Criatures 03/05/2014

El gran aparador de la recerca juvenil

Innovació i creativitat a la 15a Exporecerca Jove

Xavier Tedó
3 min

Una aplicació interactiva que facilita el treball tàctic dels entrenadors de bàsquet perquè millora la comunicació de les instruccions als jugadors. Aquest va ser el treball d’investigació que l’Adrià Arbués, alumne de l’Institut Vilatzara de Vilassar de Mar, va presentar a la dotzena edició de l’Exporecerca Jove, i el que es va endur el primer premi. Un guardó que li va servir per viatjar amb el guanyador de l’edició següent com a únics representants de tot l’Estat a la Fira Intel ISEF dels Estats Units, la més important del món, amb un miler i mig de joves d’una setantena de països.

És un dels exemples que sorgeixen de l’Exporecerca, que organitza Magma, una entitat catalana que promou la recerca entre el jovent i que està formada majoritàriament per estudiants de secundària, batxillerat, cicles formatius i universitat amb l’acompanyament de només tres professors, en una iniciativa totalment pionera. I és que l’Exporercerca no és un congrés teòric amb ponències, sinó una fira d’estands oberts al públic, on els participants presenten els resultats de la seva investigació mentre intercanvien coneixements, i que està organitzada per joves d’entre 14 i 21 anys. Que la celebració de la fira vagi a càrrec exclusivament de gent jove és un fet que sorprèn les delegacions d’estudiants estrangers que hi van fora de concurs. “Al principi no ho veuen amb bons ulls -reconeix l’Adrià, que és codirector de la fira- i et pregunten qui mana, però després ens feliciten per l’organització”.

Que a les fires internacionals sempre els demanin fer una conferència per explicar com funciona Magma és la millor prova que la iniciativa desperta interès fora del nostre país, perquè es queden parats quan descobreixen que les dues presidentes de l’associació només tenen divuit anys. El codirector no amaga que muntar la fira, que ha tingut lloc els dies 10, 11 i 12 d’abril al Campus La Salle de la URL, “té una gran complexitat”, però deixa clar que “treballant amb il·lusió les coses sempre acaben sortint bé”.

Temàtica diversa

La temàtica dels projectes cobreix pràcticament totes les branques del coneixement i abraça des de la física i la química fins a l’art i la literatura, passant per la tecnologia, la sociologia o el periodisme. La premissa és clara: qualsevol projecte és vàlid sempre que sigui innovador, original i efectiu. Com l’estudi de la influència de les fases de la Lluna en el creixement dels cabells dels alumnes d’ESO de l’Escola Immaculada Vedruna segons el color capil·lar, l’edat i el sexe, elaborat per les alumnes Nerea Román i Meritxell López. O l’estudi epidemiològic sobre la tuberculosi que ha fet el Sergi Macià: “Vaig llegir precisament una notícia a l’ARA en què s’informava de la presència de malalties bacterianes a casa nostra que ja s’havien eradicat, i tenint present que el districte de Ciutat Vella és el punt d’Europa amb més tuberculosi, he dissenyat un programa informàtic que fa una simulació per veure com evoluciona l’epidèmia”. Les conclusions que n’ha tret són significatives. Per exemple, el Sergi ha descobert que “si vinguessin a Catalunya 50 persones infectades amb tuberculosi resistent, el sistema sanitari trigaria deu anys a acabar amb l’epidèmia”.

Els patrocinadors de la fira no atorguen una dotació econòmica als guardonats, sinó que els ofereixen la possibilitat de ser presents en diferents fires internacionals. Molts treballs de recerca es queden als departaments d’instituts i la fira aconsegueix que se’n faci difusió.

stats