Aquesta és la mirada del que opina que la lactància materna és igual que la lactància artificial, que cal acotar-la a unes hores i unes situacions  i que no cal perllongar “aquesta situació” més enllà d’un breu temps determinat ja que si no és així es crearà un greu menyscapte a la criatura.

Aquestes opinions provenen dels que relacionen lactància amb sexe, dels que creuen que la lactància és indecent passat uns mesos.

Sé que on acaba la llibertat d’un comença la del altre, però hi ha temes en els que  ningú s’hauria de ficar perquè pertanyen a allò més íntim de cada família, de cada mare i de cada nadó. A aquestes alçades de campionat qui pensi que la lactància és maligne ens ho hauria de demostrar amb la ciència a la mà. Els perjudicis, les idees preconcebudes o personals no poden ser tingudes en comte per decidir sobre temes tan delicats.

imagesCAJM5DW5.jpgFa uns anys quan el Facebook no era el que és ara una mare em va contactar. Aquesta mare estava en procés de divorci i el seu marit va esgrimir que la mare obligava a la criatura, de 2 anys, a mamar. Les autoritats que es van fer càrrec del cas i van decidir que aquella situació era realment perniciosa per la criatura. Van optar per separar-la de la seva mare i així obligar-la a deslletar. I això va ser aquí, a Catalunya i no es va moure ningú, ningú es va exclamar….

 He tingut el plaer de parlar amb mares que han passat per centres d’acollida i sincerament m’he esgarrifat. Em comenten que els deslletaments induïts són una pràctica habitual, que arribats a ser punt, sobre l’any de vida de la criatura, les mares són convidades a deixar-ho sota amenaces de ser expulsades del centre i comparant l’alletament amb temes sexuals. No us puc dir qui són aquestes mares perquè tot i ser fora del centre segueixen amb por de ser separades de les seves criatures. Sembla un malson però és la realitat que es viu en alguns d’aquests centres.

514.jpg Avui en dia i gràcies a les xarxes socials podem fer pressió a qui calgui per  intentar modificar aquestes actituds reprovables que van en contra del drets més elementals i que produeixen un clar perjudici a mares i criatures. Estem a anys vista de poder modificar aquests pensaments i idees intoxicades però la lluita ha de començar ara, perquè hi ha més mares com la Habiba, i pel que sembla malauradament  que aquests fets només són la punta de l’iceberg.

Sé que la lactància importa poc, i sembla que els nostres governats tenen altres maldecaps en aquestes moments però sé que les dones som poderoses i estic segura que des de el respecte , la serenitat, la raó i la ciència podem començar a modificar aquestes creences infundades que tan mal fan a qui justament més suport, recolzament i ajuda necessita. L’agitació ha de seguir!

Espero que la Habiba aviat tingui amb ella la seva nena, em fa mal al cor imaginar-me a ambdues separades i privades de la força i l’estimació mútua que s’han de tenir. Signeu la petició públicaadapteu la carta amb el vostre nom i envieu-la, difoneu el tema entre totes les mares que coneixeu. Ha de ser una lluita silent però imparable!

Som-hi!

12 comentaris

 • cleta

  07/06/2011 11:01

  Encara estic en estat de xoc per la notícia. Fins on pot arribar la crueltat i la injustícia, i la ignorància???!!

 • Alba Padró

  06/06/2011 21:19

  Ibone Olza diu:

  He visto hace un rato a Habiba, furiosa y dolida, pero reconfortada con el apoyo recibido. Sigo plenamente convencida de que el IMMF está maltratando a esta niña al separarla de esta forma de su madre, y está produciendo un daño enorme a ambas. A Habiba se le ha condenado sin juicio previo ni posibilidad de defensa, sin siquiera escucharla. Mañana hablaré con varios periodistas. Un abrazo a esta poderosa red de madres, y gracias

 • Alba Padró

  06/06/2011 19:17

  uuff, la conselleria ha donat la seva opinió:

  ..La Fundación Raíces dice que es, entre otras cosas, por no querer abandonar la lactancia materna

  La Consejería aduce informes en los que expertos dicen que la joven tiene conducta agresiva y no sabe cuidar de su hija

  MADRID, 06 (EUROPA PRESS)

  La Fundación Raíces ha denunciado que el Instituto Madrileño del Menor y la Familia (IMMF) ha retirado la tutela de su bebé de 15 meses a una madre sin recursos que vivía hasta ahora en un centro maternal, ayudada por los Servicios Sociales. Mientras que la Fundación alega que es por amamantar a su hija, el Gobierno regional esgrime informes de expertos que hablan de su conducta agresiva y de la incapacidad de cuidar a la pequeña.

  En concreto, fuentes de la Consejería de Familia y Servicios Sociales de la Comunidad de Madrid han explicado a Europa Press que se ha retirado de forma provisional la tutela de la menor porque la madre tenía conducta “agresiva” y no sabía cuidar de su hija, pero que en ningún caso tiene que ver con que le estuviera dando el pecho.

  La organización denunciante, que ha elevado su queja ante el Defensor del Pueblo, ha explicado que según la resolución de desamparo, el IMMF ha asumido la tutela de la niña “quitándosela a su madre por razones como la falta de recursos económicos, la falta de apoyos familiares o el no cumplir con los objetivos de un programa de psicoterapia y habilidades maternales”.

  “Desde el IMMF se nos informó que la retirada se produjo por no llevar a cabo el programa que tenían previsto para ella y para la niña que, fundamentalmente consistía, en suspender la lactancia materna por considerarla ‘caótica y perjudicial para los niños y niñas'”, dicen desde la Fundación.

  Ahora, explican, al no contar ya con la tutela, ya no está en el centro, y, además, se les ha informado de que no le van a permitir a la madre darle el pecho a su hija en las visitas “porque está prohibido el amamantamiento en los centros o residencias infantiles en la Comunidad de Madrid, ya que es contrario a la institucionalización de la niña, que pretende una desvinculación de madre e hija”.

  Desde la Consejería que dirige en funciones Engracia Hidalgo explican que llevan trabajando con esta joven desde marzo de 2010 y han negado que se haya retirado la tutela de la menor a la madre porque diera el pecho a su hija sino porque varios informes de los centros por los que ha pasado explican que la mujer tiene una “conducta agresiva” y no atiende como debe a la pequeña.

  Así, entre otras cosas, el mismo centro donde la madre estaba en un principio emitió un informe en el que se explicaba que la mujer tenía una actitud “muy negativa y conflictiva” y, que entre otras cosas, agredía a sus compañeras. Además, carece de apoyo familiar y presenta “inestabilidad mental”.

  Según explican, a las madres se les establece unas pautas psicosociales con el objetivo de que las cumplan, algo que en este caso no se hace. Entre otras cosas, señalan que la alimentación que recibía la pequeña no era la adecuada porque aunque no se meten en el hecho de que siga con la lactancia materna o no, se le aconseja que tiene que tener unos complementos que, según los informes, la menor no estaba recibiendo.

  En resumen, dicen desde la Consejería, los informes en los que se ha basado el Instituto para retirar la tutela de la menor a su madre, aparecen un conglomerado de cuestiones que oscilan desde el comportamiento de la madre (en algunos casos hablan de “cierto grado de inmadurez porque no cuida a su hija adecuadamente”) hasta que la niña no va aseada o no tiene una disciplina alimentaria.

  También señalan que la propia joven acudió el 20 de abril a un centro médico para pedir, por decisión propia, unas pastillas que le retiraran la leche. Sin embargo, algunas personas cercanas a la afectada dicen que al darse esta situación en la que madre e hija no pueden verse, la joven está “con los pechos congestionados de leche, al borde de la mastitis”.

  La retirada de la tutela es una decisión provisional y la madre puede trabajar con los servicios sociales con el fin de reinsertarse y poder recuperar a su hija. Desde la Fundación explican que ahora la chica ha sido amparada por una fundación de ayuda humanitaria, que le ha dotado de alojamiento, manutención y apoyo jurídico.

 • Alba Padró

  06/06/2011 19:10

  Per cert, la mare ha demanat no sortir a cap mijtà de comunicació i que no sigui descoberta la seva identitat, per por.

 • Alba Padró

  06/06/2011 19:08

  La veritat és que sembla una história per no dormir, però ja veieu que és el que hi ha!
  Que la bústia de correu del IMMF estigui colapsada és genial!
  En aquests moments no podem fer més que esperar a veure si un jutge es mou i resol el tema. Seguiu amb difonent la petició de signatures on-line i l’enviament de mails a les altres direccions!

 • Laia

  06/06/2011 15:11

  Jo l’he enviat a aquests 3 correus i l’unic que m’ha rebotat és el de l’IMMF. Tenen la bústia col·lapsada, això és bo. Podeu provar d’enviar-ho a la resta.

  maltratoinfantil@madrid.org,
  derechos.infancia@madrid.org,
  immf@madrid.org

 • mariantònia

  06/06/2011 13:47

  He enviat la carta a l’immf i se m’ha retornat el correu perquè tenen la safata d’entrada plena!!!
  Encara no em puc creure el que està passant…

 • Eulàlia

  06/06/2011 11:28

  Això és, ras i simple, conseqüència de ficar gent a l’administració a ocupar càrrecs pels quals no estan preparats. M’agradaria saber què en pensen els tècnics que estan treballant amb aquesta mare. Jo m’he arribat a trobar amb una cap (ficada a dit) que havia de decidir sobre temes de protecció de menors i no sabia la diferència entre una patria potestat i una guarda i custòdia, no us podeu imaginar els maldecaps que provocava a la feina, obligant a seguir criteris totalment contraris als del tècnics. Qualsevol cosa sobre l’administració no em sorprèn en absolut.

 • Rosa Olivé

  06/06/2011 9:50

  Quina vergona….

 • Laia

  06/06/2011 9:46

  Jo no tinc paraules!! no em puc creure que això passi a Espanya o a Catalunya! en quin món vivim? trobo que els que relacionen lactancia prolongada i sexe estan malalts!
  No puc explicar com em sento, tinc un batibull al cap… començaré pel principi, ja he signat la petició i ara enviaré la carta, però creieu-me que necessito (i ja fa un parell de dies que me’n vaig assabentar) pair-ho! Tinc un fill de 3 anys al que alleto i només pensar que me’l poguessin prendre perque pren pit més enllà del que alguns (malats??) consideren normal crec que embogiria. La diferència amb una noia com l’Habiba, és que no sòc inmigrant i no tinc una situació precaria, aleshores jo em pregunto, en quin país vivim??
  Per més que hi pensi no ho entenc. Alba si a més de signar la petició i enviar la carta, creus que podem ajudar d’alguna altra manera, tan per aquest cas com per qualsevol altre, pots comptar amb mi. Saps que passa que tinc tanta impotència que necessito fer-hi alguna cosa. No sé com està la cosa, però han pensat en els mitjans de comunicació?

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús