Criatures 12/10/2012

La maleïda balança

3 min

-

Dimarts em va trucar una mare plorant desesperada, m’acostuma a passar, estava destrossada perquè la seva criatura no havia augmentat massa del primer al segon mes i el pediatra li havia donat un ultimàtum.

-

Ella plorava i jo no l’entenia massa bé, així quevaig esperar que es desfogués perquè m’expliqués exactament què havia passat. Ella repetia que li semblava que tot anava bé, que el nen mamava molt i ella el veia bé però, és clar, que ja li havia dit el pediatra que veure’l bé no era suficient, que calia que augmentés de pes. I ella només em repetia que no li volia donar sota cap concepte ni gota de llet artificial, que volia seguir amb la lactància, que tot anava tan bé fins aquella maleïda visita dels dos mesos al pediatra.

És cert que hi ha ocasions en la que les criatures no augmenten de pes i que cal suplementar però cal veure sobre paper i amb dades quin ha estat l’augment de pes. Així que vaig agafar llapis i paper i li vaig demanar el pes de la seva criatura des del néixer fins a aquell moment:

Pes al néixer: 3.340

Pes a la sortida del hospital: 3.090

Pes al mes: 4.300

Pes als dos mesos: 5.170

És a dir del naixement al mes un quilo, i del primer mes al segon més de 900 grams i el pediatra insistia en que allò no podia ser de cap manera deia que la criatura també havia de guanyar un quilo del segon al tecer mes i que menys de 900 grams era inacceptable i havia de suplementar a la criatura de manera inmediata!

Jo no sé quines taules de pes mirava el pediatra, potser per elefantsperò per criatures alletades segur que no! L’augment de pes de les criatures és un tema que angoixa molt a les mares. Sembla que passis un examen mensual cada vegada que portes la criatura a fer la revisió al pediatra i la possen a la balança. I hi ha pediatres que semblen entossuditsa engreixar com tuixons les criatureso potser entossudits a receptar llet artificial si o si! Per tant no us deixeu prendre el pèl i seguiu les recomanacions oficials:

El guany de pes mínim per les criatures de 0 a 6 setmanes és de 20g al dia, si és més doncs millor.

Les criatures d’un mes i mig fins els quatre mesoshan de fer un mínim de 100-200g per setmana.

Dels quatre mesos als sis han de fer un mínim de80-150g

I fins que arribin a l’any un mínim de 40-80 grams per setmana

Per tant aquesta criatura no tenia cap mena de problema, les recomanacions de OMS-UNICEF ens diuen que les criatures haurien de doblar el pes del naixament entre els tres i els 5 mesos de vida i triplicar-lo al any.

On era el problema? Per què havia de suplementar amb llet artificial a la seva criatura?Curiosament el pediatra va fer-li una recepta d’una llet artificial determinada.Què curiós!

Les criatures alletades normalment agafen molt els primers mesos de vida, a vegades un quilo i amb els mesos van agafant cada vegada menys pes. Normalment l’aturada en sec es produeix cap als tres mesos i aquestaparada juntament amb la crisis dels tres mesos fa témer el pitjor a moltes mares.

A les mares ens cal saber que les criatures no agafen un pes concret de manera estàndard cada setmana. Ja ens agradaria! Peròel que fan es agafar-lo a esglaons: hi ha setmanes que agafen molt pes, setmanes que no n’agafen tant i setmanes que no n’agafen gens. I perquè us explico això. Doncs perquè si no voleu parar ximples evitem pesar les criatures per setmana.No dic que no els peseu però tampoc us obsessioneu amb el pes. Una vegada han recuperat el pes del naixement als 15 dies de vida (si tot va bé) només cal que el torneu a pesar a la visita del mes al pediatre i després a la visita dels dos mesos... I després a la següent visita als tres o als quatre mesos.... No cal anar a la farmàcia cada setmana perquè en aquestes visites ens podem endur ensurts greus i podem prendre accions gens oportunes que poden comprometre la lactància!

stats