Criatures 21/04/2012

Un conte per a adults

2 min

Glòria Vives és la mare de la Júlia i del conte per a adults 40 semanas (editorial Thule). "Hi explico, amb textos i dibuixos, com vam decidir amb la parella tenir una criatura, l'embaràs, el part i els primers mesos de vida de la nena". 40 semanas és com una novel·la gràfica que retrata el dia a dia de la convivència amb una criatura. No tot són flors i violes. La Glòria va patir un avortament, i com que a ella li van servir les paraules que li deia la gent ("A tothom li passa", "Endavant", "És molt habitual"), va pensar que també ho havia de reflectir en el llibre. En el conte la imatge de l'avortament deixa el lector sense alè: la mare va al lavabo i en una hemorràgia expulsa el fetus.

Després de l'avortament, les il·lustracions mostren com es reconstrueixen amb la parella les ganes de tornar a crear un nou projecte de vida. En els dibuixos, la parella inicia una excursió amb una motxilla ben carregada. "Està carregada d'experiència, i no d'innocència, com en el primer embaràs", diu la Glòria.

Un cop ha nascut la criatura, la Glòria reflecteix la relació de la criatura, i de la parella, amb les persones que es troben al carrer. "Persones que et diuen com ho has de fer, que sembla que coneguin més el teu nadó que tu, perquè t'estan dient que té gana, que no li donis el pit perquè no menja prou". I un cop la petita es fa més gran, les il·lustracions reflecteixen que la Glòria ja no passa desapercebuda enlloc. "Entres en una cafeteria amb la criatura per fer-hi un cafè i tothom parla amb la petita, li ofereix coses. Ja no puc estar tranquil·la ni fent un cafè".

Unes altres il·lustracions impactants són les que acosten l'evidència que la vida de la parella ha canviat. Els temes de conversa són molt diferents. Passen el dia planificant l'estructura familiar. I abans de ser pares, de què parlaven?

El dia a dia de la Glòria i la seva filla es pot seguir al blog http://Juliaaldia.blogspot.com .

stats