Activitats amb nens 24/09/2016

Els embassaments

Els pantans o embassaments són com ‘gots’ on s’emmagatzema l’aigua dels rius per fer-la arribar a les aixetes de casa. A Catalunya en tenim un nombre prou elevat per garantir que, encara que no plogui, no ens falti l’aigua

Cristina Serret
2 min
Els embassaments

Com s’omplen?

Amb l’aigua de la pluja i de la neu, que hi va a parar de dues maneres. Una és directament, quan plou o neva. I l’altra és a través dels rius, que pugen de cabal quan plou i també quan fa calor i la neu es fon. Una part de l’aigua que porten es fa arribar als embassaments.

Per a què serveixen els pantans?

Per a tres coses. La primera i més important és donar-nos l’aigua de l’aixeta. La segona és evitar desastres quan hi ha pluges torrencials. Sense els embassaments, els rius es podrien desbordar. Finalment, també tenen una funció lúdica: hi podem practicar activitats aquàtiques.

Qui més en consumeix l’aigua?

L’aigua dels embassaments es fa servir per regar els cultius, i també per a la indústria.

Com es fan servir?

En funció de la demanda. Quan és estiu, es fa servir més aigua dels pantans pròxims a les zones turístiques. A l’hivern, els pròxims a les grans ciutats. Així, les reserves sempre estan equilibrades, i no hi ha pantans buits i altres plens fins al capdamunt.

Què passa si no plou?

Aquest any està sent molt sec, ha plogut molt poc, i els embassaments no estan plens. Tot i això, la situació no és greu: entra dins la normalitat. Això sí, si aquesta tardor no plou amb abundància, potser a la primavera que ve patirem una mica de sequera.

Quanta aigua tenim?

A la web de l’Agència Catalana de l’aigua pots veure com estan de plens els embassaments. Aquesta setmana ronden el 57%, que no és ni molt ni poc: en èpoques de forta sequera han arribat a estar al 21%.

Vocabulary

reservoirs: pantans

beside: al costat

rivers: rius

drought: sequera

desalination plants: plantes dessalinitzadores

stats