Criatures 07/06/2014

Amb el sol, els ulls volen protecció

A l’estiu, gorra i ulleres de sol són imprescindibles

Trinitat Gilbert
4 min
Amb el sol, els ulls volen protecció A l’estiu, gorra i ulleres de sol són imprescindibles

Acasa d’oftalmòloga pediàtrica, ulls ben sans. “Deixa’m que t’ho digui perquè, si no, sempre es fa certa la dita que el sabater és qui va més mal calçat”, dic a l’Anna Moné, oftalmòloga pediàtrica de l’Hospital Germans Trias i Pujol i mare del Joan (6 anys) i l’Ester (2).

L’Anna va tenir miopia des dels 12 fins als 25 anys, quan va decidir operar-se amb làser. “La miopia pot ser hereditària, per això estic molt alerta amb el Joan i l’Ester, tot i que sé que encara són molt petits per fer-ne un diagnòstic d’aquest tipus”, explica.

Des que la criatura neix, la revisió ocular és essencial. El pediatre és l’encarregat de fer-les. Quan són nadons, controlen el reflex de fons de l’ull. I si tot està bé, faran el primer control visual, que vol dir mirar una pantalla il·luminada amb dibuixos, a partir dels 4 anys. “Si llavors detecten baixa agudesa visual o alguna altra patologia és quan deriven la criatura a l’oftalmòleg”.

L’Anna Moné comenta que el més freqüent mentre són petits és la hipermetropia i l’estigmatisme. La primera, la hipermetropia, és fisiològica en tots els nens perquè l’ull és petit, però quan és més intensa i, per tant, a la criatura li costa enfocar de prop, és quan cal tractar-la. Per la seva banda, l’estigmatisme, que pot aparèixer a qualsevol edat, fa que l’infant vegi les imatges deformes, perquè la seva còrnia no és regular. “Pot ser un defecte de naixement, que va evolucionant a mesura que es fan grans”. En un tercer nivell, hi hauria l’estrabisme, que si es congènit es detecta de seguida, o pot aparèixer entre l’1 i els 3 anys, i que es pot corregir amb ulleres. “Hi ha un altre tipus d’estrabisme que només es resol amb operació”.

Sigui com sigui, l’oftalmòloga de l’Hospital Germans Trias i Pujol recomana estar alerta a signes que poden tenir al darrere una patologia ocular. “Si la criatura té dificultats amb la lectoescriptura i també mals de cap freqüents, podria ser per una hipermetropia o un estigmatisme: fan un esforç amb els ulls que els provoca cefalea”.

Protecció d’estiu

De cara a l’estiu, la recomanació de l’oftalmòloga és que els infants tinguin protegits els ulls de l’impacte directe dels rajos solars. “Una gorra amb visera o unes ulleres de sol bones van bé”. A la llarga, una falta de protecció dels ulls pot causar pterigiums, que és un augment de la capa superficial que recobreix l’ull, afavorir l’aparició de cataractes o fins i tot degeneració retiniana.

En aquest punt, l’Anna reprèn la miopia. Ella en va tenir, sí. Però és que la dada més important que tenen els oftalmòlegs a les mans és que la miopia està augmentant als països occidentals entre infants i adolescents a passes agegantades. “A Singapur, per exemple, sabem que un 80% de la població infantil i adolescent és miop, cosa que no passa a la selva equatorial, on la xifra és d’un 5%”.

Què està passant? És evident. “L’ús de pantalles en totes les varietats, i també l’exigència amb els estudis, fa que la població dels països desenvolupats sigui miop, mentre que si passen hores a l’aire lliure no és així”. A Singapur el govern ha començat a regular les hores que els infants han de passar a l’aire lliure. “Aquí els oftalmòlegs sempre hem aconsellat una distància de 40 cm entre la pantalla i els ulls, una bona il·luminació i també que es facin descansos o relaxaments oculars després de passar estones enfocant la vista de prop”.

A l’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona, la cap d’oftalmologia pediàtrica, Nieves Marín, està d’acord a recomanar les ulleres de sol i les gorres a l’estiu, però també afegeix les ulleres d’aigua a les piscines per protegir els ulls dels clors i altres productes que hi ha a les piscines, “que poden causar ferides a les còrnies de les criatures”, comenta.

Risc amb els petards

“Sant Joan també és una data en què recomano extremar les precaucions amb les criatures i els ulls perquè ens trobem molts casos de cremades oculars”, continua explicant la cap d’oftalmologia de la Vall d’Hebron. Els petards, sobretot els que tinguin ona expansiva, han de ser manipulats per adults i no per criatures, i a més cal deixar-los a terra i no a sobre d’altres recipients. “Ens trobem casos de ferides per haver posat petards potents dins d’ampolles de vidre, per exemple” explica Nieves Marín. I això pot tenir conseqüències nefastes.

Des de l’Hospital Sant Joan de Déu, el cap d’oftalmologia pediàtrica, Joan Prat, diu que amb les criatures i el sol cal seguir la mateixa lògica que amb els adults. “Si els molesta el sol poden portar ulleres de sol. Però hem de dir que no hi ha cap indici que ens asseguri que, portant-ne, els nens acabaran tenint més bona vista”. Ara, sí que tindran els ulls més protegits.

El doctor Prat dóna especial importància a les exploracions d’agudesa visual, que es fan als 4 anys. Generalment, el pediatres ho fan i, si detecten una visió baixa, recomanen l’avaluació per part de l’oftalmòleg. “És una bona edat per trobar problemes de graduació, i encara som a temps per tractar l’ull gandul”, afirma.

Finalment, el cap d’oftalmologia afirma que les patologies més freqüents en criatures són els problemes refractius o de graduació (miopia, estigmatisme i hipermetropia); en segon lloc, l’estrabisme i l’ull gandul, sovint patologies relacionades entre elles i, per acabar, el llagrimeig produït per l’obstrucció llagrimal des del naixement.

stats