Criatures 02/05/2015

El càncer també es pot prevenir des de l’aula

Tallers contra el tabac i per protegir-se del sol

Xavier Tedó
3 min
El càncer també es pot prevenir des de l’aula

“Què és el tabac?” Això és el primer que pregunta Anna Martín, la tècnica de prevenció de l’AECC (Associació Espanyola Contra el Càncer) a Catalunya, a la trentena d’alumnes de primer d’ESO de l’Escola Lleó XIII de Barcelona que avui participen en un taller de prevenció del tabac. “Una droga”, responen gairebé tots a l’uníson. “I què ha de tenir per ser una droga?”, els interroga la psicòloga. “Que sigui addictiva”, anota algun dels escolars. “Costa deixar-ho?” “Sí, per la dependència que genera”, és una altra de les respostes que donen els alumnes. Martín els explica que al tabac s’hi afegeixen elements que el fan més addictiu i cita alguns components perquè esbrinin quins conté o no el tabac.

Perquè vegin els efectes dels components nocius del tabac, com la nicotina, el monòxid de carboni, els agents irritants i el quitrà, la responsable de la iniciativa mostra imatges d’un pulmó sa i d’un pulmó d’un fumador, que és de color groc i negre per l’adhesió del quitrà i que té una forma diferent fruit del deteriorament. Si els efectes del tabac són perjudicials en l’aspecte físic, psicològic i també econòmic, Martín va al moll de l’os preguntant-los per què creuen que la gent comença a fumar. Els adolescents coincideixen que bona part ho fan per fer-se els grans o els enrotllats o per sentir-se part del grup.

Als tallers que realitza, Martín dóna pautes per saber dir que no davant dels arguments que t’inciten a provar: “Sempre es diu que no passa res per un, que et sentiràs millor o que agradaràs més, i cal ser capaç de dir que no rebatent que tot això no és cert i mantenir-se ferm amb la teva elecció”. Una resposta que pot adoptar tres formes: “Pot ser agressiva («No fumo perquè prefereixo ser un gallina que un burro»), passiva («Ja ho he provat i no m’agrada», encara que sigui mentida) o assertiva, que no es res més que argumentar la teva negativa respectant l’opinió dels altres”.

Hàbits saludables

Martín subratlla que “les campanyes de prevenció són molt importants, sobretot en aquestes franges d’edat perquè, segons l’OMS, el 40% dels tumors són potencialment evitables si s’adopten hàbits de vida saludables. I això significa que és a les nostres mans reduir el risc de desenvolupar alguns tipus de càncer menjant d’una manera equilibrada, fent exercici habitualment, no fumant o prenent el sol amb precaució”.

La psicòloga revela que els tallers busquen conscienciar les noves generacions: “Quan són petits és més fàcil que agafin hàbits com ara tenir una vida activa o que mengin fruita o verdura”. Aquesta constatació explica que l’entitat faci ja uns anys que fa les sessions: “Fa quatre o cinc anys es feien tallers puntualment, però des de fa un parell d’anys s’han implantat de manera regular”, anota la tècnica, que afegeix que aquest any ja han passat per una quarantena d’escoles de la demarcació. En el marc d’aquest programa, l’associació ha elaborat un estudi que conclou que el 95,7% dels nens d’entre 7 i 14 anys asseguren o creuen que no fumaran mai. Només el 3,8% dels estudiants enquestats, que són alumnes des de 3r de primària fins a 2n d’ESO de diferents col·legis de les comarques de Barcelona, creuen que fumaran quan siguin grans. Tot i així, Martín alerta: “Si comparem la resposta dels estudiants de 8 anys amb els de 13, veiem que els més grans matisen la resposta i tendeixen més al «Crec» que no pas al «Segur que no fumaré», perquè els adolescents busquen noves sensacions”.

Sol i bons aliments

Els resultats de l’estudi també apunten que els escolars estan molt sensibilitzats en la necessitat de fer esport com a hàbit de vida saludable, perquè el 85,5% dels enquestats afirmen que fan alguna activitat física un mínim de tres cops per setmana. On cal seguir fent pedagogia, en canvi, és amb tot el que fa referència a l’alimentació saludable i la protecció solar. Dos àmbits que l’AECC treballa amb tallers com ara Menjar bé és divertit. I és que un 67,6% dels escolars preguntats admeten que no consumeixen fruita i verdura diàriament. L’entitat, que també ofereix un nutricionista per fer xerrades a les famílies, edita un llibret amb jocs que els infants s’enduen a casa després del taller amb consells pràctics per gaudir d’una alimentació saludable.

L’altre gran repte que es deriva de l’estudi és millorar la falta de sensibilització sobre la conveniència de protegir-se del sol. Els nens sembla que són poc conscients del perill que representa el sol i només el 27,4% asseguren que l’estiu passat es posaven protecció solar cada dia, mentre que gairebé un 90% admeten haver-se cremat un o dos cops. A més a més, els alumnes no relacionen les cremades amb la possibilitat de tenir un càncer de pell quan siguin més grans. “Cal protegir-los sempre que estiguin exposats al sol, quan passegen, al pati o al casal”, conclou Martín.

stats