Criatures 25/04/2015

El món connectat. Leds per aquí, leds per allà

L’exposició Connected beings explica com és la vida connectada en una ciutat intel·ligent, així com el valor que té la informació compartida

Bernat Vilaró
3 min
El món connectat Leds per aquí, leds per allà

Un món connectat, una ciutadania que el vol conèixer i es vol acostar al seu entorn. Aquest és el punt de partida de l’exposició Connected beings, el nou cicle temàtic del Mobile World Centre enfocat a la vida connectada. La mostra, que comissiona la Mobile World Capital Barcelona, acosta el ciutadà a una visió del món connectat i explica i ensenya que la tecnologia és una eina capaç de fer evolucionar positivament la vida i l’entorn de la societat. És una exposició d’instal·lacions interactives que, amb un programa paral·lel d’activitats, convida grans i petits a reflexionar sobre el vessant de la tecnologia com a eina per transformar el model de societat.

Els leds que indiquen si una plaça de pàrquing està lliure són només un exemple del que pot fer la tecnologia per a la comoditat de la gent. Fins i tot es poden regar plantes només amb una piulada al Twitter, tal com s’explica a les instal·lacions interactives de l’exposició del MWCentre, en què el programa mSchools també hi fa visites dins el seu projecte.

Les persones poden crear i construir noves comunitats i formar part de processos participatius. L’individu és un cocreador, el protagonista de l’evolució tecnològica. I tot és gràcies a la connectivitat i a la transformació de l’entorn públic i privat, però també de l’esfera social i digital. A més, Connected beings té un fort component educatiu, se centra en els nens i nenes i organitza tallers enfocats a les escoles perquè els més petits de casa aprenguin com funciona aquesta tecnologia intel·ligent.

‘Whatsapp’ de la mestra

La tecnologia ajuda a estar connectats i això es manifesta també a les aules. La cap d’estudis de l’Escola Patufet de Barcelona, Íngrid Ribelles, explica que els 17 alumnes del curs de 6è de primària del centre han participat en aquesta exposició: “És una edat en què tots comencen a tenir mòbil i és un moment important per explicar-los que el telèfon pot ser un aliat”, afirma Ribelles, que no ha dubtat a donar el seu número de telèfon personal als alumnes.

“Hi estic connectada les 24 hores -explica-, em poden escriure un whatsapp quan vulguin. I contra el que alguns poden pensar són prudents i educats perquè no hem tendit a prohibir, sinó que hem triat educar”. Els alumnes d’aquest centre van visitar l’exposició Connected beings i van aprendre com funcionen noves tecnologies que ens fan la vida més fàcil, com ara les ulleres de Google, els jocs de simulació o altres eines que permeten redecorar la casa amb noves tecnologies.

Assaig i error

El director d’Invenio, Ricard Huguet, explica que en els tallers que organitza aquest projecte la canalla aprèn a dissenyar, construir i programar un robot que compleix unes missions determinades. “La manera de treballar és presentar reptes als infants i que facin un robot que es desplaci fins a un punt en concret, que agafi una pilota i torni a la base, per exemple. Si surt bé, perfecte, i si surt malament aprendrem de l’error i tornarem a programar-ho”. En el marc del cicle Connected beings un dels tallers més destacats és el de robòtica, a partir de peces de Lego. I és que Huguet també és director general de Robotix, que organitza la First Lego League, a més de diverses activitats extraescolars en què participen anualment uns 90.000 infants. “Nosaltres exposem el repte i els alumnes aprenen a superar-lo ells sols -comenta Huguet-. La canalla té una curiositat innata per descobrir, aprendre i tocar”.

Una ciutat de Lego

Pep Salazar, director del Mobile World Center de Barcelona, explica que Connected beings presenta la ciutat amb una maqueta de Lego “per reflectir com és Barcelona de manera visual i senzilla”. “A l’exposició hi ha col·locats un seguit de sensors amb els quals interactua el visitant. Els leds reaccionen i serveixen per explicar com funciona una ciutat intel·ligent”, afegeix. De sensors n’hi ha diversos, com explica Salazar. Els de presència són els que fan que als pàrquings subterranis un llumet verd o vermell indiqui si la plaça està buida o no. Salazar també parla d’un altre sensor que s’aplicarà als transports públics per mesurar la distància de recorregut i que indicarà el temps que falta per arribar a l’estació.

Un altre dels projectes enfocats als infants inclosos a Connected beings és el Jardí.net. José Luis Rubiés és un dels encarregats de desenvolupar la instal·lació: “És un jardí en què, mitjançant uns sensors connectats a la xarxa, s’aporta llum i aigua a les plantes, i permet que visquin de autònomament”.

Gràcies a sistemes com aquests s’aconsegueix que els infants s’interessin per les tecnologies d’una manera educativa i pràctica. En són un exemple els alumnes de l’Escola d’Educació Especial Rel, que gràcies als informàtics del projecte han pogut controlar tecnològicament l’hort del centre. Accedir a Connected beings és gratuït i es pot visitar fins al juny.

Més informació a: http://mschools.mobileworldcapital.com

stats