Criatures 11/07/2015

A la muntanya, des de ben petits

Si sou amants de les activitats a la muntanya, tenir un nadó no us ha de suposar un fre. Però malgrat tot cal recordar que l’entorn és canviant i pot ser perillós. Per això cal que sempre extremem la precaució i siguem molt responsables

Laura Pinyol
3 min
A la muntanya, Des de ben petits

El muntanyisme, l’escalada i el senderisme són aficions que es porten molt endins. Si s’és amant de la muntanya, se n’és sempre, se’n necessita l’aire i el paisatge, l’altitud, la serenitat i la bellesa. Incorporar un nadó a aquestes activitats no és impossible. Però cal tenir en compte que qualsevol activitat en aquest entorn pot ser canviant i, per tant, podria tornar-se perillosa. Si aneu a la muntanya amb nens petits o amb nadons, cal ser responsables amb els reptes i extremar sempre les precaucions.

Xavi Armengol, muntanyenc experimentat, és juntament amb Lluís Puiggarí, l’ideòleg, fundador i ànima de Rutes Pirineus, un portal online (www.rutespirineus.cat) on es poden trobar guies completes i fiables, gratuïtes, on es fa difusió de rutes de senderisme i alta muntanya als Pirineus. La voluntat d’aquest espai és “compartir l’estima pels Pirineus: un espai geogràfic i socialment únic”. A través de les guies i els consells, es vol “promocionar un excursionisme responsable i respectuós amb el medi on es desenvolupa”, tal com explica el Xavi. A més a més se’n deriven una sèrie de serveis, com ara les rutes guiades, les recomanacions d’establiments del territori i la creació de continguts per a empreses i organismes.

Expertesa i paternitat

El Xavi i la Sílvia Romero, que també és guia de muntanya, han sigut pares de l’Àneu, que tot just té vuit mesos, un nom que explica la forta vinculació que tenen amb el Pallars. Per a algú que té sempre “el cap i el cor als Pirineus” és normal que amb l’arribada d’una filla aquesta manera de viure es mantingui amb naturalitat. “Per a nosaltres -explica el Xavi- endur-nos l’Àneu a caminar és fer el que fem sempre, i esperem encomanar-li els valors de respecte a la natura, el descobriment de la flora i la fauna i la fascinació pel paisatge”.

Posant-se a la pell dels altres, el Xavi té clars els punts de partida: “Han de ser rutes fàcils tant des del punt de vista tècnic com de l’exigència física”. Les excursions que són aptes per fer “amb els nens més petits de les famílies” comparteixen el denominador comú de “ser de mig dia”: és a dir, d’entre dues i cinc hores d’itinerari. A partir d’aquí es pot fer de més i de menys, segons l’edat dels nens -si caminen o van en motxilles- i de l’experiència i l’estat de forma dels pares. El principal consell és “prudència i sentit comú” en l’assoliment dels objectius i “saber fer mitja volta si, de cop i volta, canvia el temps”.

Objectius compartits

Cal tenir en compte que les excursions en família han de ser “motivadores” per a tots els membres. En aquest sentit, el Xavi proposa “plantejar-s’ho com un joc” amb objectius i descobertes “perquè tothom hi participi activament”. Marcar objectius assolibles és part de l’èxit de la sortida. El que és segur és que com més aviat es comenci anar a la muntanya, més aviat es despertarà aquest cuquet en els més menuts.

Paisatge infinit

Alguns dels suggeriments que fan des de Rutes Pirineus van adreçades específicament a aquest públic familiar. El Pirineu, en aquesta proposta personal, va des del cap de Norfeu fins a la Vall d’Aran, però podria arribar fins a les costes atlàntiques. Així, hi trobareu rutes reconegudes com la Fageda d’en Jordà o la Vall de Núria. Però també moltes més que potser no us sonaran tant i que conviden a calçar-se unes bones botes, fer la motxilla, agafar els vostres petits i a fer camí.

stats