Criatures 21/07/2012

De mar i muntanya

Xavier Tedó
6 min
De mar i muntanya Els esports de moda d'aquest estiu

El primer que fa Sergi Pscherer quan es lleva és sortir al balcó de casa. Abans d'esmorzar i tot, comprova si bufa la marinada. Només necessita una velocitat de dotze nusos per practicar el seu esport favorit, el kitesurf . Aquest jove de disset anys de Sabadell va fer un curs a l'Eolis Kite de l'Estartit ara fa tres anys i des d'aleshores cada cap de setmana, però sobretot a l'estiu, quan puja amb la família a l'apartament que tenen en aquesta localitat de la Costa Brava, surt amb la taula i l'estel a navegar. "Em va agradar molt el curs i ara el practico al meu aire". I això que els inicis no van ser fàcils: "El primer dia quan tornava a la platja anava molt ràpid i no sabia frenar, vaig continuar volant per la sorra". Es van espantar més els banyistes que en aquell moment prenien el sol que no pas ell, que ha fet d'aquest esport la seva autèntica passió. Que no sigui una activitat esportiva que comporti moltes dificultats a l'hora d'aprendre a practicar-la també hi ajuda: "És un esport fàcil d'aprendre, fent el curset d'iniciació, que són unes deu o quinze hores, ja navegues". Amb aquest curs, que costa uns 250 euros, l'alumne aprèn les nocions bàsiques d'aquesta pràctica. En aquest sentit, la introducció al kite inclou el muntatge de l'estel, fer els primers vols i els primers exercicis a l'aigua, com el body drag o la recuperació de la taula, utilitzar els sistemes de seguretat, perfeccionar la posició del cos durant la navegació, saber sortir de l'aigua o arribar a un punt concret sense necessitat de caminar, més enllà d'entre el comportament de l'estel i els seus perills. Tots els cursos estan coberts amb una assegurança i l'escola ofereix tot el material necessari (el kite , la taula, l'equip de neoprè, el salvavides i el casc) per poder realitzar aquest espectacular esport amb totes les garanties. Les condicions d'aquesta zona de la Costa Brava són perfectes per a l'aprenentatge d'aquest esport. La platja de Pals és coneguda com un dels bressols del kitesurf perquè a l'estiu hi predominen les marinades, els vents suaus i constants de component SE o NE, que permeten un ràpid aprenentatge, i a l'hivern són més habituals els vents forts de component N i SO que molt sovint permeten gaudir d'unes condicions d'onada excel·lents.

De fet, el kitesurf és, sens dubte, un dels esports en auge a les platges catalanes i n'hi ha algunes, com la de Castelldefels, que han reservat un espai específic per a la seva pràctica.

'Windsurf': KO

Tot plegat fa que el kite sigui, ara per ara, l'esport nàutic de moda entre els joves. "Està més de moda perquè és un esport que et permet sortir a navegar més ràpid", assenyala el Sergi. L'espectacularitat és un altre dels seus valors afegits: "Amb el kite pots saltar, pots fer figures a l'aire, i amb altres esports nàutics això no és possible", afirma el jove sabadellenc, que assegura que el més li agrada és fer un kite loop , que consisteix a saltar i donar la volta a l'estel. El Sergi recorda: "Un dia que bufava la tramuntana vaig estar sis o set segons a l'aire". Els dies que bufa el vent, el Sergi agafa l'estel més petit per tenir més control. No passa sovint que hi hagi fortes ratxes de vent. És el motiu pel qual altres esports nàutics hagin quedat en un segon pla: "Amb el windsurf necessites més vent i, en canvi, amb la marinada ja navegues amb el kite " remarca el Sergi, que subratlla que "a Catalunya tampoc pots fer surf perquè no hi ha onades, només amb temporal i hi ha corrent i és perillós".

Delfo Pasqual, director de l'escola Eolis Kite, també confirma la crisi que viu el windsurf : "Abans hi havia molts clubs per aquesta zona i ara no n'hi ha cap". Pel que fa al kite , assegura que "està molt de moda perquè és vistós i espectacular i s'aprèn més ràpid". Sobre la perillositat d'aquest esport, Pasqual es mostra taxatiu: "Ho és si es practica sense tenir una base i uns mínims coneixements. Cal fer un curs i després tenir el material necessari". Un altre esport que està agafant molta volada és el wakeboard , una modalitat d'esquí nàutic en què l'esportista és arrossegat amb una corda per mitjà d'una llanxa o una moto aquàtica. "El surfesquí té tirada perquè està a cavall de l'esquí nàutic i l'snowboard i et permet fer salts i piruetes", apunta el Delfo.

Vòlei: rei de la platja

Com dèiem, en una iniciativa pionera a la demarcació de Barcelona, l'Ajuntament de Castelldefels ha creat un espai per a la pràctica del kitesurf integrada a la nova zona multiesportiva de la platja, inaugurada el cap de setmana passat, on es pot jugar a futbol platja, vòlei platja i handbol platja. I és que en terra ferma, el vòlei platja és l'esport rei, sobretot en aquest municipi costaner. Jordi Serra, director de l'escola de volei El Péndulo de Castelldefels, considera que la instal·lació i delimitació de camps per practicar esports en la modalitat beach és "la conseqüència sobretot de l'afició pel vòlei platja que hi ha a la ciutat". De fet, Serra assenyala que "fa més de trenta que la gent juga a vòlei platja a Castelldefels i va en augment". Només cal passejar per les platges per veure desenes de joves disputant partits amb amics a la sorra.

Un d'ells és Ramon Grau, un jove estudiant de Sant Pere de Ribes que sempre que pot baixa a Castelldefels a jugar amb els seus amics a vòlei platja: "No ens agrada prendre el sol, preferim fer alguna cosa, i el vòlei platja és molt divertit". Castelldefels acull des de fa tretze anys tornejos de vòlei platja, el més conegut dels quals és el Voleiboom, en què competeixen tant jugadors professionals de primer nivell com amateurs en equips en una modalitat atípica de quatre jugadors. A més, Serra explica: "Fa set anys vam crear l'escola de vòlei platja, que funciona des del mes de març i fins a l'agost, i tenim més de cent alumnes de 10 a 45 anys". Grau no té cap dubte a l'hora de triar Castelldefels com la millor zona per practicar aquest esport: "Aquí sempre trobes gent amb qui jugar, vinguis sol o acompanyat". El fet és que la platja de Castelldefels és tan gran que permet practicar esport sense molestar els banyistes.

Respecte al vòlei, el director de l'escola El Péndulo, deixa clar que és un "esport físicament molt complet perquè es treballa tot el cos posant especial èmfasi en el vessant cardiovascular". A banda dels beneficis físics que comporta, Serra destaca que "és un esport molt agradable, que enganxa i que és agraït per l'ambient que es crea". Que ho és també per al públic ho demostra, a parer seu, que "les entrades per als Jocs Olímpics siguin de les més cares de totes les modalitats esportives que es disputen".

Esports de muntanya

La platja és una de les destinacions preferides per fer-hi les vacances, però cada vegada guanya més pes la muntanya, on es poden practicar esports com l'escalada i el senderisme i que s'ha convertit en el bressol dels esports d'aventura. Es poden practicar a partir de la primavera i és a l'estiu quan hi ha més afluència de públic perquè és l'època en què hi ha més ventall de possibilitats. Manel Irimia, gerent de l'empresa Rafting Llavorsí, explica que "el ràfting és l'esport estrella perquè es va en grup i l'emoció i la diversió estan garantides". El preu per practicar l'esport més popular en aigües braves és d'uns 30 euros per un tram d'uns catorze quilòmetres que dura unes dues hores amb la introducció prèvia i la recollida del material. El descens de barrancs, que és una mica més car, és l'altra activitat preferida pels joves: "Els crida l'atenció perquè és un parc aquàtic a la natura". Irimia apunta que "els joves generalment busquen emocions fortes que no comportin un sobreesforç físic, i aquests dos esports compleixen els requisits a la perfecció". Per aquest motiu, el gerent d'aquesta empresa del Pallars apunta que "els joves no fan excursions o trekkings , a diferència dels adults". L'hidrotrineu no té tanta tirada entre els més joves perquè, segons diu Irimia, "de vegades ho troben massa emocionant perquè el contacte amb l'aigua és directe i es troben sols davant les onades". Una percepció que també tenen amb les canoes de riu perquè la barca és més petita i el guia està en una altra embarcació: "Tu en tens el domini i això sovint espanta". Una altra modalitat esportiva excitant d'aigües braves que va guanyant seguidors és el bus-bob, on a diferència del ràfting, els tripulants van situats un darrere l'altre i no duen cap tipus de subjecció en un emocionant descens per la Noguera Pallaresa amb una embarcació pneumàtica amb guia. "Encara que fa anys que ho oferim, de mica en mica es va coneixent més", revela Irimia, que assegura que és "la més espectacular perquè és l'embarcació més inestable i la bolcada està garantida, tot i que està prevista". El caiac, l'esport olímpic d'aigües braves, queda reservat només als joves de la comarca perquè requereix coneixements tècnics precisos.

stats