Criatures 07/07/2012

Un estiu ben actiu. L'oferta al País Valencià

Ainhoa Boix
4 min

Ni carrers deserts ni botigues tancades ni nens avorrits. Les ciutats d'Alacant, Castelló i València, a l'estiu, no són com abans. Molts dels seus habitants, per comoditat, per gust, per la feina o perquè no en tenen, es veuen obligats a passar els mesos de juliol i agost a la localitat on resideixen. I moltes entitats culturals i empreses dedicades a l'oci adult i infantil, reflex d'aquesta realitat, adapten la seva programació a un públic que, malgrat la calor o justament perquè en fa, vol mantenir-se actiu fins i tot a l'estiu. Aquesta nova manera de plantejar-se la temporada estival va molt bé als pares -que, independentment de la seva condició laboral, han d'assegurar la diversió dels seus fills- i sobretot als nens -que després d'uns mesos de matinar i fer deures necessiten recarregar forces per al pròxim curs escolar-. I en aquestes tres ciutats que combinen platja, muntanya i asfalt, les opcions d'oci infantil són moltes i variades.

Treballar i disfrutar

Podem, per exemple, optar per les típiques escoles d'estiu: acadèmies d'idiomes, parcs d'oci infantil, guarderies i centres especialitzats que, una vegada finalitzat l'any escolar, ofereixen als seus alumnes i als estudiants procedents d'altres col·legis la possibilitat d'allargar les classes durant el mes de juliol i part de l'agost i fer-ho en setmanes soltes o mesos complets. Aquest és el cas de Grup Nadó, d'Alacant; English Wink i Caxton College, de València, i Món d'Animació, de Castelló. Són entitats que, conscients del cansament mental i físic dels nens i de la gran oferta d'escoles d'estiu que existeix, basen el seu programa en el joc i el combinen amb matèries que les diferencien, -com l'anglès, el xinès, la música i la plàstica- i que, com en el cas del centre alacantí, amplien la seva programació als matins dels dissabtes amb tallers creatius.

També podem desestimar aquestes alternatives i decidir-nos per activitats més estivals, com les que proposen les piscines municipals de Benicalap i el Parc de l'Oest, de València; les Escoles del Mar de la Generalitat Valenciana -amb seu a Borriana, Benicàssim, la Vila Joiosa i a la Goleta Tirant I-, i l'organització Castelló Pàdel. Uns centres que ofereixen als seus alumnes la possibilitat d'aprendre o perfeccionar esports com la natació, el windsurf , la vela, el piragüisme, el rem o el pàdel i que, pel caràcter públic d'alguns, tenen preus competitius que variaran en funció de les hores i del règim d'acolliment escollit.

I fins i tot podem decantar-nos per vessants més artístics i científics, com els que ofereixen museus com el MACA, d'Alacant, i el seu A la sombra del arte ; l'escola de música i discogràfica Metrònom, de Castelló, i l'espai Contarte, Gestión Cultural i la Ciutat de les Arts i de les Ciències, de València. Quatre propostes que permetran a nens d'entre 5 i 12 anys apropar-se a l'art i a la música, descobrir noves històries i clàssics de la literatura internacional o convertir-se en experts exploradors i astronautes, i tot a partir del joc i les manualitats.

Activitats en família

Però si la nostra realitat ens ho permet i els nostres gustos també, podem optar per activitats familiars com les que ens proposa el MuVIM de València: visites guiades a la seva exposició 90 minuts. Futbol i identitats , i tallers didàctics paral·lels o independents a aquesta mostra, com els de Cuina sana i divertida i El meu jardí particular , que organitza aquesta entitat per a nens de 3 a 12 anys. Unes propostes que s'allarguen en el primer cas fins al 29 de juliol i en el segon fins al 12 de julio. A més, són totalment gratuïtes i perfectes per passar una bona estona pares i fills.

Si per contra som més d'art literari que de plàstic, no hi ha cap problema. Organismes com la Biblioteca d'Oropesa (Castelló) i el Centre Cultural La Beneficència de València organitzen contacontes i espectacles de circ, màgia i titelles per a tota la família els dissabtes i diumenges de l'estiu. Cuentos del cielo , Agustina y un mundo mejor , Déjame que te cuente i ¡Más cuento que Calleja! són algunes de les històries que grans i petits podran descobrir en aquests espais fins al 8 de setembre i fins al 29 de juliol, respectivament, i que encara que siguin gratuïtes s'han de reservar prèviament.

Fora d'hores

Això de dia, però... què hi ha de nit? Doncs propostes com la Filmoteca d'Estiu, Nits de Llegenda, Penyal d'Ifac de Nit, les Nits de l'Oceanogràfic i Les Nocturnes. O el que és el mateix: cinema a l'aire lliure i per a tots els públics als Jardins del riu Túria de València, rutes comentades pel Castell de Dénia, excursions didàctiques al penyal d'Ifac, visites a l'Oceanogràfic, exhibicions al Delfinari i projeccions musicades al planetari de l'Hemisfèric durant els mesos de juliol i agost.

I si disposem de pressupost i ganes, sempre podem agafar el cotxe o el tren, desplaçar-nos fora de l'àrea metropolitana i gaudir dels espectacles infantils i gratuïts que ha programat Sagunt a Escena del 26 de juliol al 25 d'agost a la seva secció Off Romano; de les activitats i concerts per a nens que té preparat el festival de reggae Rototom Sunsplash, del 16 al 22 d'agost; d'una ruta teatralitzada pel casc antic de Dénia els dies 21 de juliol i 4 i 18 d'agost, i d'una excursió guiada al penyal d'Ifac el 25 de juliol.

L'important és el nen

I és que quan arriba el mes de juliol es repeteix l'eterna pregunta: què fem amb els nens per vacances? Pel psicòleg Ángel Pozo, membre fundador de la Clínica de Psicologia Guillermo Dalía i Ángel Pozo, de València, la resposta és més que òbvia: "El menys important és l'activitat que fem. L'important és dedicar-los el temps que no hem tingut durant tot l'any. No és millor anar-nos-en d'escalada amb el nostre fill que jugar als escacs amb ell. El que importa és compartir i aprofitar qualsevol interès que tingui el nen per passar una bona estona junts".

El concepte queda clar, però ¿i si hem de treballar i ens veiem obligats a recórrer a activitats dirigides per fer-los més suportable l'estiu? En aquest cas, i després de "comprovar que l'organització de l'escola o del campament estival estigui ben enfocada i tinguin uns objectius pedagògics ben treballats", apunta Pozo, hem de tenir en compte el nen. "Si podem oferir alguna activitat congruent amb els seus interessos i amb els seus objectius, perfecte", afirma aquest professional, que no dubta a recordar-nos que els mesos de juliol i agost estan destinats a les vacances i que els nens, com a nens que són, necessiten un temps d'oci i relax en l'època estival. "És perfecte que un pare vulgui que el seu fill estudiï anglès, esgrima o piano, però que ho faci tot alhora és una barbaritat", conclou Pozo.

stats