Criatures 16/10/2013

On és la llet?

3 min

-

Aprofito una consulta del cap de setmana per l’entradad'avuiperquè és una consulta força repetida. -

“Hola Alba: Fa uns mesos que et llegeixo al bloc. Mai he tingut massa problemes ni dubtes de lactància i els que he tingut els he pogut solucionar. Però ara tinc un problema i no sé com fer-ho. T’explico, jo treballo d'ençà que la meva filla tenia 5 mesos. Em treia llet a la feina i li donaven l'endemà. L’alimentació complementària la vam començarals 5 mesosi mig perquè jo la veia preparada i de fet la va acceptar molt bé, menja a trossos o fruita aixafada i molt bé. Tot això molt bé perquè ella a casa pren la meva llet (200ml) i l’ACque la meva parella li prepara. La llet li donem amb got d’indici i se la pren amb alegria!

Ara la nena té 9 mesos i jo en fa 4 que em trec llet cada dia (òndia!) però de cop la producció de llet ha caigut en picat, fa dos dies no vaig treure més de 70 entre els dos pits (faig dues extraccions dels dos pits a la feina) i em vaig desesperar! No hi ha manera. Ella pren l’ACbé, peròm'agradariaseguir donant la meva llet, a mi no m’importa treure’m llet i crec que encara li cal! Què puc fer per recuperar producció? O això ja és per sempre?”

-

La tornada la feina és certament un moment complicat, seguir amb la lactància materna és possible si la mare vol, només cal fer un pla personalitzat i tenir-ne ganes.

Durant uns mesos treure’s llet a la feina acostuma a ser una tasca més o menys simple que permet recollir la llet suficient perquè la criatura segueixi la lactància materna exclusiva o la lactància materna complementada amb aliments. La llet que et treus un dia la fas servir per l'endemà.

Però hi ha un dia que, de cop, la producció de llet cau en picat, sembla que la producció de llet hagi desaparegut és redueix tant que fa por. I és clar, si la criatura que tens a casa encara pren llet o bàsicament llet encara que prengui una mica d'alimentació complementària la situació desespera.

Però per què baixa la producció si es fa servirun tirallets? Doncs perquè tot i que tinguis elmillor tiralletsdel mercat, l’estimulació sobre la glàndula és menor i la producció va a la baixa i no va a la baixa de manera esglaonada, no, baixa de cop i en picat!

Així que avui opcions per aquest entrebanc, si és que us passa:

  • Intentar fer més extraccions: Si es pot a la feina dividir el moment de l’extracció (si és possible) per aconseguir més estimulació i més llet. A vegades a la feina no és possible fer-ne més i cal aguditzar l’enginy, per exemple,alarribar a casa abans de trobar-se amb la criatura treure’s llet: al rebedor, amagada a la cuina... D’aquesta manera es pot aconseguir més llet per l’endemà. I no cal patir perquè després de treure’s llet i trobar-se amb la criatura, si vol mamar,aconseguirà fer una pujada de llet.
  • Intentar augmentar la producció de llet prenent un galactagog: No cal complicar-se massa la vida amb productes de farmàcia perquè el llevat de cervesa pot ser una bona opció. El llevat de cervesa fa augmentar laprolactinaen sang el que causa de retruc un augment de llet. Cal prendre 6 càpsules al dia (dues en cada àpat principal) i en 24-48 hores es nota un augment de la producció, potser no hi ha llet per tot el veïnat però si una mica més per poder tirar uns mesos més.
  • A mà: A vegades començar l'extracció de manera manual i seguir(si cal amb extracció elèctrica) pot aconseguir el doble de llet, ja que la glàndula rep una estimulació més eficaç.
  • Si la criatura ja pren una bona quantitat d'alimentació complementària i ja té un any potser ha arribat el moment d'enviarel tiralletsi estris que l'acompanyen al traster, sense cap mena de compassió! La criatura pot recuperar el que no ha pres durant el dia quan la mare arriba a casa.

Sigui com sigui arriba un moment en què les mares deixen de treure’s llet ja sigui per la baixada de producció o perquè n’estan tipes de tanta martingala. Cosa que no vol dir que sigui el final de la lactància, sempre, sempre hi ha opcions!

stats