Criatures 16/05/2011

Un mite, una llegenda i una mentida

3 min

Tinc el gran plaer de treballar amb dues noies Bolivianes. Amb el temps i la confiança i per veure'm donar resposta a moltíssimes consultes telefòniques cada dia m'han explicat les seves aventurilles de lactància. I el millor és que m'han explicat un mite que no coneixia de res cosa que m'agrada molt! Us explico. Pensen que les obstruccions i les mastitis es produeixen perquè la criatura ha bufat dins el pit o perquè ha rigut mentre mamava i ha fet entrar aire. El bony que es nota és aquest aire 'acumulat. El remei per guarir-se es basa en treure la llet del pit i llençar-la a la porta de la casa. D'aquesta manera s'acaba l'obstrucció. La manera de resoldre l'obstrucció té sentit i és eficaç, potser l'únic que no caldria és llençar la llet. El pitjor de tot és que elles viuen amb angoixa la lactància i intenten evitar els somriures o que la criatura bufidins elpit.

Per altre part del llibre "Històries i llegendes de Barcelona, passejada pels carrers Ciutat Vella" de Joan Amades del que ja vam treure la informació per saber quina era la funció de les xuclapits. En un altre capítol hi ha aquest relat també relacionat amb la lactància: "La casa que fa cantonada al carrer dels Assaonadors era coneguda com la casa maleïda perquè hi havia viscut una dona que ella mateixa va maleir-se. Era molt pobre i va casar-se amb una marquès. Aviat, inflada per l'orgull, va donar-se de menys de tractar la seva parentela perquè era humil, i fins i tot desdenyà els seus pares. Va passar que la seva mare i ella van haver d'infantar plegades. A la Marquesa se li va morir el fill i la seva mare va restar completament eixuta de llet. El seu pare li va demanar que volgués criar el seu germanet, puix que amb a misèria que passaven no el podien donar a una dida, ella se'l va treure del davant amb reganys i li respongué que primer criaria un dimoni. Aquella nit mateixa va despertar-se d'un dolor terrible als pits, va trobar-se amb dos dimonis que els hi xuclaven. Penedia va demanar perdó als seus pares i van fer una novena a la Mare de Déu de Montserrat. La Marquesa va guarir-se dels rossegament que li van fer els dimonis i crià el seu germanet" És evident que la Marquesa tenia una mastitis de cavall amb una febrada terrible que va resoldre buidant els pits amb el seu germà. La novena era el de menys.

Un altre mite que m'han explicat les companyes de feina i que he pogut verificar que també s'explica a altres punts de la geografia és el mite de la serp. Les serps són rèptils, ho sé, però tant al nostre país, com a la resta d'Espanya com Sud-amèrica i l'Índia hi ha una colla de llegendes que parlen de mares lactants i de serps. Una de les històries explica que, una jove va trencar la prohibició de banyar-se durant la menstruació. Al entrar al riu és fecundada per una serp. A cap de nou mesos neix una criatura però aquesta criatura de nit es transforma en serp que succiona els pits de la seva mare. El "pare" de la criatura horroritzat per la situació vol matar la criatura, la mare per protegir-lo fuig amb ell. Per amagar-se volen pujar dalt d'un arbre però la mare no pot seguir la seva criatura-serp i és ell el que l'alimenta llençant-li fruita del arbre. El mite entronca amb la narració bíblica d'adam i Eva. I més serps. Si les criatures perdien pes o emmalaltien amb freqüència tot i que mamaven amb ganes es pensava que eraperquèuna serp mamava a les nits guiada per l'olor de la llet. En molts pobles llençaven serradures o cendres al voltant del bressol on dormia la criatura per detectar les serps que accedien a les cases i succionaven els pits de les dones. Deien que perquè les criatures no ploressin els ficaven la cua a la boca. Hi ha una versió encara més fastigosa on la serp fica la cua dins al boca de la criatura per fer-la regurgitar i poder beures la llet que vomitava. Ecs, ecs, ecs! En el diari l'Heraldo de Madrid l'any 1896 es donava fe d'aquestes serps golafres. Anys més tard expliquen com una dona va portar deu mesos la serp enganxada perquè els metges no li podien treure del pit. Pagaria per una foto!

Apa doncs, gaudiu del dia mares lactants!I ja sabeu eviteu serps i dimonis!

stats