Criatures 24/05/2014

La dieta de la canalla

Una alimentació equilibrada i variada i educar la canalla en uns hàbits alimentaris saludables són aspectes clau durant la seva etapa de creixement. Un aprenentatge que els acompanyarà tota la vida

Esther Escolán
4 min

L’alimentació juga un paper molt important durant l’etapa de creixement de les criatures. És per això que durant la infància és especialment necessari seguir una alimentació equilibrada i variada que aporti l’energia i els nutrients que l’organisme dels més petits necessita durant el dia a dia. “Aquesta dieta -apunta la responsable de salut i hàbits alimentaris de la Fundació Alícia, Elena Roura- ha d’estar repartida en cinc àpats diaris per evitar llargues estones en dejú o fer després àpats massa abundants”. Aquests cinc àpats són l’esmorzar d’abans de sortir de casa, imprescindible; el de mig matí, que complementa l’esmorzar i ajuda a arribar a l’hora de dinar; el dinar, el berenar i el sopar, i han de seguir un horari regular sempre que sigui possible.

La Carmen Vicente explica que s’alia amb els seus pares i els seus sogres per aconseguir aquest equilibri en la dieta de la Sabina, la seva filla, de tres anys. “El fet que entre setmana mengi a casa dels avis ens obre un ventall de possibilitats amb el menjar, ja que ells prioritzen les llegums i el caldo per sobre de la carn i el peix”, explica la Carmen. A la nit, la família Jiménez-Vicente sopa peix i verdura preferentment, “i la pizza, la pasta i els entrepans estan reservats per al cap de setmana”.

Frescos i de temporada

En línies generals, els especialistes recomanen fomentar els productes de temporada, ja que cada aliment té un moment idoni per ser consumit, i prioritzar -com subratlla Roura- el consum d’aliments poc processats, “que ens permetran gaudir de productes de qualitat i saber exactament quins ingredients tenim als plats que preparem”.

Els productes frescos són una constant en la dieta de la Sabina, com explica la seva mare: “A casa sempre consumin productes frescos com peix, carn, verdura i fruita de temporada, que, a més, comprem al mercat”. La petita els ho posa “realment fàcil, perquè li agrada molt la fruita, especialment la síndria, el meló, el raïm i el plàtan”, afirma la seva mare.

Així mateix, per apreciar els gustos, olors i textures dels aliments, és interessant variar les tècniques culinàries i preparar des de sopes i cremes fins a fregits i arrebossats, passant pels bullits, els guisats i els aliments fets al forn, a la papillota, a la planxa o crus. També és important modificar les presentacions dels plats per tal de fer-los més atractius per als més petits. Al capdavall, és en la varietat on hi ha el gust!

“Això no m’agrada!”

Però no tot són flors i violes, ja que hi ha més aliments dels que ens pensem que poden no agradar als més petits. Parlem, sobretot, de les verdures i els llegums: són imprescindibles perquè aporten fibra, vitamines i minerals essencials les primeres, i hidrats de carboni, proteïna, fibra, ferro, calci, magnesi, zinc i sodi els segons. El peix, que també provoca alguna ganyota entre els més petits, ens aporta els àcids grassos essencials omega 3, que tenen efectes cardiosaludables i antiinflamatoris, proteïna de bona qualitat i minerals com seleni, iode, calci i vitamina D.

A l’hora d’introduir aquesta mena d’aliments, les dietistes de l’Hospital Sant Joan de Déu Natalia Egea, Marina Masferrer i Lola García recomanen variar la manera de presentació. “Podem utilitzar espècies per decorar els plats o jugar amb els colors dels aliments i posar-hi imaginació per fer-los atractius, sobretot per als més petits”, apunten. Alguns exemples? Presentar el peix en forma de broqueta juntament amb trossos de verdura; fer una cara d’un nen amb la mongeta verda i la patata; posar en una pizza rodanxes de tomàquet o albergínia; barrejar els espinacs en un puré de patata i pastanaga o dins d’una truita o croquetes, etc. “També sol funcionar utilitzar algun altre aliment que sabem que agrada més als nens per donar-hi més gust, com fer cigrons o pèsols saltejats amb trossos de bacó i arròs, espinacs a la catalana, hamburguesa de peix, etc.”, expliquen l’equip de dietistes de Sant Joan de Déu.

Per acabar, explicar a les criatures quin és l’origen dels aliments, deixar que ens acompanyin quan cal anar a comprar o que aportin la seva opinió en la planificació dels menús familiars, que experimentin i s’embrutin a la cuina -sempre sota la supervisió dels adults- són, entre d’altres, petits hàbits que possiblement faran que la canalla gaudeixi més dels aliments i s’atreveixi a tastar-ne de nous.

Pares i mares, el mirall

“La falta de temps i les nombroses obligacions del dia a dia fan que els pares i les mares no tinguin temps de cuinar i preparin menjar ràpid o receptes senzilles, o comprin productes d’escàs valor nutricional o elaborats i prefabricats, que donen lloc a una alimentació desequilibrada”, denuncien l’equip de dietistes de Sant Joan de Déu.

Un altre error és fer que primer sopin els nens i després els adults, o elaborar plats completament diferents per a cada persona. “Cal recordar que els nens tendeixen a imitar el comportament dels pares, familiars o educadors i que, per tant, aquests són els que eduquen els hàbits alimentaris dels nens i nenes”, afirmen Egea, Masferrer i García, que subratllen que els infants han de veure que mengen el mateix que els adults. D’aquesta manera aniran copiant i aprenent quins són els hàbits alimentaris més saludables”.

La Carmen Vicente explica: “Durant els sopars a la Sabina la tractem a taula com una personeta gran i sempre sopa amb nosaltres, a la mateixa hora i menjant els mateixos plats, després d’ajudar-nos a parar taula”. La família aprofita aquesta estona en comú per parlar de coses que els hagin passat durant el dia.

L’acte de menjar és un procés i una conducta que s’aprèn al llarg de la vida i és considerat com un acte social, per això cal intentar fer el màxim d’àpats en família, de manera distesa i sense distraccions com la televisió. “I tot això sense oblidar-nos d’una cosa molt important: moure’ns i fer activitat física, encara que sigui caminar mitja hora diària, pujar i baixar escales o aprofitar el cap de setmana per sortir en bicicleta o altres activitats”, conclou la responsable de salut i hàbits alimentaris de la Fundació Alícia, Elena Roura.

stats