Criatures 17/11/2012

De museus Propostes insòlites

Paloma Arenós
4 min
De museus Propostes insòlites

Catalunya compta amb museus de renom internacional, com el Dalí de Figueres, el Picasso, el MNAC, el Miró, el del Barça i el CosmoCaixa, entre molts d'altres. Tots estan preparats per atendre les necessitats dels infants i les seves famílies, amb elaborats programes pedagògics i propostes creatives. Però en els últims anys es poden trobar petits tresors museístics arreu del territori amb tocs insòlits i de singularitat.

Us proposem una breu guia cultural per descobrir aquestes joies úniques. N'hi ha de tota mena de temàtiques: el Museu del Suro de Palafrugell, el Museu de l'Aigua de Lleida, el de la Música de Barcelona, el Màgic Món del Tren -un centre de modelisme ferroviari únic a Espanya- o el curiosíssim Museu El Cau del Cargol, a Vilassar de Dalt (Maresme), on s'apleguen més de 1.000 conquilles de cargols i petxines seleccionades d'entre un fons de més de 16.000 espècies diferents d'arreu del món.

Humor i prototips

Arranquem la ruta al Miba, el Museu d'Idees i Invents de Barcelona (Mibamuseum.com), un centre privat impulsat per l'inventor, emprenedor i escriptor Pep Torres ara fa poc menys de dos anys a tocar de la plaça Sant Jaume. El seu director afirma: "És el primer museu d'aquestes característiques que s'inaugura al món i passejar per aquí és una experiència estimulant que desperta la creativitat i provoca la reacció de qui el visita. La gent en surt amb un somriure, amb ganes de tirar endavant les seves idees i projectes vitals".

La singularitat de l'edifici es veu també representada en la seva posada en escena. Les instal·lacions tenen una forta personalitat i es podria dir que el Miba és un invent en ell mateix. "Tenim unes 300 peces d'arreu del món, ja que sóc jurat internacional en els diferents concursos d'inventors que hi ha i he anat recopilant els més curiosos, divertits, útils i, fins i tot, inútils, però que fan gràcia", afirma. "És un museu únic perquè és emocional, a tothom qui ve li entra pel cor gràcies al sentit de l'humor que destil·la", detalla. Des que va obrir han rebut 45.000 visitants i compten amb programes pedagògics adaptats a cada cicle formatiu.

Tot i que hi ha dissenys que fan riure, el projecte de Torres és ben seriós perquè pretén millorar i transformar la societat. El Minimiba ofereix un espai perquè infants d'entre 5 i 12 anys dibuixin el seu invent. Un cop al mes se seleccionen tres guanyadors, que reben una patent del seu invent. Un equip professional format per J. Isern i Bermac en construeix un prototip, així que a final de temporada n'hi ha 30 d'invents molt creatius.

A tot gas

Al desembre el Museu del Gas de Sabadell complirà el seu primer any de vida. Impulsat per la Fundació Gas Natural Fenosa (Fundaciongasnaturalfenosa.org), és un museu que va a tot gas. Té com a objectiu "la preservació, la conservació i la difusió del patrimoni històric dels sectors del gas i l'electricitat, així com l'exploració del futur de les energies i la seva interacció amb el medi ambient", subratlla Pere A. Fàbregas, el director de l'entitat.

Situat en un edifici modernista a la plaça del Gas de Sabadell, el centre proposa un recorregut per l'evolució de la indústria del gas i l'electricitat als segles XIX i XX, a través dels canvis socials que van produir les noves tecnologies i els nous invents. "Fem èmfasi en la importància de fer un ús eficient dels recursos naturals disponibles per obtenir energia de manera continuada, econòmica i de baix impacte ambiental", prossegueix Fàbregas. L'edifici, que vol ser exemplar, és ecoeficient. "Som un museu únic a l'Estat, ja que som els primers que expliquem la història del gas i de l'energia", assegura. Per al 2013 s'ha dissenyat una atractiva oferta d'activitats dirigides a infants a partir de tres anys. L'oferta inclou tallers, jocs, contes i teatralitzacions.

Joguines exclusives

A Catalunya hi ha dos museus dedicats a les joguines que despunten tant per l'oferta com per l'antiguitat o la innovació de les seves peces. Des del 1982 Figueres compta amb el Museu del Joguet de Catalunya (Mjc.cat), amb una col·lecció de 4.000 joguines, entre les quals destaca una grandíssima Torre Eiffel amb 9.832 peces de mecano i 8.623 cargols que dóna la benvinguda als que hi entren. També hi ha nines, sonalls, daus i fitxes fetes d'argila, os o ivori de l'època grega i romana, i que provenen d'Empúries o Tarragona. Els jocs de taula, l'il·lusionisme i la màgia i les nines i ninos d'arreu del món també en són protagonistes.

El Museu de Joguets i Autòmats de Verdú (mjoguets.com ), a Lleida, es va inaugurar el 2004, promogut des de la iniciativa privada pel galerista d'art Manel Mayoral. El museu evoca la memòria i descobreix el passat amb més d'un miler de peces com ara joguines de llauna, atraccions de fira, nines, cotxes amb pedals, futbolins i autòmats, a banda de peces d'art del fons Mayoral. El centre atreu actualment un terç del turisme que visita espais culturals a la comarca de l'Urgell, després de consolidar-se com un dels museus de referència en la seva temàtica.

A partir del 5 de gener, però, tancarà les portes per reinventar-se. L'espai preveu reobrir la tardor del 2013 convertit en un museu d'art modern i contemporani. Després de vuit anys, la família Mayoral ha decidit tirar endavant aquesta iniciativa "singular i sorprenent" i mantindrà "l'esperit juganer, participatiu i familiar que ha tingut en aquesta primera etapa com a museu dels joguets, perquè és el que l'ha fet singular", explica el director adjunt del centre, Jordi Mayoral.

Per això, avui comença la campanya 50 dies, compte enrere! , que ofereix tallers infantils, visites teatralitzades, concerts, sortejos i un seguit de tallers de tast de productes agroalimentaris. El museu farà horaris especials d'obertura i una gran festa el diumenge 30 de desembre al matí.e

stats