Escola 26/07/2017

En marxa els campaments de mSchools

43 alumnes d'entre 15 i 19 anys busquen solucions per a 'smart cities' en la tercera edició de mSchools TechCamp

A.f.
2 min
En marxa els campaments de mSchools

Els mSchools TechCamp, els campaments tecnològics pioners impulsats per la Mobile World Capital Barcelona (MWCapital), centren la seva tercera edició en el desenvolupament de solucions basades en la internet de les coses (IoT) aplicables en l’àmbit de les ciutats intel·ligents. Als campaments, que se celebren a Vilanova de Sau, hi participen més de 40 alumnes de 3r i 4t d'ESO, batxillerat i cicles formatius de centres educatius catalans. Els joves participants són els guanyadors de la quarta edició dels mSchools Student Awards 2017, certamen que premia la feina dels estudiants al llarg del curs escolar en el marc de la proposta didàctica mSchools App Education.

Del 22 al 30 de juliol, el campament promou un programa teoricopràctic que combina activitats a l'aire lliure amb tallers de formació sobre diferents aspectes del disseny i del desenvolupament digital. Durant 9 dies, els estudiants aprenen a crear i dissenyar solucions centrades en 'smart cities' mitjançant la programació d'un microcontrolador que actua en funció de les dades recollides per diversos sensors. Amb l'ajuda d'experts del sector, els alumnes resolen problemes urbans mitjançant l'ús de solucions IoT i apliquen mesures de ciberseguretat per evitar atacs cibernètics en els seus projectes.

El programa formatiu del campament es desenvolupa en un entorn visual basat en blocs i en una metodologia àgil i col·laborativa que permet que els estudiants puguin crear solucions complexes sense necessitat de tenir coneixements avançats en programació. A més, els alumnes tenen accés a materials i dispositius digitals per desenvolupar la seva creativitat, com Raspberry Pi, GrovePi, Arduino, entre altres. TechCamp compagina les classes amb dinàmiques grupals i sessions magistrals amb professionals de la indústria, com la conferència 'IoT i l'impacte de la ciberseguretat' impartida per Tomàs Moné, responsable del programa Internet Segura.

El campament també ofereix un ampli programa d'activitats d'oci i esports a l'aire lliure, amb sessions de caiac al pantà de Sau, gimcanes, jocs d'orientació i circuits d'aventura.

Entre les escoles participants hi ha l'IES Roseta Mauri (Reus), l'Institut La Mar de la Frau (Cambrils), el Col.legi Salesià Sant Antoni de Pàdua (Mataró), l'Escola Vedruna Ripoll (Ripoll), l'Institut Salvador Espriu (Barcelona), el Col·legi Sagrada Família (Santa Perpètua de Mogoda), l'Institut d’Altafulla (Altafulla), l'IES Ernest Lluch (Barcelona) i l'INS Castellet (Sant Vicenç de Castellet).

Jornada Scratch: les famílies treballen en equip per un dia

Els premis mSchools Student Awards 2017 van reconèixer per primera vegada els projectes realitzats per alumnes de cicle superior de primària que, mitjançant el llenguatge de programació lliure Scratch, van crear històries interactives, simulacions i animacions en una hora. Els 4 millors projectes van ser premiats amb una estada d'un dia, el diumenge 23 de juliol, a mSchools TechCamp.

Al llarg del curs 2016-2017, més de 32.000 estudiants de 1.700 centres educatius de tot Catalunya han participat en alguna de les iniciatives de mSchools, el programa pioner impulsat per la Mobile World Capital Barcelona (MWCapital) amb la col·laboració de Generalitat de Catalunya, Ajuntament de Barcelona i GSMA. La iniciativa promou el treball a l'aula amb tecnologia mòbil i digital a través de la creació i l'ús de solucions mòbils per potenciar les habilitats dels estudiants en l'entorn digital, reduir les taxes de fracàs escolar i millorar el seu rendiment acadèmic. El programa mSchools també ajuda alumnes i docents a integrar les tecnologies mòbils a l’aula, la qual cosa permet obrir noves vies d’ensenyament i d'aprenentatge que milloren el rendiment i l’ocupabilitat.

stats