31/03/2012

Els separats i la teoria del caos

2 min
Els separats i  La teoria del caos

Un proverbi xinès diu que el vol d'una papallona es pot sentir des de l'altra banda del món. És una manera d'expressar la interdependència de tot el que succeeix a l'univers. Als anys 60, el matemàtic Edward Lorenz va adoptar la idea per il·lustrar la seva teoria del caos: un canvi aparentment insignificant en les condicions d'un procés complex pot provocar que les variacions del resultat siguin espectaculars. La idea és especialment aplicable a sistemes com la meteorologia o la borsa. Però hi ha sistemes encara més complexos, com la dissolució d'una manifestació per part dels Mossos d'Esquadra o el calendari de la custòdia compartida dels separats.

Centrem-nos en aquest últim tema, que a més de ser el que em pertoca il·lustra meravellosament bé el comportament caòtic. Perquè encara sigui més entenedor, hi posaré la papallona i la faré volar. I vet aquí que un entomòleg de Malmö, separat amb nens, és a punt de caçar-la quan l'insecte torna a prendre el vol i ell, amb mala fortuna, fa un mal pas i es trenca el tendó d'Aquil·les. Intervenció i baixa de l'entomòleg. Durant un mes no pot conduir, i no pot portar els nens a l'entrenament d'hoquei gel. La seva ex el substitueix, i a les grades coneix el que serà el seu nou company, també separat. Però els torns de la custòdia no els encaixen, de manera que ella, aprofitant la baixa del seu ex, aconsegueix canviar-los.

Adaptar calendaris

Quan l'entomòleg es recupera, pretén recuperar el seu torn, perquè ara és ell qui té problemes de calendari amb la seva amiga, també separada, una danesa que viu a Copenhaguen. L'ex li diu que no, i és l'amiga danesa la que ha de canviar. I de canvi en canvi, de Copenhaguen a Odense, i d'allí a Hamburg, i d'allí fins a Perpinyà passant per la Bretanya, mitja Europa mira d'adaptar el seu calendari de custòdies fins que el canvi m'arriba a mi o a la meva ex. Si ho mirem com un sistema tancat, no sembla gaire caòtic: un simple efecte dominó. Però canviar de calendari és canviar el nostre recorregut per la vida: canvien les coneixences, els accidents, els números de la rifa que comprem o els carrers per on passem just quan cau una cornisa. Vés a saber si de la papallona i l'entomòleg suec no en depenen les fusions de CaixaBank, l'èxit de la manifestació d'aquest dijous o el fracàs del pacte fiscal.

stats