27/10/2012

El pes durant l'embaràs

2 min

Per enèsima vegada em consulta una mare perquè li han dit que s'ha engreixat massa durant l'embaràs. Concretament, ginecòleg i llevadora "l'han esbroncat" perquè s'ha engreixat 10 quilos a les 30 setmanes. I l'han posat a règim.

Em preocupa que un pacient pugui sortir de la consulta d'un metge dient "m'han esbroncat", i em preocupa que 10 quilos a les 30 setmanes es consideri massa pes. L'Institut de Medicina dels Estats Units ja va publicar el 1990 (i ho va revisar amb petits canvis el 2009) unes recomanacions sobre l'augment de pes durant l'embaràs. Les trobarà a la seva web, www.iom.edu (busqui la paraula pregnancy ). I un grup de reconeguts experts han revisat desenes d'estudis sobre la relació entre l'augment de pes i les possibles complicacions de l'embaràs i del part, el pes i la mortalitat del nadó i altres aspectes de la salut de mare i fill. Així, recomanen un augment de pes mínim i un de màxim, segons el pes previ de la mare (expressat com a índex de massa corporal, IMC, que és el pes en quilos dividit pel quadrat de l'alçada en metres).

Les embarassades amb un pes baix (IMC menor de 18,5) haurien d'engreixar-se entre 12,5 i 18 quilos. Les que tenen un pes normal (IMC entre 18,5 i 24,9), n'haurien de guanyar entre 11,5 i 16. Les que tenen sobrepès (IMC de 25 a 29,9), entre 7 i 11,5, i les dones amb obesitat (IMC més gran de 30), entre 5 i 9 quilos. Moltes mares perden pes en el primer trimestre, pels vòmits i el malestar, que els fa tenir menys gana. Però és important que guanyin pes en el segon i tercer trimestre: de 440 g a 580 g a la setmana les de pes baix; de 350 g a 500 g les de pes normal; de 230 g a 330 g si tenen sobrepès, i de 170 g a 270 g a la setmana quan hi ha obesitat.

És important guanyar pes en el segon i tercer trimestre. Encara que l'embarassada s'hagués engreixat vint quilos, encara hauria de guanyar un mínim de pes en les setmanes que falten. El nen necessita nutrients (calci, ferro, proteïnes...) i no pot dependre només de les reserves de greix de la mare. Si hi ha un excés de pes s'ha de perdre després del part, no abans. Si la mare que em consultava (10 quilos en 30 setmanes) s'engreixa 400 g a la setmana fins al part, només arribarà als 14 quilos, una xifra completament normal. I en un embaràs de bessons cal guanyar més pes. Entre 17 i 25 quilos la mare de pes normal, entre 14 i 23 la que té sobrepès i entre 11 i 19 la que té obesitat. Fa anys vaig conèixer una mare de bessons a qui només van permetre guanyar 10 quilos en tot l'embaràs; dues vegades la van haver de recollir perquè es va desmaiar pel carrer. Per què n'hi ha que tenen tanta obsessió per fer passar gana a les embarassades?

stats