Criatures 29/09/2012

La política vol dir manar, mare?

Trinitat Gilbert
3 min
La política vol dir manar, mare?

La situació politica de Catalunya crea espontàniament la conversa sobre aquest tema entre pares i fills, assegura Pere Macià, pare de l'Aina i dels bessons Roger i Núria, d'11 i 8 anys. La manifestació massiva de l'Onze de Setembre va fer que molts pares, com el Pere, expliquessin a les criatures que "Catalunya és un aís que vol la seva llibertat respecte d'Espanya", tal com els va dir el Pere. I és que quan es parla de política el pare pensa que "cal explicar-ho sense crear un cont de fades". Evidentment caldrà fer servir un llenguatge proper i adequat a cada edat,"però sense afegir-hi elements de ficció".

En aquest sentit, la professora de ciències polítiques de la Universitat Pomepu Fabra (UPF), Mariona Ferrer, assegura que parlar de polítca als infants "és un repte perquè és molt difícil ser neutre". A partir d'aquí, cal triar paraules adequades per fer-los saber que "un polític és el responsable de millorar la vida de les persones". També els explicarem que hi ha molts partits diferents, perquè "cada un té una opinió diferent de com caldria millorar-la".

I a l'hora de definir-los com es fa la política, es pot incidir en el fet que es fa "entre tots, tant a l'escola, com al pati com a casa". És a dir, "donar-los una visió molt àmplia, perquè tothom vol millorar el funcionament del dia a dia, a esclaes diferents", conclou la professora Ferrer.

"Sovint em pregunta per què criden tant. I és difícil respondre-li"

Beth de Nadal, mare del Martí i la Meron, sap perfectament què és la política. El seu pare, Joaquim de Nadal, va ser regidor de l'Ajuntament de Barcelona durant molts anys i, per tant, era un tema de conversa que mantenia amb els seus pares i les seves germanes. De gran, és la Beth qui n'ha de parlar amb els seus fills, sobretot amb el Martí, que és qui té més inquietuds. "La Meron també en té, però les preguntes més incisives les fa el Martí; la Meron sempre s'afegeix a la conversa i para bé l'orella", diu la Beth.

Una de les preguntes que més intriga el Martí és el significat de la política. "¿La política vol dir manar, mare?", li ha preguntat més d'una vegada. Ella li respon que sí, en certa manera, però que sobretot vol dir "amoïnar-se pel benestar de les persones". Aclarit un dubte, el Martí continua preguntant si un polític és com un delegat de classe, si són figures semblants, perquè tant als polítics com als delegats de classe els han votat. "Si els han votat, llavors els delegats són polítics", diu el Martí.

La Beth li respon que podrien ser semblants, però a escales molt diferents. El delegat és el responsable de fer arribar les inquietuds d'una classe al professor mentre que un polític s'ha d'ocupar de tot el que afecta una població o un país.

L'11 de setembre tots tres van anar a la manifestació de Barcelona i, de camí, el Martí va començar a fer tot de preguntes. "¿Aquesta manifestació és la mateixa que vam fer per dir que les escoles públiques no tenien diners?" Esclar, diu la Beth, ara les criatures estan molt acostumades a les manifestacions, saben què són perquè "vas dins d'un autobús i, de sobte, n'hi ha una". "I com que vivim prop de la seu del govern civil, moltes vegades també en veiem". El cas és que l'11 de setembre la Beth li va explicar per què hi anaven, per què la mare s'havia pintat les galtes amb els colors de la senyera de Catalunya. "Hi anem perquè volem fer saber que ens sentim diferents i que volem que se'ns respecti, perquè volem ser un país, com ho són França, Itàlia o Etiòpia". La Beth sobretot va remarcar als seus fills que "ser un país no vol dir excloure a ningú, sinó gaudir de les diferències".

La Beth comenta que tampoc no vol predeterminar-los en les seves opinions. Intenta explicar-los el què sense jutjar, mirant de ser el màxim d'objectiva possible. I si el Martí li pregunta la seva opinió, ella l'hi dóna, però no li respon en negatiu, sinó que ho explica sense manipular-ho. "No els dic mai «Perquè són dolents i nosaltres som els bons», per exemple".

El fet de parlar de política amb el Martí i la Meron dóna molt de si, assegura la Beth, perquè "acabes parlant de geografia, de mapes, de països". El Martí relaciona cada país amb un idioma, i justament els idiomes també es converteixen en un tema de conversa.

Per acabar, el que al Martí l'inquieta més dels polítics és saber per què criden tant. "M'ho pregunta molt sovint, i és difícil respondre-li". En canvi, el que més el diverteix és veure'ls caricaturitzats al programa de TV3 Polònia . I els coneix a tots.

stats