Criatures 17/11/2010

El mal de les mares lactants

3 min

La mastitis potser és la patologia més coneguda i temuda de la mare lactant. La primera vegada que vaig sentir a parlar de mastitis va ser quan el meu cosí i la seva dona van tenir a l'Ada. Vaig sentir que comentaven per telèfon que li havien fet deixar la lactància perquè tenia mastitis i això impossibilitava seguir amb la lactància materna.

D'aquesta conversa telefònica en fa més de 15 anys però avui encara hi ha professionals de la salut que s'encaparren a afirmar que en cas de mastitis cal deixar de donar el pit de manera immediata i no s'adonen que això pot complicar perillosamentel procés.

En primer lloc, què vol dir tenir mastitis? La mastitis és un procés inflamatori causat per una infecció bacteriana. La mastitis pot cursar de diferents maneres, i de vegades es disfressa i només causa dolor, no hi ha rastre dels símptomes típics.

La mastitis "típica" causa a la mare:

Malestar general Dolor articular Febre alta superior a 38ºC Envermelliment del pit Dolor al pit Nàusees ( a vegades) Mal de cap ( a vegades)

Aquesta és la mastitis de llibre la que tots els professionals reconeixen i tracten sense dubtar-ho. Però com dèiem hi ha casos en que la mastitis només produeix dolor o cremor al pit. No hi ha rastre dels altres síndromes típics el que desconcerta tant a la mare com als professionals de la salut, que en moltes ocasions no saben com tractar-ho.

Les obstruccions els punts blancs al mugró que pensàvem que eren les que desencadenaven el procés, ara sabem que formen part del mateix procés, són la primera senyal d'infecció al pit. Cal estar atentes a la seva aparició.

La mastitis típica a vegades es pot aturar sense haver de recorre als antibiòtics. Això sí cal actuaramb l'aparició delsprimers síndromes. Cal que la mare descansi com si tingués la grip, el que es tradueix en repòs al llit. Cal que el pit es buidi amb puntualitat britànica. Cada dues hores cal posar la criatura si vol, penseu que acausa de la infecció la composició de la llet es modifica i la llet té un gust més salat que pot fer que la vostra criatura no en vulgui saber res de mamar, i si no vol cal buidar el pit a mà o amb tirallets.

Per tant ja ho sabeu directes al llit a descansar, apliquem calor per treure la llet abans de posar la criatura i fred després de la presa per desinflamar el pit.

El que també va molt bé és ingerir bacteris lactis que restaurin l'equilibri de la flora del pit. A les farmàcies podeu trobar Casen Biótic, dos sobres al dia un abans d'esmorzar i un altre abans de sopar durant dues setmanes poden solucionar el 70% de les mastitis que cursen només amb dolor o ajudaren el cas de les mastitis incipients.

Si la febre va a més o el dolor és inaguantable el metge us receptarà antiinflamatoris i analgèsics pel dolor que són compatibles amb la lactància i ja sabeu si teniu dubtes a consultar-ho a la web del Hospital Marina Alta a Dénia.

Però a vegades el "problema" arriba quan cal un antibiòtic. Les últimes investigacions han demostrat que els antibiòtics que es recepten comunament per la mastitis (amoxicil·lina i cloxacil·lina) no són la millor elecció. Els bacteris que ens han causat la infecció tenen resistències a aquests antibiòtics i moltes vegades el tractament sembla que funciona però la mastitis reapareix una vegada deixat el tractament o a les poques setmanes.

Si voleu més informació sobre el tema de les infeccionspodeu consultar aquests arxius de la web de FEDECATA (1,2) on podeu veure entre altres cosesquins són els antibiòtics d'elecció en el cas de mastitis.

I molt important en cap cas cal deixar de donar el pit. És més, per evitar problemes més greus (abscés) cal continuar amb la lactància amb més ganes que abans de la infecció. D'aquesta manera impedim que la concentració bacteriana de la llet retinguda es dispari i la infecció augmenti i empitjori.

La llet, tot i que parlem d'infecció no es dolenta ni farà mal a les nostres criatures.Ells a l'intestí tenen moltíssimes més bacteris que les que els donem amb la llet.

Salut per totes!

stats