Activitats amb nens 22/10/2016

Propostes per descobrir el valor ambiental de les platges

L'AMB i el CRAM impulsen una activitat que vol estimular que els alumnes assumeixin responsabilitats i compromisos en la conservació del medi marí i la platja

Judit Monclús
3 min
Propostes per descobrir el valor ambiental de les platges

Com es pot combinar l’ús públic de les platges amb el respecte per la seva biodiversitat? L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i la Fundació per a la Conservació i Recuperació d’Animals Marins (CRAM) posen en marxa aquest novembre Els animals marins i la platja, una activitat adreçada als públics escolar i familiar per descobrir de primera mà, i a partir de l’aplicació del mètode científic, com equilibrar l’ús públic de la platja i conservar l’ecosistema que la conforma. “Mitjançant l’observació de l’espai, els alumnes de batxillerat han d’elaborar una hipòtesi de treball i dissenyar un pla d’estudi per corroborar-la o no”, explica Aida Girona, responsable de projectes educatius i participatius d’Espai Públic de l’AMB. “Amb aquesta pràctica, a part de conèixer el territori, la gestió i la conservació de la platja, aprenen a dur a terme una investigació que els pot servir per desenvolupar un possible treball de recerca de batxillerat”, destaca.

L’àrea d’estudi, en aquest cas, és la platja del Prat de Llobregat. “La seva ubicació geogràfica li atorga una importància estratègica, però també cal tenir en compte la seva fragilitat. És una zona d’especial protecció per la riquesa de l’ecosistema del delta del Llobregat però que també està sotmesa a una gran pressió antròpica per factors com l’ús intensiu i la proximitat de l’aeroport”, apunta Girona. D’aquesta manera, l’activitat, a més de reforçar el mètode científic, també vol estimular la reflexió sobre les problemàtiques ambientals i fer que els alumnes participants assumeixin responsabilitats i compromisos en la conservació del medi marí i la platja: “L’aprenentatge a través de l’experiència vivencial afavoreix integrar més els coneixements i recordar-los d’una manera complementària en relació a l’aula”.

APRENENTATGE PRÀCTIC

L’activitat proposada per al públic familiar comparteix algun dels objectius amb la dels escolars. L’adreçada a les famílies, que ja està programada per al 5 de novembre i el 12 de desembre, està pensada des d’un vessant més lúdic: a partir d’una situació real, com és la descoberta d’un rastre de tortuga marina a la platja, els participants hauran de treballar plegats per saber quins passos s’han de seguir. Les famílies hauran de reflexionar sobre si aquesta situació es dóna de veritat a les nostres platges i descobriran quin és l’estat real de les tortugues marines al Mediterrani. L’activitat finalitzarà amb una visita a les instal·lacions del CRAM, on es podran veure tortugues babaues en recuperació.

Totes aquestes propostes, que són gratuïtes, formen part del Programa Metropolità d’Educació per a la Sostenibilitat (PMES) de l’AMB. Tant les organitzades conjuntament amb el CRAM com les altres del programa que es desenvolupen a les platges metropolitanes volen donar a conèixer la importància d’aquests espais més enllà dels períodes estiuencs i plantejar que hi ha un alt valor ambiental per preservar. Per exemple, l’activitat Les dunes litorals, un ecosistema viu posa en valor la importància d’aquests espais dunars, situats al Prat, Viladecans, Gavà i Castelldefels, que protegeixen el litoral enfront dels temporals i esdevenen l’hàbitat d’espècies animals i vegetals autòctones. “Cada vegada hi ha més consciència ambiental, però cal seguir oferint noves propostes educatives per afavorir el coneixement de l’entorn i el pensament crític en relació a la seva conservació i a les nostres accions”, remarca Aida Girona. Actualment, l’AMB està treballant en l’elaboració del pla de millora de la biodiversitat dels parcs i les platges metropolitanes.

Una riquesa que cal gestionar

Una part de les platges del Prat de Llobregat són reconegudes com a zones d’especial protecció per a les aus (ZEPA), que pertanyen a la Xarxa Natura 2000. I és que la biodiversitat de les platges va més enllà de les espècies marines. Per això cal conservar i millorar les condicions dels diferents animals i vegetals de tot el seu ecosistema. Al Prat de Llobregat, aquesta protecció afavoreix la nidificació d’espècies com el corriol camanegre, una espècie en perill d’extinció al delta del Llobregat. En platges com la Roberta, amb zona dunar protegida, l’AMB hi fa una gestió diferenciada respecte a altres espais. Algunes de les accions són la recollida manual de residus, i durant l’època de cria del corriol (de març a juliol) no es neteja. Tot això per evitar trepitjar els ous i perquè quedin restes orgàniques a la sorra que permetin alimentar el corriol. També es promou la recuperació de les dunes a partir de la retirada d’espècies invasores i amb la construcció de noves dunes. Aquesta protecció ha propiciat la millora en la conservació general d’aquests ecosistemes.

stats