El gall fer

El gall fer viu als boscos de muntanya. En tenim als Pirineus, però l’espècie corre risc de desaparèixer. Per evitar-ho, hem de ser curosos quan passem pel seu entorn

El gall fer / MARTA CAYUELA Zoom

Com és el gall fer?

El seu nom ens dona una pista. Com que pertany a la família dels galliformes, té aspecte de gallina. El mascle té el plomatge fosc, i les femelles, que són més petites, el tenen bru. El mascle és fàcil de reconèixer perquè té una franja vermella a l’ull.

On viu?

Als boscos de pi negre, pi roig, avet o faig dels Pirineus.

Did you know?

Capercaillies are solitary birds

Està en perill?

Sí, és una espècie vulnerable, que podria estar en perill d’extinció. Fa uns anys es va prohibir caçar-lo, i ara es vigila molt perquè no tingui problemes per viure ni reproduir-se.

Per què està en perill?

Pels canvis en els seus hàbitats, és a dir, els espais on viuen. Les persones, quan fem senderisme o esquí o quan busquem bolets, els molestem, perquè els alterem la tranquil·litat. Per això és important que en travessar els seus hàbitats ho fem sempre seguint els camins traçats.

No photos!

Photographers must apply for special permission to take photos of capercaillies

Mascles cantaires

A la primavera els mascles criden l’atenció de les femelles per aparellar-se. Es reuneixen als cantadors (llocs d’exhibició col·lectiva) i emeten uns cants per atraure-les. També s’exhibeixen i lluiten entre ells.

On fan els nius?

Les femelles fan els nius a terra. Per això han d’anar molt amb compte amb els depredadors, com guineus o senglars, que si poden es cruspeixen els ous i la mateixa gallina.

Saben volar?

El gall fer pot volar, però és un ocell terrestre. Quan es desplaça pel bosc ho fa a peu, sovint a corre-cuita.