Embaràs 13/08/2016

Cada gota compta

A Catalunya, 1.583 nadons prematurs s’han alimentat amb llet materna gràcies a les donacions de llet, una tasca que coordina el Banc de Llet Materna

Esther Escolán
6 min
Cada gota compta

El Banc de Llet Materna va néixer el 2011 amb l’objectiu d’assegurar l’alimentació amb llet materna de tots els prematurs i nounats de Catalunya que ho necessitessin per prescripció mèdica i que, per causes majors, no poguessin ser alletats per la pròpia mare. Aquest centre especialitzat du a terme, també, les funcions de conscienciar la societat sobre el valor de la lactància materna i recollir, analitzar, processar, fer els controls de qualitat i distribuir la llet materna donada per un nombre cada cop més gran de mares catalanes que han ajudat a perpetuar un vincle únic, el dels germans de llet.

Vanessa Pleguezuelos, responsable del Banc, lloa, precisament, “la generositat i altruisme” de les 2.159 catalanes que, al llarg d’aquests cinc anys, han decidit donar llet materna alhora que alletaven les seves criatures i bregaven amb les nits en vetlla i altres episodis propis dels primers mesos d’un nadó. “Totes elles han fet possible que tots els prematurs de risc que necessitaven llet n’hagin tingut”, destaca. Tot i això, Pleguezuelos subratlla que es tracta d’una “satisfacció molt efímera” i és que “haver tingut prou llet durant els últims anys no vol dir que en tinguem durant els pròxims mesos, ja que les donants de llet només ho poden ser durant un període de temps molt breu i, per tant, cal conscienciar constantment noves donants”.

Una de les mares que tenia molt clar que donaria llet materna és Emma Bouisset, que l’octubre del 2015 va donar a llum el seu primer fill, l’Aran. “De la mateixa manera que dono sang sempre que puc, vaig tenir molt clar que, si mai era mare, donaria llet materna”, explica Bouisset, a qui el gest li sembla “una de les coses més boniques que es poden fer en aquesta vida”. “No només contribueixes a millorar la qualitat de vida dels nadons prematurs i -per extensió- de les seves famílies, sinó que personalment tens una recompensa enorme”, explica aquesta mare.

MENYS RISC D’INFECCIONS

Els beneficis de la llet materna per als nadons són àmpliament coneguts i avalats per institucions com l’OMS, que la recomana en exclusiva fins als sis mesos i insta a mantenir-la -combinant-la amb altres aliments- fins als dos anys. Félix Castillo, cap de neonatologia de l’Hospital de la Vall d’Hebron, incideix que des del servei es promou en tot moment la llet materna entre els nounats, “ja que posseeix una composició única i específica per a l’espècie”, tot i que en el cas dels nadons prematurs -els que han nascut abans de la setmana 33 de gestació- es recomana “suplementar amb llet de banc quan la de la pròpia mare és insuficient”. Al servei de neonatologia de la Vall d’Hebron, hospital que col·labora amb el Banc de Llet des de fa tres anys, entre 150 i 180 nadons prematurs es beneficien de la donació de llet materna.

Tal com sosté el cap de neonatologia de la Vall d’Hebron, “diversos estudis demostren que la llet materna de banc redueix fins a un 72% els brots d’enterocolitis necrotitzant, una greu malaltia intestinal específica d’aquest tipus de pacients”. El Dr. Castillo també cita altres beneficis de la llet materna de banc durant la recuperació d’aquestes criatures, com la reducció de la infecció nosocomial, un millor desenvolupament neuronal, una millor tolerància digestiva i menys risc cardiovascular, uns aspectes que, de retruc, permeten escurçar la seva estada a les incubadores.

EL PROCEDIMENT

Les donacions es fan a casa, però primer cal demanar cita per fer una entrevista en un dels 17 hospitals amb Banc de Sang i Teixits distribuïts per tot Catalunya. “Els requisits per ser donant de llet materna són ser major d’edat, estar alletant el seu nadó i tenir prou llet, presentar bona salut i dur uns hàbits de vida saludables”, explica Vanessa Pleguezuelos. Per contra, no podran donar llet les mares que es mediquin habitualment amb determinants fàrmacs o que consumeixin drogues o altres tòxics; que pateixin malalties com la sida i l’hepatitis B i C, o que fumin o consumeixin begudes alcohòliques. La donant haurà d’informar el Banc de Llet tanmateix si durant el període de donació pren medicaments o herbes medicinals en infusió, es vacuna, pateix alguna malaltia aguda o infecciosa, o consumeix cafè o altres begudes amb cafeïna.

L’Emma va començar a donar llet materna quan l’Aran tenia tres mesos. En aquell moment va contactar amb el Banc de Llet i va començar tot el procés. “El primer que fan és citar-te i fer-te una minientrevista per descartar malalties o hàbits que no permetin la donació, així com una anàlisi de sang per comprovar que estigui tot bé”, recorda. Si no en tens, et cedeixen un tirallet i te’n vas a casa amb tot el pack : el tirallet, uns fulls informatius i un munt de potets i les corresponents etiquetes per identificar-los.

“Al cap d’uns dies, et truquen del Banc per donar-te els resultats de l’analítica i, si tot està bé, ja tens llum verda per començar. Després, a casa, et vas traient la llet en funció del que puguis/vulguis donar -no hi ha ni mínims ni màxims- i vas omplint els pots seguint un protocol d’esterilització del material i d’higiene personal”, explica Bouisset. “A cada extracció les mares guarden els pots plens al congelador i abans de les quatre setmanes ens truquen perquè passem a recollir-los”, explica Pleguezuelos, que fa èmfasi en el fet que una mare pot donar llet “el temps que vulgui, sempre que estigui alletant el seu nadó i la composició nutricional de la llet continuï sent l’adequada per als receptors”, cosa que es comprova mitjançant anàlisis constants realitzades al mateix Banc de Llet Materna que, entre altres coses, certifiquen que la llet està lliure de bacteris i que la quantitat de proteïnes, greixos i hidrats de carboni és l’òptima.

EL 99% REPETIRIEN

“Hem fet enquestes i el 99% de les donants repetirien i el 100% ho recomanarien a una altra persona”, afirma orgullosa la responsable del Banc. La majoria deixen de donar llet perquè han de tornar a la feina. És el cas de l’Emma, que després de tres mesos i d’uns cinc litres de llet donats, a l’abril, uns dies abans de reincorporar-se a la feina va haver de trucar al Banc per donar-se de baixa com a donant. I va fer-ho amb molta pena. Més d’un cop es va plantejar seguir una temporada més amb aquesta opció solidària, “però també volia començar a disminuir la producció de llet”. “No tenia gaire clar que a la feina trobés el moment per treure’m llet ni la logística per fer-ho”, apunta. “També coincidia amb l’època de la introducció de l’alimentació complementària i vaig pensar que, a poc a poc, aniria tenint menys llet”, afegeix aquesta exdonant.

I, per acabar, dues preguntes habituals. Quins són els hospitals que reben aquesta llet de banc? “Qualsevol nadó prematur d’alt risc pot rebre llet de banc independentment que hagi nascut en un hospital públic o privat”, apunta Vanessa Pleguezuelos. Actualment, una vintena de clíniques i hospitals reben aquesta llet. ¿I què passa quan es produeix un pic de naixements prematurs en un hospital? “Al Banc disposem d’unes reserves de llet materna que ens permeten cobrir una necessitat més alta de l’habitual, però en cas que aquestes reserves disminueixin activem diferents vies de promoció per donar a conèixer la situació i aconseguir que més mares ens ajudin a cobrir una possible punta en les necessitats dels hospitals”, conclou Pleguezuelos.

Trobada de germans de llet

El 22 de maig els Jardins de la Maternitat de Barcelona van acollir la Trobada de Germans de Llet, una festa organitzada pel Banc de Llet per commemorar el seu cinquè aniversari, que va repetir-se en altres localitats com Lleida, Girona i Tortosa, i que va reunir desenes de famílies de donants i receptores de llet. Durant aquests cinc anys, 1.583 nadons prematurs s’han alimentat amb la llet materna que han donat 2.159 dones, una xifra que es tradueix en més de 3.778 litres de llet materna que s’han distribuït en 15 hospitals públics i privats catalans. Entre els testimonis de les famílies donants i receptores de llet materna de banc, trobem el cas de la Maia, nascuda el juliol del 2011 a Barcelona durant la setmana 29 de gestació amb un pes de 1.140 grams, que va convertir-se en la primera receptora catalana de llet materna de banc gràcies a la tasca duta a terme per donants com l’Agnès, que es va estrenar com a mare i com a donant de llet el mateix any 2011, una experiència satisfactòria que va voler repetir el 2015 amb el seu segon fill.

stats