Criatures 24/11/2012

Com guardem les fotos de les criatures?

T. Gilbert
4 min

Abans de les càmeres digitals, tothom revelava les fotos i les guardava en àlbums. Quedessin com quedessin les fotos, els àlbums s'omplien. Ara bé, quan van aparèixer les càmeres digitals es van obrir moltes possibilitats a l'hora de guardar les fotografies de les criatures. Fins i tot n'hi ha que ni les imprimeixen, perquè se'n fan tantes amb les càmeres digitals que és millor desar-les a l'ordinador.

El perill de l'ordinador és que el disc dur es pot espatllar i les fotos poden desaparèixer. De sobte és com si un període concret d'edat de l'infant hagués desaparegut. Per tot plegat, hi ha noves iniciatives per crear àlbums de fotografies, manuals i digitals.

L'Àurea Estellé en fa de manuals gràcies a la tècnica de l' scrapbooking . L'Àurea és propietària de la botiga Cromatismes (www.cromatismes.com), a Barcelona, que en un primer moment va obrir com a papereria. A poc a poc la va anar transformant, fins al punt de dedicar-la exclusivament a la venda i als cursos de scrapbooking , que vindria a significar "llibre de retalls". "Als EUA i al nord d'Europa és molt conegut i està molt desenvolupat. A Catalunya comença a ser-ho des de fa uns 6 anys més o menys", explica l'Àurea.

Als tallers de scrapbooking es crea un àlbum de fotos de paper des del principi fins al final, amb els colors i els papers que es vulguin. "L'avantatge d'un àlbum de paper és que t'hi pots apuntar anècdotes que quan les criatures siguin grans els farà gràcia llegir", diu l'Àurea. "A més, tampoc no es necessita formació, perquè nosaltres els oferim tots els materials, com ara els papers, els adhesius, els embellidors, els perforadors, els segells per estampar...", afegeix l'Àurea.

Les que cal guardar

Per la seva banda, Xavier Saumell, fotògraf de criatures, recomana als pares que arxivin les fotografies bones, les que vulguin guardar realment, "per estalviar memòria a l'ordinador", i, per tant, defensa esborrar les que no hagin quedat bé. Per emmagatzemar les fotografies, "un bon consell és comprar un disc dur extraïble, que el puguem fer servir només per guardar les fotografies familiars".

A l'hora d'imprimir les fotografies -perquè Xavier Saumell recomana fer-ho- es pot optar per un àlbum digital. "Avui en dia hi ha portals, com www.blurb.com , que permeten confeccionar-se el propi àlbum a un preu força econòmic". Si no, l'altra opció és anar al fotògraf de confiança i que te'l faci. O encara més, comprar un àlbum de tota la vida, que encara n'hi ha, i anar-hi enganxant les fotografies.

Una altra idea per guardar les fotografies és la capsa regal. "Es tracta d'escollir 12 de les millors fotografies dels teus fills, o de qui sigui, i nosaltres les imprimim en paper fotogràfic emmarcades en un passepartout ". A la part posterior de la fotografia hi ha un espai per escriure-hi. Tot plegat es desa en una capsa de cartró. "És una manera de tenir els records guardats, com s'havia fet sempre".

José Márquez, el responsable de càmeres digitals de Fujifilm, recomana els àlbums digitals per la versatilitat i la facilitat que tenen a l'hora de crear-los. "Tan sols cal baixar-se el software per internet, que es pot descarregar des de la nostra pàgina web, per exemple (www.fujifilm.es/fujialbumdigital), i a partir d'aquí anar muntant l'àlbum". Hi ha famílies que tarden un any a omplir un àlbum, perquè cada mes hi posen una o dues fotografies seleccionades. "Quan s'acaba l'any, ens envien l'arxiu per internet, que és senzill perquè el mateix software es connecta al nostre laboratori, i nosaltres entreguem el llibre al client", diu Márquez. Una altra opció és obrir més d'un àlbum a la vegada, classificat per diversos motius (viatges, partits de futbol, festes d'aniversari, etc.) i anar-lo muntant al ritme de cadascú. "Els àlbums digitals permeten molta creativitat, perquè són molt interactius", apunta Márquez.

Pel que fa a les càmeres, el tècnic de Fujifilm aconsella a les famílies que siguin fàcils de fer servir. "Si sobretot es volen fer retrats o detalls de cares, una càmera digital amb un focal de zoom de 10 augments (10 X) és perfecta". Fins i tot hi ha alguns models que permeten enviar fotografies des de la càmera fins a l' smartphone via wifi. És a dir, la càmera permet la connectivitat amb el mòbil per traslladar automàticament les fotos d'una banda a l'altra. "I fins i tot hi ha càmeres totterreny que tenen una construcció resistent a la immersió, de manera que també podem fer fotos sota l'aigua". El cert és que el mercat ofereix mil i una possibilitats en càmeres adaptades a totes les butxaques.

Per a tots els gustos

La Rosalia Ferrer, que és mare d'un nen que es diu Pol, explica que està a punt de crear el seu primer àlbum digital perquè creu que anirà més de pressa a muntar-lo que amb el de paper. "Porto un retard de més d'un any a fer l'àlbum, i mira que al Pol li agrada mirar les fotos, perquè diu que l'ajuden a recordar". La Cristina Sans assegura que els àlbums llibre digitals són la millor opció per no perdre les fotografies digitals, mentre que la Cristina Llanas, mare del Pau i de la Mar, prefereix fer-los manuals, perquè hi afegeix comentaris de la seva mà. "Els vaig començar a fer a partir de les ecografies, i així els vaig omplint a poc a poc". Per acabar, la Núria Garcia ha optat per comprar una impressora digital per anar-se imprimint en paper fotogràfic les fotos que va fent, mentre que la Marta Garcia, mare de tres criatures, comenta que té un caos de fotos a l'ordinador perquè només la primera filla "té dos àlbums com Déu mana".

stats