Activitats amb nens 27/08/2016

Rutes estiuenques entorn de les platges metropolitanes

Propostes per descobrir en família el valor ambiental de les platges metropolitanes

J. Monclús
3 min
Rutes estiuenques ENTORN de les platges metropolitanes

El temps d’oci i les bones temperatures converteixen l’estiu en l’estació ideal per descobrir racons que s’amaguen no gaire lluny de la porta de casa. Al costat del mar i de la sorra, els paratges naturals que envolten les platges metropolitanes són espais interessants per descobrir en família. A Castelldefels, a tocar de les onades, s’hi pot fer un itinerari per la zona de protecció de vegetació dunar. Convenientment senyalitzat, permet veure de ben a prop les espècies que viuen en aquests relleus característics, que conformen un ecosistema propi de les platges del Baix Llobregat. I si les bicicletes són per a l’estiu, el carril bici a la vora de la platja que uneix Castelldefels amb Gavà és també un bon sistema per descobrir la natura sobre dues rodes. Amb dos quilòmetres de recorregut, passa entre dunes regenerades i és totalment segur per als més petits, ja que els cotxes hi tenen l’accés restringit.

Els sistemes dunars guien les rutes naturals a la vora de les platges però, una mica més a l’interior, els paratges s’enriqueixen amb amagatalls que permeten la desconnexió urbana. La carretera de la Vidala, a Viladecans, als estius es converteix en punt de partida per a caminants que volen endinsar-se en la maresma de les Filipines aprofitant que es tanca als vehicles motoritzats. “És un itinerari que es pot fer com una visita guiada o per compte propi, està indicat per anar-hi amb nens i és especial per fer-hi fotografies”, assegura Dani Palacios, tècnic de platges de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB).

MÚLTIPLES OBJECTIUS

I és que l’objectiu d’una càmera pot capturar des d’una de les principals concentracions d’orquídies del delta del Llobregat fins al vol d’arpelles i corriols camanegre o camallargues que coven els nius. A la maresma s’hi poden contemplar els cavalls que pasturen i que contribueixen al control de la vegetació. Una altra ruta interessant en aquest espai és la que segueix la riera de Sant Climent fins al mirador de Cal Francès, que condueix a la platja protegida de Viladecans. Els itineraris interiors estan adaptats per a cadires de rodes.

Arribant al Prat de Llobregat, a la zona litoral del municipi hi destaca la platja de Ca l’Arana, “un espai pràcticament verge on hibernen molts ocells”, segons Palacios. Dependrà de les pluges que aquesta àrea -llar de gavines corses i xatracs- estigui més o menys inundada. El recorregut per aquest espai a tocar del riu Llobregat passa per la pineda del mateix nom, refugi d’una important colònia de ratpenats i compartit amb altres aus nocturnes, com el xot. També al Prat, la pineda de Can Camins forma un espai costaner d’elevat valor biològic. La pineda de pi pinyer creix sobre les antigues dunes de la platja i construeix un magnífic recer per a una gran diversitat de fauna i flora per descobrir.

Seguint direcció nord, després de passar pel Pont del Petroli i l’aquari de l’Escola del Mar de Badalona, el passeig pel litoral condueix fins a Montgat. “És un punt d’interès catalogat perquè té roques des del Paleozoic fins al Terciari, escasses a tota la costa central catalana, i ofereix l’única cala natural de la zona metropolitana”, explica Palacios. La descoberta passa a tenir la seva part històrica, ubicada al turó de Montgat. Espai estratègic al llarg dels segles, passejar-hi permet gaudir de grans vistes sobre la comarca del Maresme. “Té jaciments arqueològics al costat i la part del mirador és perfecta per fer-hi un pícnic”, recomana Palacios.

Descoberta marina per a totes les edats

Per endinsar-se en les profunditats marines sense esquitxar-se gaire, la Fundació per a la Conservació i Recuperació d’Animals Marins (CRAM) ofereix a l’estiu activitats familiars per donar a conèixer la fauna marina amenaçada que habita a les aigües del litoral català. Ubicat al Prat de Llobregat, a més de les habituals visites guiades per les seves instal·lacions, el CRAM ofereix, cada dilluns i dimecres d’agost, l’oportunitat de conèixer la tortuga babaua Floreta. L’activitat, dirigida a famílies amb infants de 3 a 5 anys, explica com es rescata una tortuga i quins problemes té el mar i mostra alguns dels animals que es troben en procés de recuperació al centre. Els dimarts i dijous, les activitats són per a famílies amb nens de 6 a 12 anys que descobreixen com es treballa al centre en una visita dinamitzada i plena de sorpreses en què els participants han d’investigar i proposar mesures per protegir el fons marí. Més informació a www.cram.org i al 931.010.170 (cal reserva prèvia).

stats