Criatures 06/01/2010

El millor regal

3 min

Avui que és undia feliç per molts nens, m’agradaria demanar la millor nutrició per tots ells, per tots les criatures siguin d'on siguin. Poder tenir la millor alimentació és un dret dels nens:

http://www.fao.org/DOCREP/W9990S/w9990s12.htm

I la millor alimentació per una criatura és la llet materna.

Nosaltres, els adults, podem triar. Podem triar el que volem pels nostres fills i dins aquest pack d’opcions podem decidir si els alimentem amb llet materna o llet artificial. Per tant som uns afortunats. I som afortunats perquè podem preparar aquesta llet artificial en les millors condicions possibles: tenim aigua potable, electricitat, gas. I tenim sort perquè la llet artificialla podem comprar a la botiga de sota de casacom els altres aliments i tenim diners per poder pagar els 600 euros anuals que costa alimentar a una criatura amb aquesta llet.

Però què passa altres zones del planeta? A Espanya la taxa de natalitat és minúscula si la comparem amb l’Índia, l’Àfrica o Indonèsia.

Als països anomenats del Tercer Món, cada any moren (dades d’ UNICEF) 1,5 milions de nens per ser alimentats amb llet artificial en pols.

Les raons son diverses.

En primer lloc les explicacionsper lareconstrucció de la llet estan escrites en altres idiomes, aquestaés la primera dificultat però noes pas la més terrible. La reconstrucció de la llet amb l’aigua s’ha de fer en una mesura determinada. Si no hi han diners a la família comprar llet artificial és un luxe. Per tant es raciona la llet i es dilueix amb més aigua de la necessària per poder "allargar" la llet artificial. Així els nens pateixen desnutrició per mala preparació de la llet artificial.

La manca d’higiene és també una dificultat. No es disposa en primer lloc d’aigua potable per garantir que la reconstrucció de la llet serà segura. L’aigua pot estar contaminada i ser per si sola mortal. Però si us fixeu en les recomanacions de preparació de la llet artificial, cal escalfar l’aigua a 70ºC , barrejar amb la llet i esperar que es refereix fins als 30ºC . I això cal fer-ho aquí o al Tercer Món perquè la llet artificial no és estèril:

http://teletrece.canal13.cl/t13/html/Noticias/Internacional/229382.html

http://www.diariosur.es/20080826/sociedad/sanidad-retira-cinco-lotes-200808262200.html

La llet artificial pot estar contaminada per bacteris, aquí només teniu dues referències sobre el tema però hi ha dades de tot el món:

2005 a França llet contaminada per salmonella anatum

2002 a Bèlgica llet contaminada per Enterobacteria Sakazaki

2001 a Regne Unit llet contaminada per Clostridium botulinum

Per no parlardelserrors de fabricació o la lletcontaminada amb substancies alienes:

2008 a laXina llet contaminada amb melamina

2003 a Israel llet de soja per lactants deficient en vitamina B1

1994 a Sri-Lanka llet procedent de Polònia contaminada amb partícules radioactives

1970 a tota Europa llet deficient en clorur

Mares amb pocs diners, poques comoditats, poques nocions higièniques subministren els seus fills llet aigualida, enbiberons com a molt aclarits amb aigua, amb tetines exposades a l'aire, al sòl, sobre les qualsdeambulencontínuament desenes de mosques.

Aquesta és la veritat...

Donades aquestes premisses, la pròpia UNICEF considera que amb campanyes de promoció de les avantatges de la llet maternapodria salvar centenars de milers de vides d'infants cada any.

Doncs, ves per on, la industria de l’alimentació infantil fa el contrari. Amb l'objectiu de buscar nous mercatspotencialment enormes, fa molts anys que es salten les normes:

http://www.unicef.org/spanish/nutrition/index_24805.html

I son els responsables directes de aquestes morts per infecció o malnutrició.

Des de fa tres dècades es ve denunciant la promoció irresponsable de lactància artificial per part d'algunes empreses del sector. Les tàctiques utilitzades són nombroses: publicitat en tot tipus de mitjans de comunicació ( revistes per mares), mostres gratuïtes a les mares, donacions de llet en pols en hospitals, ús de falses infermeres com a estratègia comercial, etc.

Una de les estratègies de més èxit és oferir gratuïtament llet als hospitals: començar amb la llet en biberó afavoreix el fracàs en l'acceptació del pit matern, el nen per tant, dependràde la llet artificial. Un cop a casa, la mare haurà de comprar la llet, que en alguns llocs, un sol pot costa més de la meitat de la renda familiar. I en altres casos no podran ni comprar-la.

L'OMS intenta potenciar la tornada a la lactància natural per frenar la mortalitat dels nadons criats a biberó. No emmalalteixen per la sida, però moren de fam a causa de les males condicions higièniques amb què es prepara la llet artificial.

En el primer mónels nens de biberó no moren de fam, encara que també emmalalteixen més que els de pit, cal dir-ho i recordar-ho. Tots ells siguin d'on siguin tenen dret a la millor nutrició, el millor regal del mòn.

stats