Criatures 18/07/2015

Un estiu per redescobrir la ciutat

Barcelona és, després de Londres i París, la tercera ciutat europea en nombre de turistes. Us imagineu quedar-vos-hi per vacances?

Laura Pinyol
5 min
Un estiu  per redescobrir  La ciutat A prop de tot arreu

Barcelona és la ciutat de destí turístic més freqüentada d’Europa després de Londres i París. L’any passat -segons dades estadístiques publicades per Turisme de Barcelona, l’Ajuntament i la Diputació- van visitar-la més de 7.874.000 turistes, una xifra rècord, i s’intueixen encara més creixements.

És probable que si viviu a Barcelona, aquest esperit turístic de la ciutat us costi de compaginar amb la vostra atrafegada vida diària, ¿però i si per un moment escollíssiu Barcelona com a destí turístic? Què hi podríeu fer amb la vostra canalla?

És un moment per fer tot el que durant l’any heu anat anotant a la llista de temes pendents: des de visites -tant a diferents espais com a amics i familiars- fins a sortides a la platja, passejades, compres, terrassetes, bars i restaurants, llibreries, edificis singulars, espais naturals... i fins i tot festes majors: sense moure-us de Barcelona durant l’agost, podeu disfrutar de les festes de Gràcia i de Sants.

Heus aquí uns quants suggeriments per visitar Barcelona i deixar-la amb la sensació de no haver-se-la acabada. La primera parada té un rerefons cultural i proposa una font inesgotable de nous coneixements.

Oferta museística

Si sou d’anar als millors museus del món quan viatgeu per grans ciutats, no podeu deixar de visitar els de Barcelona, que mimen especialment l’oferta infantil. Si decidiu visitar el CosmoCaixa, aquest estiu podreu disfrutar de moltes de les seves exposicions permanents. Tots els dilluns d’estiu el centre estarà obert, i si el visiteu amb nens més petits de setze anys us regalaran un menú infantil per cada compra d’un d’adult. El Macba proposa durant l’estiu -fins al 9 de setembre- experimentar amb l’escultura. Resseguint els traços de l’obra de Sergi Aguilar nens i nenes de més de 5 anys podran experimentar amb aquest llenguatge i ocupar els espais amb les seves obres escultòriques. I si sou Amics del Macba, l’activitat no us costarà res!

Al Museu de la Xocolata trobareu moltes activitats i molt segmentades per edats perquè els més menuts experimentin amb les olors, les textures i el sabor d’aquest producte. Però no badeu, si us ve de gust apuntar-vos-hi cal reservar hora. El Museu Marítim també té una programació familiar amb molts registres diferents: conèixer la història de les Drassanes amb una activitat teatralitzada; un taller per fer un bot de vent -que és un petit vaixell que navega amb l’impuls de l’aire d’un globus- i acabar fent una regata entre tots els participants; un viatge al fons del mar en batiscaf i sense mullar-se, o participar a l’acadèmia del pirata Puny de Ferro per recuperar un tresor perdut.

Si aquests museus no us fan el pes, sempre podeu aprofitar l’ocasió per visitar el Museu del Barça o la Fundació Joan Miró: el passeig per les seves sales i les vistes des de les terrasses, sobretot al capvespre, són una postal única.

Cartellera cultural

Durant els mesos d’estiu, Barcelona bull d’activitats culturals i festivals de tota mena inunden la ciutat. La programació del Minigrec 2015 ve carregada de bones idees per deixar-se seduir. No us podeu perdre les actuacions d’ El intrépido viaje de un hombre y un pez, de la Cía. Onírica Mecánica, programada per al 18 i 19 de juliol; La butxaca del pantaló és un telèfon, d’Anna Llopart, prevista per al 25 i 26 de juliol, ni Viatge al centre de la Terra (s. XXI), de Roseland Musical i Franc Aleu, per als dies 28 i 30 de juliol.

Espais naturals

A Barcelona també podeu retrobar-vos amb espais naturals singulars. La muntanya de Montjuïc us ofereix moltes possibilitats, però no podeu deixar d’anar als Jardins Joan Brossa. Un altre lloc que visitaríeu de ben segur si fóssiu estrangers que han llegit profusament les guies, a banda del Parc Güell i el de la Ciutadella, seria el Parc del Laberint d’Horta, que és un dels més antics de la ciutat. Situat a prop de Collserola, hi destaca el jardí neoclàssic del segle XVIII i un jardí romàntic del segle XIX. L’indret, a més del laberint, és ple de fonts i escultures, i hi ha una cascada. També podeu trobar una excusa per remullar-vos i visitar el Parc de la Creueta del Coll, construït el 1987 sobre una antiga pedrera. El seu gran llac és el principal atractiu, després, esclar, de l’escultura Elogi a l’aigua, d’Eduardo Chillida, que pesa 50 tones i està suspesa damunt l’aigua.

I encara més, podeu buscar el vessant més feréstec de Barcelona i pujar fins al pantà de Vallvidrera. Des de l’estació dels Ferrocarrils Baixador de Vallvidrera, a la plaça Mina Grott podreu agafar el camí del pantà, que es va construir l’any 1855 per abastir d’aigua l’antiga vila de Sarrià. La passejada és una excel·lent manera d’endinsar-se en la natura, dins dels mateixos límits urbans de Barcelona, i descobrir-hi espècies autòctones de granotes i salamandres.

Per descansar

Si us quedeu a Barcelona, d’actes per omplir-vos l’agenda no us en faltaran. Però és probable que vulgueu aprofitar per fer el que us agrada de debò sense presses, tranquil·lament, fugint dels tòpics més turístics i deixant el descobriment de rutes i equipaments per a alguna altra ocasió. Passar-se l’estona esquivar turistes potser no és el millor dels escenaris possibles... Si és així, cada família barcelonina ha de tenir els seus racons, gelosos de no ser descoberts, publicats i recomanats.

El Cesc, l’Eva i la Nara, que té cinc anys, viuen al bell mig del Raval i la Nara va a escola al Barri Gòtic. Cada dia de l’any les seves rutines quotidianes conviuen amb riuades de turistes que van amunt i avall. Per tant, si es queden a Barcelona durant l’estiu ho tenen clar: començar amb un esmorzar al Caravelle, al carrer Fortuny: “El millor, el cafè”, diu el Cesc, i també que “la Nara amb una llibreta i uns colors s’hi pot passar dues hores mentre veus Barcelona passar”. Anar a algun lloc per dinar -“ben lluny de les paelles per a turistes”-, passejar i prendre “una orxata ben fresca, un dels plaers de les tardes d’estiu” a l’Orxateria Miquel, a la ronda de Sant Antoni, o a La Valenciana, al carrer Aribau. I a les nits xafogoses de l’estiu barceloní, fugir de la gent. “Agafem tots tres la bicicleta i busquem una terrassa lluny de tothom. Això pot ser pujant Enric Granados i perdent-se per carrers de sobre la Diagonal o no. L’única condició és una terrassa tranquil·la i la cervesa freda”.

A prop de tot arreu. Barcelona, punt de partida

Quedar-se tot un estiu a Barcelona no ha de suposar renunciar als atractius que ofereix un país sencer. Si us decanteu pels espais oberts teniu Montserrat; el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i la Serra de l’Obac, i el Parc Natural del Montseny.

A Terrassa podeu visitar el mNACTEC -el Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya-, la Ruta del Modernisme, la seu d’Ègara i el parc de Vallparadís. A Sitges podeu combinar platja, gastronomia i cultura amb la visita al Museu de Maricel. Podeu escapar-vos fins al Bages per descobrir el Món Sant Benet. A l’Anoia, el Molí Paperer de Capellades i el Museu de la Pell d’Igualada. A Vilafranca, el Museu de les Cultures del Vi de Catalunya. Podeu anar cap al sud a la Conca de Barberà i visitar el passat medieval de Montblanc, Poblet, el Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí i el Museu del Vidre a Vimbodí. A Tarragona us encantarà descobrir la Tàrraco romana.

Girona, Figueres, Tortosa, Reus, Vic, Lleida. Les Garrigues, la Segarra, la Selva, el Moianès, els Vallesos, el Priorat, la Ribera d’Ebre, la Terra Alta, el Berguedà, el Solsonès... Tots aquests indrets -i hi falten més comarques- es poden recórrer en família tots els mesos de l’any. De ganxos no en faltaran. De fet, el que és probable és que us falti estiu.

stats