Activitats amb nens 07/10/2016

5 idees per al cap de setmana

Us proposem 5 maneres de gaudir de la cultura en família

Aure Farran
4 min
5 propostes per al cap de setmana

1. La Fundació Joan Miró presenta la temporada Familimiró 2016-2017 amb un matí d’activitats gratuïtes per a les famílies a l’entorn de la nova presentació de la col·lecció.

Aquest diumenge, d'11.00 a 13.30 h, la Fundació Miró ha organitzat una jornada de presentació de la temporada Familimiró 2016-2017. El Culturista i Nicapnipeus oferiran el taller 'Constel·la’t!', a partir de l’interès de Miró per les constel·lacions. Al seu torn, Plom Gallery i Clàudia Valsells dirigiran l’activitat Taped Boxes, la creació d’una instal·lació de volum i color al pati Nord de la Fundació. En aquest mateix espai, les famílies podran participar al taller 'Vinils invasors' i dissenyar un gran mural col·laboratiu conduït per Chispum.

Amb aquesta jornada arrenca el programa per a famílies de la Fundació Joan Miró per a la temporada 2016-2017, que enguany presenta noves propostes i formats: un dissabte a la tarda al mes s’oferirà una activitat única, que s’alternarà amb visites guiades familiars, mentre que els diumenges al matí hi haurà una programació regular mensual de tallers i espectacles.

2. Dissabte, el Teatre Gaudí estrena el musical familiar 'Oliver Twist'

L'Oliver és un nen orfe que és expulsat de manera injusta de la institució on viu. A partir d'aquest moment haurà de sobreviure sol. En aquesta nova etapa, no exempta de dificultats, coneixerà diversos personatges que l'ajudaran o bé li complicaran l'existència. Tots formaran part de la seva història i n'aprendrà coses i creixerà com a persona. La seva bondat i il·lusió per tirar endavant faran que sempre acabi trobant el camí adequat. La narració de l'espectacle transcorre a través del text i de set cançons acompanyades de coreografies il·lustratives del que passa en tot moment. D'aquesta manera, tots els elements treballen plegats amb l'objectiu d'explicar i fer arribar la història al públic tant des d'un punt de vista argumental com emocional. L'escenografia està formada per dos mòduls fabricats amb caixes de fruites que es mouen i canvien de posició per crear nous espais. També hi ajuda el disseny de l'utillatge i l'attrezzo, que serveixen per descriure tant els llocs on transcorre l'acció com els personatges que els habiten. A més a més, un banc fet també amb caixes de fruita acaba de donar volum i profunditat a l'escena. Tots els moviments i canvis d'escenografia estan integrats dins l'espectacle amb l'objectiu que l'acció no s'aturi mai.

3. Diumenge s'estrena al Teatre Poliorama, 'Ai Rateta, Rateta', el nou espectacle familiar d'El Replà Produccions, que adapta el conte clàssic de 'La rateta que escombrava l'escaleta' al context contemporani.

L'espectacle musical s'estrena aquest diumenge al Teatre Poliorama de Barcelona (9 d'octubre, 12.30 h) dins la programació de teatre infantil i familiar Viu el Teatre. La Rateta s'ha declarat en vaga. Avorrida que sempre expliquin el seu conte de la mateixa manera, demana als narradors que facin canvis en la història. Ella s'alça contra la violència de gènere i reivindica que cap dels seus pretendents se la pugui menjar. Per això, convoca un càsting que li servirà per triar el millor pretendent. El Ratolí Martí, el Gat Bernat, el Ruc Lluc, el Gall Xandall i altres personatges s'esforçaran per sorprendre-la. Aquest és el punt de partida de l'espectacle musical 'Ai Rateta, Rateta', una creació de la companyia El Replà Produccions que ha volgut adaptar aquest conte clàssic als temps actuals. "Volem que el públic pugui sentir-se identificat amb les músiques, l’escenografia, el vestuari, el llenguatge, etc., però que en cap moment perdi de vista el conte clàssic", diu Joan Sors, director de l'espectacle i creador del guió. Gats vestits amb caçadores de cuir, personatges que utilitzen els telèfons intel·ligents i es comuniquen a través de les xarxes socials, una Rateta que es declara en vaga, coreografies, cançons, etc. són alguns dels elements que atorguen components de contemporaneïtat a aquesta història. D'altra banda, 'Ai Rateta, Rateta' potencia entre el públic infantil un valor fonamental: la humilitat. "També ens ensenya que, a la vida, no tot és com sembla", afegeix Joan Sors.

4. La programació infantil i familiar dels caps de setmana d'octubre a la Filmoteca s'inspira en l'obra de Roald Dahl

Durant el mes d'octubre la Filmoteca de Catalunya dedica la seva programació infantil i juvenil a l'obra de Roald Dahl, un dels noms ineludibles de la literatura infantil i juvenil. Però l'escriptor gal·lès també es va prodigar força en guions cinematogràfics i relats per a adults. Així ho reflecteixen els caps de setmana amb una programació que enllaça també amb els 100 anys del naixement de l'autor. Tot un clàssic que ha fet volar la imaginació de milions d'infants i de cineastes, com ara Nicolas Roeg, Tim Burton, Wes Anderson, Quentin Tarantino o, darrerament, Steven Spielberg. Aquest dissabte 8 i diumenge 9 d'octubre es projectarà 'James and the giant peach' ('James y el melocotón gigante'), la història d'un nen orfe que viu amb unes tietes que no se l'estimen. Ell només somnia a marxar cap a Nova York. Un dia troba un home misteriós que li dóna unes pedretes verdes màgiques amb les quals començarà a fer realitat el seu somni amb l'ajut d'un grup d'insectes. Un film d'animació en 'stop motion' inspirat en una novel·la de Roald Dahl. En la seva producció va intervenir-hi Tim Burton. Dissabte i diumenge, a les 17.00 h, a la Sala Chomón.

5. El Museu del Gas de la Fundació Gas Natural Fenosa acull aquest mes d'octubre el cicle ‘Pel·lis en família’

Amb l’arribada de la tardor, el Museu del Gas presenta la 4a edició del cicle de cinema ‘Pel·lis en família’, que tindrà lloc tots els dissabtes d’octubre a les 17.30 h. En aquest cicle familiar es projectaran quatre llargmetratges d’animació amb una nova perspectiva, que ajudaran els més menuts a prendre consciència sobre els diversos reptes energètics de l’actualitat. La projecció de les pel·lícules donarà peu a una xerrada posterior, seguida de la proposta de diferents activitats perquè els nens i nenes puguin continuar la feina des de casa. El motiu triat per a l’edició d’enguany és la descoberta de l’univers i la reflexió al voltant dels grans reptes tecnològics que han assolit els humans per arribar a l’espai. Les sessions tindran lloc tots els dissabtes d’octubre a les 17.30 h. Aquest dissabte es projecta 'Atrapa la bandera'. Aquesta activitat es realitzarà al Museu del Gas de la Fundació Gas Natural Fenosa, a Sabadell (Plaça del Gas, 8), i tindrà un cost de 2 euros per sessió –amb accés gratuït als membres del Club CH4–. A més, la recaptació se sumarà al projecte solidari 'Un dia de nassos', dels Pallapupas.

stats