Criatures 14/03/2012

De vegades... (II)

2 min

-

En una entrada anterior

- En primer lloc deixar clar que no és el mateix el SOP: Síndrome d'ovaris poliquístics que OP: Ovaris poliquístics. Els OP és un diagnòstic ecogràfic que pot anar o no acompanyat de simptomatologia. Per contra el SOP és una afecció que es caracteritza per la tríada: d'obesitat, anovulació i hiperandrogenisme.

Alletar és un procés hormonal complex que requereix de la participació exacte i precisa d'un munt d'hormones durant molt de temps, mooooooolt abans de començar a alletar. Des de que una nena comença a tenir la regla el seu cos ja prepara la glàndula per una lactància posterior i la seguirà preparant durant l'adolescència i fins aproximadament els 30 anys.

Encara hi ha molt desconeixement sobre aquest delicat equilibri hormonal i dels efectes que es poden produir a la glàndula si l'equilibi no és perfecte o és deficient. Hi ha una teoria que afirma que durant la gestació i en el post part immediat es creen dins la glàndula receptors hormonals de prolactina, aquests són bàsic per aconseguir posteriorment una bona producció de llet.Per tant qualsevol desequilibri pot interferir en la creació d'aquests connectors, sembla que si manquen o n'hi ha pocs la producció de llet pot ser sempre limitada. Per més que la criatura mami o la mare es tregui llet del pit els escassos connectors impossibilitaranaugmentar la producció de llet.

La síndrome d'ovaris poliquístics és un desequilibri hormonal que afecta entre un 10 i un 15% de les dones. I les pot afectar de formes diferents: períodes menstrual irregular, problemes de fertilitat, avortaments espontanis recurrents, borrissol facial i corporal excessiu, pèrdua de cabell, acne, problemes de pes...I pot afectar tant al creixementdel pit com a lacreacióde connectors de prolactina.

Des de fa relativament poc sabem que la SOP pot estar relacionat amb una baixa producció de llet materna. Sembla ser que el SOP podria interferir en la producció de llet de les següents maneres:

anticonceptius De totes maneres cal deixar constància que totes les dones amb SOP no tenen perquè tenir problemes amb la lactància. Una tercera part de dones amb SOP tenen una producció de llet norma i també cal mencionar que un 3% de dones amb SOP poden patir sobreproducció de llet.

Amb totes les hormones involucrats en la lactància, té sentit que el SOP, que afecta l'equilibri de nombroses hormones en el cos d'una dona, tingui un impacte en la lactància.

Hi ha un medicament que ha demostrat que pot ajudar en aconseguir un millor balança hormonal, pot afavorir durant l'embaràs el creixement del teixit mamari i pot ajudar en el post part a aconseguir la normalització dels receptors de prolactina. De totes maneres és complicat al nostre país trobar metges que tinguin informació sobre el citat medicament i que el receptin sense inconvenients.

I en cap cas una mare que té SOP i es proposa alletar no ha de llençar la tovallola al llegir aquest informació. Com qualsevol altre mare el que li cal és buscar ajuda especialitzada, informar-se i estar preparada.

stats