Una mentida i una certesa

dijous, 16/06/2016

 

Avui anem a desfer un embolic que ja passa de taca d’oli….

Fa mesos que hi ha una notícia que es difon per la xarxa i que no té cap mena de rigorositat però fot un ensurt de nassos quan la llegeixes: “LEY APROBADA: CÁRCEL A MUJERES QUE DEN PECHO EN VÍA PUBLICAS

Llegida?

Doncs és mentida, una trola, una bola… és mentida. No s’ha aprovat cap llei a Mèxic que condemni a les dones per alletar en espais públics. No és cert! Alguna personeta amb molt mala llet, ple de misogínia i molt temps lliure se la va inventar i ara corre com la pólvora per les xarxes. No ho feu córrer, és que ja cansa, i si veieu la notícia a les xarxes, no deixeu d’explciar que no és certa a veure si entre totes acabem amb aquest hoax.

La certesa del dia implica comprovar de nou, que la lactància en públic és un esport de risc. Que et pot caure un moc per alletar fora de casa, que encara hi ha qui s’espanta per veure un pit en la seva funció fisiològica.

Som_la_llet_Jessie_MaherAixò li ha passat a una pobra mare, Jessie Maher, que va optar per donar el pit en un restaurant de menjar ràpid i no es va tapar de manera adequada (ironia mode on), i un bon home ( per dir alguna cosa) no li va agradar veure un tros de teta de la Jessie i li va muntar un pollastre monumental. Per sort el personal de restaurant va actuar rapidament a favor de la mare i fins i tot una altra clienta es va posicionar a favor de la noia, formant una mena d’escut humà molt reeixit i efectiu, fa goig veure a altres persones compromeses amb una acció tan simple con alimentar al teu nadó on et surti de les tetes. Ella, amb un parell d’ovaris no deixa de gravar a l’individu per deixar constància de tot l’incident.

 

És cert, la teta encara ofèn...Seguirem informant.

No ens enganyem… sóc pessimista de mena

dimecres, 8/06/2016

Som la llet_un infant quina il·lusió

 

Hola a totes i tots, fa mesos que no escrivia res al blog del “Som la llet”, ja us vaig explicar que el projecte LactApp em tenia molt ocupada i em costa trobar temes del que parlar perquè em sembla que ja ho he explicat tot. Però avui la Generalitat i en concret el departament de benestar i família m’han donat una raó excel·lent per fer una entrada el meu estimat blog.

 

No ens enganyem, sóc de mena pessimista i més quan veig com passen els anys i certes coses no canvien i continuem perpetuant amb els errors del passat, bé concretament els errors del 2013.

En aquesta entrada de fa gairebé tres anys ja us explicava com el departament de benestar i família de la generalitat havia decidit enviar a les noves famílies un llibret amb indicacions bàsiques sobre el seu nadó, sobre el seu creixement i la seva alimentació. El van titular “Un infant quina il·lusió” i ja sabem que l’infern està de ple de bones intencions, i  aquesta no sé si era una acció benintencionada o que ja va néixer torta i amb mala baba.

Ja en el seu moment aquest pamflet “desninfomatiu” va generar gran polèmica, en vam parlar a molts blocs, a revistes, mares anònimes es van fer ressò de semblant bestiesa.

I l’explicació a tanta exaltació era simple, molt simple, es tractava de publicitat encoberta (o no tan encoberta) de diverses marques que de manera flagrant aprofitaven l’ocasió per arribar a les famílies i vendre el seu producte i el que és pitjor desinformar i aporta informació incerta adaptada a les seves necessitats. Que es resumeixen només en una: vendre.

Som la llet_un infant quina il·lusióLes crítiques i comentaris no van servir per res i vam optar per esperar que els més de 80.000 exemplars impresos s’acabessin d’un cop però mira per on sembla que no s’acaben mai.Les fotos que acompanyen aquesta entrada m’ha arribat avui i la sorpresa ha estat majúscula quan he vist que es tracta de la quarta reedició!! A veure (departament) família si hi ha peles per modificar els dibuixos, hi ha pasta per refer-lo de cap a peus. I si són les empreses que apareixen en aquest despropòsit les que s’encarreguen de pagar les reedicions que com a mínim la Generalitat tingui el seny de deixar de donar suport amb el seu segell a aquestes barbaritats.

Ja està bé! Si les empreses es volen saltar la llei espanyola (no es pot fer publicitat de llet 1, ni es pot fer arribar informació de llet artificial a les famílies) que ho facin però que la Generalitat doni cabuda a aquest tipus d’infraccions ja passa de taca d’oli.I més quan l’any 2103 va quedar clar que aquest era un document poc adequat i que calia revisar a fons.

Tinc raó o no per ser una pessimista….

 

Presentació de LactApp

dimecres, 9/09/2015

Ja tenim llest el vídeo de  la presentació de LactApp llesta, feta pel gran realitzador Alejandro Castellanos.

“Ho tornaria a repetir”

diumenge, 2/08/2015

-

Avui una mare que fa balança i mira enrere per mirar cap endavant.

 

“Hola Alba, sóc una mare més que des del cor vaig decidir donar el pit a la meva filla que va néixer el dia 1 de juliol del 2014. Va pesar 3,900Kg! Va néixer el mateix dia que jo!

Al final em van programar un cesària perquè ja complia les setmanes i no tenia contraccions… Tot va anar molt bé, una mica atabalats perquè ja tenim un altre nen de 3 anys. Ell també va néixer gran i vaig fer lactància mixta fins als 3 mesos. Però avui m’agradaria explicar-te la meva experiència amb la nena.

Vaig començar la lactància donant-t’ho tot. Aguantant el dolor de la cicatriu, les clivelles dels pits, sense poder-me moure, amb sonda, amb drenatge…

Per sort ja ha passat i em vaig recuperar molt ràpid. Oblidant els dolors i observant la preciositat que havia nascut.

A la Clínica mamava molt bé la nena però al passar uns dies no volia mamar asseguda, només volia mamar si jo m’estirava al llit. Amb la desagradable sorpresa de diagnosticar-li torticolis i maluc luxable. Jo em pensava que no tenia prou llet, que no volia prendre el pit i resulta que no podia girar el cap! De mica en mica es va solucionar, tot i que encara té el cap inclinat degut a la torticolis.

És una nena que menjava poquet i no es queixava gaire per menjar. Durant unes setmanes no va agafar pes i vaig haver d’afegir algun biberó, dos o tres al dia, tota la resta del dia i la nit era lactància materna.Som la llet_lactància_vivènciaDesprés va arribar el pitjor, la incorporació a la feina. M’hauria agradat poder gaudir d’estar més temps amb la meva filla… Vaig pensar que incorporar-me a la feina seria el final de la lactància i  jo no volia de cap manera que això passes. Varen anar passant els mesos i continuàvem amb la lactància fins arribar als 10 mesos. Les dos ens vàrem esforçar molt i n’estic molt orgullosa. Em va ajudar molt dormir amb ella, abraçar-la i establir moltes estones de contacte amb ella. També llegir molt sobre la lactància materna, és molt important informar-se bé i no fer cas de les recomanacions distorsionades que fan complicar i inclús interferir negativament durant el procés de la lactància. Si es vol es pot, amb paciència i esforç i sobretot amb molt d’amor. Quina connexió més especial que s’estableix durant la lactància, s’ha d’aprofitar al màxim i disfrutar-la perquè no és per sempre. És donar vida, amor, regalar salut…

Com recordo que tristos aquells dies que jo li oferia el pit i ja no volia… Però em sento feliç tot i les dificultats que es varen presentar al llarg del camí i ho tornaria a repetir. Gràcies Alba.”

El perquè de tot plegat

dimarts , 14/07/2015

-

Viatjo en un tren de Barcelona a Blanes atapeït de turistes.  M’agafo com puc a les barres de la porta i em truquen per fer una entrevista per la revista Eroski Consumer. Parlem de tetes a mig pam d’orella de 10 persones mínim…. porto una hora de peu i sembla que per fi desembarquen a Calella…. Tinc 1o minuts per explicar-vos el perquè de tot plegat.

 

I el perquè de tot plegat, no és més que explicar-vos, ara que puc, els motius de la meva absència del “Som la llet”. Potser no cal justificar res però tinc ganes d’explicar-vos moltes coses… i totes bones!

Un divendres del mes d’abril de 2014, la Maria Berruezo es va presentar a la meva feina i em va fer seure per  fer-me una proposta molt simple: “Vols fer una app de lactància?”- va dir. La meva resposta: “Sí!”. Aquest “sí” és el principi de tot i ha estat un dels “Sís” més bons de la meva vida.

logoQuan vam començar no sabíem què volíem fer ni com fer-ho. Vam començar de zero i això va demanar dedicació completa.

Podeu comptar els mesos que portem treballant en silenci en el nostre projecte (sona a anunci de crema per les hemorroides… he he he!). Sovint, entre nosaltres dues, hem comparat el projecte a una gestació… Realment són molt semblants ambdós esdeveniments. Aquesta ha estat una gestació un pèl més llarga que una gestació humana però hem viscut etapes similars. Desenvolupar aquest projecte m’ha obligat, temporalment, a deixar de costat moltes coses que m’agraden, a dormir poc, a treballar molt, a sacrificar temps a la família, als amics i a qualsevol cosa que suposés temps de lleure…. Pot semblar horrible però he gaudit molt.

Així que ja podeu entendre que m’ha tocat deixar de banda el bloc una temporada… Això sí que m’ha costat, però no he donat per més. Ara, a poc a poc, espero recuperar-lo i poder fer entrades més sovint, tot i que també penso que ja està tot dit, que poca cosa més de lactància es pot explicar. Però m’estimo el bloc i faré tot el que estigui a la meva mà per mantenir-lo viu.

Ara que LactApp, com s’anomena el nostre projecte (la nostra “nena”) està a punt de néixer, que és molt real, la tenim a tocar, i ja l’hem presentat a les xarxes… Ara que això és tan real, m’agradaria dir un parell de coses… Ja sé que no cal justificar-me però jo ho necessito.

En primer lloc, LactApp és un producte del que ens agradaria viure. Pels que no ho sabeu us vull explicar que jo NO em guanyo les garrofes amb la lactància. No vull enganyar ningú, ni vendre fum ni res similar… Vull poder treballar i viure d’allò que m’apassiona, si el producte funciona, de quelcom que no em fes avergonyir. I LactApp em fa sentir molt orgullosa. Quan el pugueu veure ja em direu!  Però penso sincerament que hem fet una gran feina i que l’App pot ser molt útil i pot ajudar a moltes mares.  Ja m’ho direu. Si no us ho sembla també ho vull saber. 

En segon lloc per si algú ho posa en dubte, seguiré contribuint i regalant al meu temps a ALBA lactància. Mai he fet servir ALBA per obtenir-ne un lucre personal, i si alguna vegada algú m’ha acusat del contrari, ha ficat la pota fins el fons. Si algú penses que he fet  o puc fer res que posi en entredit la meva feina a ALBA, deixaria el grup i la meva feina al telèfon de manera immediata. Així que seguiré a ALBA.

Així doncs gràcies a tots per tot. Seguim endavant.

 

Els que ens venen llet ara ens volen vendre herbes

dilluns, 27/04/2015

-

La setmana passada vaig llegir que PUra LEche de VAca havia decidit llençar un nou producte al mercat. I tot i que ja sabeu que no tinc massa temps, m’ha calgut fer entrada per dir el que en penso de tot plegat.

.

La meva filla de 10 anys ara ja entén que la publicitat que apareix a la televisió o els anuncis de les revistes acostuma a ser mentida: una deformació creada per aconseguir omplir les butxaques a alguns, i és capaç de detectar-ho i indignar-se amb la falta de rigorositat.

Per tant ens cal l’esperit crític en els casos en els quals pensem que les coses no són com ens les volen vendre.

Deia la gran Sofia Bagüés en el darrer congrés de FEDALMA a Alboraya que la cultura del biberó no existeix, que és una cosa nostra. Que és fruit de la minoria qSom la llet-alba padró-pulevaue optem per no seguir les normes socials establertes i que ens sentim atacats per la resta de societat que fan quelcom diferent de nosaltres. No li negaré que potser té tota la raó i que tot depèn del punt de vista de cada persona, però queda clar que cada vegada més “aquests” que es mouen per interessos comercials i guanyen diners amb la cultura imperant han descobert que hi ha petits sectors de mercat que se’ls escapen.

Ah carai! Cal posar-hi remei -es van dir- ¿Quina una en podem inventar perquè les mares que opten per alletar i no compren les nostres llets artificials, s’hi deixin els calerons? Doncs ataquem on més mal fa: la por a no tenir llet

Tot i que em sobta de manera molt positiva que una marca que es dedica principalment a la llet per adults i a la llet artificial per infants ara vulgui vendre un producte a les mares que no fan servir els seus productes, realment les mares lactants són un nínxol de mercat important i cal no deixar-se perdre ni un euro.

Ara que, calia que fos just amb aquest producte? No vull donar idees, i de fet crec que havien fet un producte làctic específic per mares gestants i en període de lactància, però no hauria estat més en la seva línia fer-nos creure que per fabricar llet cal beure llet o remineralitzar la llet o afegir àcids grassos?… Però, tisanes per tenir llet? Per cert suposo que a les seves vaques també els donen aquestes tisanes, els deixen escollir el gust?

La companya i experta en son infantil Maria Berrozpe comentava que tampoc n’hi havia per tant, que tot plegat ens exclamàvem perquè a casa nostra no hi ha massa tendència a les infusions i que ella des de Suïssa ho veia més normal tot plegat.

Entenc que potser hi ha quelcom cultural i entenc que cada cultura té els seus aliments galactagogs, però no és el mateix recomanar-te que prenguis: fruits secs, bacallà o sardines, caldos de pollastre… Que dir-te que et calen unes determinades herbes que pots comprar a la farmàcia a un mòdic preu.

I li explicava a la Maria per quina raó jo no ho veia tan clar, i aquí teniu els meus perquès:

Perquè enganyen i manipulen: Les herbes que contenen aquestes infusions no estimulen res, i menys encara la lactància. Perquè no diuen les coses pel seu nom? Si et diuen que les herbes tenen bon gust (caldrà veure-ho) i que si t’agraden les tisanes potser t’agradarà la seva, doncs meravellós. Però és clar això no ven res, això no té ganxo. És millor fer servir l’imprecís terme “activa la lactància”.

Perquè creen necessitat i dependència: una de les pors més habituals és la de no tenir llet o creure que tenir llet és quelcom que depèn de la fortuna. Per tant quan la majoria de mares tenen coneixements de l’existència d’aquest producte immediatament creuran que el necessiten i que la seva producció de llet depèn de les herbes.

Perquè instauren i perpetuen la por: ¿I si no me les prenc i no tinc llet? Total són herbes naturals (bonica redundància) quin mal em poden fer… saps què et dic, que total pel que valen millor les prenc, no fos cas! I això després li explicarè a la meva veïna, amiga o cosina no sigui cas que elles no tinguin llet.

Tema a part i en què ja han entrat compis és el fet que les herbetes que porta aquest producte tenen el seu risc i poden no ser innòcues. Segurament les dosis que plantegen són segures i no hi ha cap problema en fer-se una o dues infusions al dia. El problema arriba amb les mares lactants desesperades (senyors, potser no han pensat en aquesta opció) que poden fer qualsevol cosa per aconseguir “activar” la seva producció de llet: prendre tres litres d’orxata al dia, prendre cerveses amb alcohol i sense una o dues en cada àpat, pujar a Montserrat descalça… La desesperació pot fer que aquestes mares que només se’n haurien de prendre un parell, es prenguin la caixa sencera i aquí el tema de la innocuïtat no el tinc tan clar.

Així que senyors de PUra LEche de VAca, deixeu els experiments, si teniu ganes d’inventar que sigui quelcom útil i necessari, ompliu-vos les butxaques però que sigui amb honestedat. Seria un detall.

Altres punts

dilluns, 23/03/2015

Fa moltes entrades havia parlat dels punts blancs del mugró. Punts ocasionats per una infecció o produïts per una estirada o compressió de la zona del mugró. Però no havia parlat mai dels altres punts. Així que som-hi!

-

Als mugrons poden aparèixer, a part dels dos que us he comentat, punts o butllofes al mugró. Anem un per un perquè no tenen res a veure.

Butllofes:

De la mateixa manera que quan portes unes sabates noves o petites el fregament del peu amb la sabata pot produïr un aixecament de l’epidermis que s’omple de líquid, el mateix passa quan una criatura no està ben agafada al pit. El mugró frega amb el paladar i el paladar actua de “sabata”. Aquest fregament degut a una mala postura o a un tel curt produeix una butllofa normalment a la cara del mugró.

I de la mateixa manera que les butllofes dels peus fan mal quan et tornes a posar la sabata, les que surten al mugró fan mal cada vegada que la criatura mama.

images (2)

Seria convenient revisar per quina raó s’han fet i rectificar-la si és possible, perquè si no ho fem les butllofes aniran apareixent i desapareixent sense fi.

Una vegada localitzada i controlada la causa, anem a solucionar la butllofa, podem fer dues coses:

1. No fer res. Esperant que en poques succions o pocs dies la pell s’obri i surti el líquid i es desprengui la pell.

2. Obrir-les. Amb una agulla estèril i sempre per un lateral es poden punxar per evacuar-ne el contingut.

Tant si seguiu un pla com un altre cal que les hores i dies posteriors netegeu tres o quatre vegades al dia el mugró afectat amb un sabó neutre i molta aigua. Deixeu el pit a l’aire tot el que us sigui possible per afavorir la cicatrització i evitar que s’infecti.

Punts vermells (amb sang):

Acostumen a ser molt petits, apareixen a la cara del mugró, són irregulars i clarament estan sota la pell, com retinguts. Aquest tipus de punt és causat per una succió massa intensa o per una compressió amb les genives o les dents, que produeix una petita hemorràgia que queda retinguda rera els porus del mugró.

Aquests tipus de punts poden modificar el seu color a mesura que passen les hores i els dies: són d’un color roig intens les primeres hores, després s’enfosqueixen fins arribar a ser negres i posteriorment, i com si fos un hematoma a la pell, es van “diluïnt” en una tonalitat grogosa.

Aquests punts produeixen dolor perquè colapsen la sortida de part de la llet pel mugró, el que es pot traduïr en un dolor penetrant, intens, quan la criatura succiona.

Aquests tipus de punts és millor no manipular-los ni intentar punxar-los, perquè al ser profunds la situació de dolor pot empitjorar si els burxem. La molèstia durarà uns dies fins finalment despareixer.

 

 

Si teniu alguna experiència amb punts d’altres colors estaré encantada de comentar la jugada.

A quatre pits

dilluns, 16/03/2015

 

Avui una vivència a quatre mans, a dos cors, a dos úter, a quatre pits i a molt, molt d’amor…

,

Hola:

Sóm la Sara i la Júlia. Som parella des de fa més de 6 anys i en fa dos vam decidir que ja havia arribat el moment de ser mares. Les nostres famílies ens donaven suport i de fet les dues som filles úniques així que els nostres respectius pares, que ja es veien sense néts, es van emocionar quan els vam dir el què havíem decidit.

Aquí comença l’aventura d’aconseguir quedar-nos en estat. Primer la Sara, i no va funcionar cap de les dues vegades que vam intentar IAD. Vam patir el que no està escrit, ostres quin estrès tot plegat. La Sara es va desanimar molt i tot i que era la que més ganes en tenia, finalment ho vaig intentar jo.

I bingo! A la primera ho vam aconseguir. Ja ho diuen que la tercera és la bona.

som la lletJo no he estat mai tan maternal com la Sara i de fet ella va ser la que va posar el tema sobre la taula per primera vegada i la que més ganes tenia de sentir i viure tota l’aventura de la gestació. Al cap de 8 setmanes de gestació i sense saber molt bé com, en un sopar amb amics va sortir el tema de la lactància. Jo no ho tenia massa clar, de fet pensava que poder alimentar a la criatura amb biberó ens permetria a les dues compartir més la criança de la nostra criatura. Vam tornar a casa en silenci i va ser tancar la porta i començar a parlar de què volíem, de què pensàvem… Vam passar la nit de xerrameca. I vam decidir informar-nos i preguntar, perquè el que sabíem del tema era poquet, poquet.

Vam llegir totaaaaaaaa la informació que vam aconseguir, llegir i devorar i la Sara em va convèncer que calia, si més no, intentar-ho.

I ens pensàvem que ho teníem tot ja decidit quan a les 12 setmanes algú (sí, la propietària d’aquest bloc) ens va dir: “heu pensat que teniu 4 pits?”

Sí, saber ho sabíem però a la primera no la vam captar. Com a mínim jo que sóc lenta de reflexos.

(Segueix la Sara)

Quan va dir allò dels 4 pits em sembla que vaig trigar no més de trenta segons en entendre-la i em vaig emocionar!! De veritat???? Jo podia alletar a la nostra criatura????

Era increïble! Jo que no m’havia pogut quedar embarassada podia alletar. Em sembla que vaig fregir a l’Alba a preguntes, em calia saber-ho tot. Podia començar ja? Què havia de fer? Quan? Com??

La Júlia em va veure tan emocionada que va veure ben clar que ja ho havia decidit. Així que som-hi! Tetes a l’obra!

El procés m’han dit que no cal que us l’expliqui en detall, que ja és al bloc. Només puc dir que fàcil no és. És esgotador i a més confús perquè vaig sentir com el meu cos anava modificant-se a mesura que el procés avançava: res de regla, inflamació als pits, canvis d’humor, son… Semblava jo més prenyada que la Júlia!

Realment com us dic no és simple, però no us puc descriure l’emoció de veure la primera gota de llet. No hi ha paraules! Vam fer una festa i tot (literal).

I va arribar el moment. Del part millor no us en parlo perquè va ser nefast. Va ser en una privada i no va ser gens ni mica com esperàvem.

(Segueix la Júlia)

En resum, jo estava feta pols, i tot i que una vegada a l’habitació em van posar la nena a sobre (Sí!! vam tenir una nena preciosa, la més bonica, rodoneta, perfecta…. ja callo) jo no tenia esma de res, només volia dormir.

La Sara es va fer càrrec de la nena, me la posava al pit, li col·locava els llavis…. ens anava animant a fer teta. La Sara me la posava a mamar però quan em veia cansada, neguitosa o derrotista es posava ella pell amb pell amb la nena. Encara no li donava el pit perquè ens van recomanar que els primers dies, i si tot anava bé, jo li donés tot el calostre i després quan ja tingués llet féssim el pas de posar-li a la Sara.

Em van fer una cesària i vam estar 4 dies a l’hospital, al darrer ja tenia llet i la nena mamava de conya així que va arribar el moment. El moment de la Sara.

(Segueix la Sara)

En tenia ganes i por a la vegada, volia i dolia… ¿I si no s’agafava? ¿I si no volia la meva llet?…. Em calien respostes, em calien JA!

Així que vaig col·locar-la al pit, fins aquell moment només l’havia tingut pell amb pell i ara per fi…. No us puc descriure la sensació, només dir-vos que l’habitació semblava un enterrament! Sí! Plorava tothom! Ara riem del moment però semblàvem magdalenes: jo, la Júlia, les àvies, la doctora…. Quin plan!

Des d’aquell moment els meus pits són l’alternativa, i ho dic amb molt d’orgull que quedi clar: la nena té son i la Júlia està KO, la Júlia és a la dutxa i la nena té gana, la Júlia encara no ha acabat de dinar i la nena té gana…. La meva producció no ha estat mai igual que la de la Júlia però tenim una nena que, de moment, mama dels 4 pits sense cap mena de problema. Ja ens han dit que potser als tres mesos no vulguir seguir mamant dels meus pits, però ja veurem quan arribi el moment. Ara per ara gaudim del moment!

Dones molt treballadores

dilluns, 9/03/2015

 

Ahir va ser el dia de la dona treballadora i avui vull agrair i explicar-vos la feina de les assessores de lactància.

 

Sempre he pensat que el sentiment d’agraïment és un sentiment molt potent, un sentiment que cal fomentar. Quan et sents agraït /agraïda amb algú vols retornar part del que has rebut, vols demostrar que pots fer alguna cosa igual de meravellosa per l’altre. I això es transforma en una cadena molt positiva, única i infinita.
I moltes assessores de lactància ens fiquem en tot això per agrair i retornar. Per poder oferir a algú tota l’ajuda desinteressada que ens van reglar algun moment, per poder ajudar a altres mares a aconseguir el que nosaltres hem aconseguit.

I fer-se assessora, ser voluntària en un grup, demana molt sacrifici que tot sovint no es coneix:

1. Cal dedicar hores a fer formació pràctica en un grup, el que vol dir regalar les teves hores lliures. Això sí, amb l’avantatge que durant molt temps la teva criatura et pot acompanyar al grup i això sí quesom la llet et facilita poder tenir cura dels teus fills i regalar el teu temps a desconegudes.
2. Cal dedicar hores a fer formació teòrica i la primera formació, normalment, la pagues de la teva butxaca.
3. Cal dedicar hores a seguir-se formant, llegir, compartir, escoltar…
4. Cal dedicar hores a les activitats de promoció  o formació del grup, el que vol dir tardes o caps de setmanes ocupats i sovint lluny de la família si no aconsegueixes embolicar-los en tot plegat, és clar.
5. I cal dedicar hores a resoldre consultes per telèfon, per correu electrònic, per WhatsApp, a la xarxa…

I tot per amor a l’art, sovint posant-hi diners de la teva butxaca.

Vist així sembla horrible però és tot el contrari.
Perquè malgrat tot això, malgrat tots els sacrificis que fem, els diners, les hores… ens agrada el que fem. Per algun motiu irracional ens fa felices seguir ajudant.
És cert que algunes es queden en el camí i renuncien o troben un interès diferent i ús asseguro que és difícil seguir sent assessora quan els teus fills ja són més alts que tu. Però ser assessora és un plaer, cert que sovint sacrifiquem moltes hores i molta energia,  però ajudar a que cada família trobi el seu camí és una sensació magnífica. Tot i que a totes les mares i criatures que acompanyem no els podem garantir el final que voldriem estarem sempre al seu costat.

Per tant, gràcies per la vostra feina, per suplir les carències del sistema, per regalar temps i coneixements, per donar tant cada dia.

El joc dels disbarats

dilluns, 2/03/2015

-

Fa dues setmanes em van enviar unes fotos, i vaig estar una estoneta hiperventilant…. Em va caldre llegir-ho dues vegades i que em diguessin que allò era informació “mèdica” i no un fulletó publicitari (fotos al final del text)

-

La setmana passada vaig escriure un article per la web secondbaby, m’havien preguntat quines eren les dificultats més habituals que es trobava una mare en començar la lactància. Em va sortir una llista de 5 punts. Un dels punts era els sanitaris i la seva habitual falta de formació. Bé, cada vegada que escric o recrimino als sanitaris la poca formació, o la desinformació que tenen pel que fa a la lactància us asseguro que em sap greu i tendeixo a pensar que les coses cada vegada estan millor, però després m’arriben fotos com aquestes i hiperventilo una estoneta. Podeu veure les fotos vosaltres mateixes, aquest tríptic “el regalen” en un gabinet ginecològic. Si voleu podem jugar al joc dels disbarats o a veure qui la diu més grossa.

He marcat amb cercles i he subratllat el top ten… No tinc paraules de veritat, és que no em surten. És tan gros que a aquestes alçades es pugui donar aquest tipus d’informació, que s’ofereixin consells que van directament en contra de la lactància… Horaris, herbes…

Qui i amb quins criteris ha escrit aquesta informació?

Qui i amb quins criteris cita una marca comercial d’un producte totalment innecessari?

Les recomanacions oficials són més que clares i sembla d’ineptes seguir perpetuant aquesta mena de consells sense fonament. Mantenir l’equilibri psíquic de la mare i el nadó? Però què redimonis m’esteu dient? Perquè aquesta manera de llençar la pedra i amagar la mà és tan subtil, que dóna lloc a moltes interpretacions i no totes bones.

I aquesta fal·lera de fer que les criatures dormin tirades impossibles a les nits? Estem parlant de criatures, no d’adults. I una cosa és el que ens agradaria als adults i l’altra les necessitats de la criatura. És tan complicat reconèixer que les criatures, ens agradi o no, tenen unes necessitat diferents a les nostres? Amb aquest tipus de recomanacions només s’aconsegueix crear lactàncies frustrades perquè el nen no es pot adaptar de cap manera a aquestes ritmes, i les mares acaben deixant d’alletar per problemes d’escassa producció.

Si d’un tema no en saps res no en parlis, per portar bata blanca i tenir un títol penjat a la paret la teva opinió no fonamentada en l’evidencia és només una opinió qualsevol. I les opinions i els consells millor deixar-los als veïns i als amics perquè al no portar bata blanca la majoria de vegades no te’ls creus i els ignores però, ai caram, si ho diu un metge la cosa és diferent!

Em sembla innecessari recordar el que diu AAP, AEP, OMS-UNICEF sobre la lactància perquè es pot trobar només teclejant tres paraules i estic segura que tots i totes les que em llegiu podeu recitar les recomanacions de memòria.

Estic segura que com a gines són molt bones no en tinc cap dubte, però si volen donar consells de lactància és millor que es dediquin al macramé o a jugar al bridge que ens resultarà  a tots més inofensiu.som la lletSom la llet