Els altres 4.237

Doncs  si,  en aquest planeta hi ha 4.237 aproximadament especies de mamífers. I amb tots compartim característiques essencials. Si, totes aquelles que ens van ensenyar a natus al cole: naixem del ventre de la mare, tenim pel i  les cries mamen.

1273855-1-nursing-giraffe

Així doncs parlem de la característica  que ens ocupa, la lactància dels altres mamífers. Tots els mamífers alleten a les seves cries. La llet és específica de cada espècie i constitueix la millor alimentació per cada “criatura”. Ja us podeu imaginar que creix igual una rateta ( uixx) que un una balena, per tant la llet de cada espècie tindrà diferencies substancials. La funció bàsica de la lactància és nodrit a les cries immadura amb la quantitat adequada de llet i en els intervals apropiats per garantir la seva supervivència.

 

2295741106_fd8b2d10af

 

I pel que fa a la glàndula mamaria(pit), encara  que hi ha nombroses diferencies anatòmiques, el mecanisme  principal  per la síntesis de llet és igual en tots: estimulació, producció i  expulsió.

 75000431

Per tant anatòmicament les femelles han de tenir:

 • Un sistema productor ( alvèols)
 • Mecanisme d’expulsió (cèl·lules miopitelias sota el control de l’oxitocina)
 • Conductes de sortida ( conductes galactòfors)
 • Apèndix prènsil ( mugró i arèola)

M’agradaria anar veient  les característiques (sempre que existeixin dades) de la composició de la llet, quan temps alleten i tot el que sigui curiós o divertit de cada espècie.

Per què heu pensat mai, com s’ho fan els dofins per mamar sota l’aigua???Belugacalfnursing

1 comentari

 • Ester Fonteiriz

  11/12/2009 8:03

  Què bonica l’entrada Alba i què curiosa. La veritat igual que se’m fa bonic veure una altra mare donant el pit al seu fill, quan veus animals ho trobes també bonic. És una caracteristíca de l’espècie, naturalesa pura i supervivència. Doncs m’has fet crèixer la curiositat.
  Al setembre vam anar a una granja, i un anyell mamant de l’ovella. I la Maria. – Mira mama prent lleteta de la seva mama, com la Maria quan era petita. Li va fer molta gràcia. La Maria associació el deixar de ser bebé a ser nena al fet de deixar la lactància. És curiós.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús