Dos anys sense el seu fill

¿T’imagines passar dos anys sense poder portar el teu fill a casa perquè el govern del teu país es nega a donar-li el passaport i haver-lo de deixar amb una familia d’acollida?

Així han viscut una parella de pares gais belgues, Peter Meurrens i Laurent Ghilain que van tenir en Samuel a Ucraïna a través d’un ventre de lloguer. Les autoritats belgues es negaven a donar-li el passaport al nen i el govern ucraïnès no el reconeixia com a ciutadà. Finalment un jutjat belga ha donat la raó a la parella i ha reconegut a Laurent com a pare biològic del nen.

Segons les autoritats belgues s’havien negat fins ara a emetre el passaport per evitar crear precedents i fomentar el que alguns consideren tràfic de menors. La noticia arriba aquesta setmana just dos dies abans de conèixer el naixement d’unes bessones a Nova Delhi, filles d’una altra parella de gais d’Euskadi que han viatjat fins a la India per poder accedir a la maternitat subrogada, i que es poden trobar amb una situació semblant.

Les paternitats de parelles gais o homes solters a través de la subrogació son i seran cada vegada més habituals. Una cinquantena de famílies espanyoles de pares gais esperen poder inscriure a les seves criatures al registre civil com a fills d’espanyols. Fins ara els nens viuen com a estrangers, amb  passaport nord-americà, la majoria, i els seus pares no han pogut gaudir de cap permís ni ajut de paternitat.

Debats morals a banda, és una realitat que s’ha de legislar per protegir els drets dels menors i els drets de les dones gestants.  Val a dir que fins ara els matrimonis heterosexuals que utilitzaven al mateixa via de reproducció assistida, no tenien cap problema per fer-se passar com a “pares biològics de la criatura”.

Estem preparats socialment per debatre el tema? La maternitat subrogada és una “explotació de la dona”? En quines circumstancies es podria permetre?

2 comentaris

  • Layla

    25/02/2011 3:53

    La veritat… jo tinc una batalla moral amb mi mateixa amb aquest tema…. no sé, no sé…

  • Glòria Frigolé

    24/02/2011 11:05

    Jolin… se m’ha posat la pell de gallina, pobres pares, marededeusenyor, encara s’ha de fer molt de cami…

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús