Criatures 25/03/2013

Les dues cares de la mateixa moneda

3 min

- Qui valora la teva lactància pot marcar-la per mal o per bé i, o t'ajuda a trobar el camí o te’l pot fer perdre sense remei!

-

Aquí us explico l'evolució d'aquetes criatures:

Criatura A

  • Primera visita als 6 dies de vida, té una mica d’icterícia i ja està guanyant pes.
  • Als onze dies ja ha recuperat el pes del naixement.
  • Té la bilirubinaun pèl més altaque en la visita anterior.
  • Fa caques de color mostassa, més de dues al dia amb grumolls blancs.
  • La pediatra el visita i tot i que diu que el veu bé recomana suplementació de llet materna o artificial perquè sembla que el nen s’ha estancat. Proposa fer una doble pesada per veure quina quantitat ingereix la criatura al mamar.

Criatura B

  • Primera visita als 6 dies de vida, té una mica d’icterícia i ja està guanyant pes.
  • Als onze dies ja ha recuperat el pes del naixement.
  • Té la bilirubinaun pèl més altaque en la visita anterior.
  • Fa caques de color mostassa, més de dues al dia amb grumolls blancs.
  • La pediatra que el visita el veu fenomenal.

Anem al gra,la criatura A i la B són la mateixa criatura amb un dia de diferència, la primera visita es va produir dijous i la segona divendres, i evidentment amb una pediatra diferent!

I què va causar la suggerència de la pediatra de suplementar a la criatura?

Hi ha un fet molt curiós que ja he vist amb altres criatures quesovint provoca consells indeguts per part dels sanitaris. Les criatures haurien de començar a guanyar pes a partir del cinquè dia de vida i recuperar-lo sobre els quinze. Doncs he vist moltes criatures que els primers dies fan una pujada espectacular i recuperen el pes sobre els 7-8 dies de vida. Si se’ls pesa en aquest moment els pediatres flipen i és evident que no diuen res: " tot va molt bé". Si per causalitat es fa una visita posterior, sobre els deu dies per exemple, i el pes és igual o similar que l’anterior salten totes les alarmes i molts consideren que les criatures s’han estancat, que no guanyen pes i que cal suplementar-los.

Si aquesta primera visita no s’hagués produït és evident que si als deu dies de vida se’ls pesa per primera vegada i ja han recuperat el pes tot està perfecte.

Curiosa i perillosa situació!

La valoració i recomanacions que es donen a una mare poden determinar la seva lactància. Insinuar que una mare té poca llet i a sobre realitzar una doble pesada per confirmar-ho, que per cert és un mètode gens fiablei que no serveix per saber quina quantitat de llet ha ingerit la criatura, només causa dubtes, desconcert i por a les mares. S’obren tots els interrogants sobre la capacitat de la mare per produir llet.

Petites interferències com aquesta poden complicar-nos la vida i la lactància. Per tant l’avaluació de la situació ha de ser molt precisa i cabal, i no tenirnomésen compte el pes de la criatura com a referència d’avaluació.

I què valorem?

-Quantitat de preses (entre 8 i 12 en 24h) i la seva efectivitat no utilitzant la doble pesada sinó mitjançant una avaluació de l'efectivitat de la succió i la deglució de la criatura.

-Quantitat de deposicions, a partir del 5è dia han de ser més de dues al dia, idealment una en cada presa; caques de color mostassa amb gromullets de la mida d’un gra d’arròs i la quantitat equivalent a una cullerada sopera.

-Estat general de la criatura, l’ictericia pot ser alarmant peròno determinant. Si l'icterícia es fisiològica noés perillosa i no cal sol ni fototeràpia ni suspendre la l’alletament.

- I sí, el pes és important però cal tenir seny i sentit comú per entendre que les criatures no es mouen per patrons establerts. Si ha recuperat el pes del naixement amb lactància materna exclusiva en 11 dies vol dir que la lactància ha funcionat i si ha funcionat fins a cert moment no ha de deixar de funcionar de cop i volta!

Així que ja veieu a vegades ens la juguem a cara o creu segons amb qui topem... Per cert, si us toca creu assegureu-vos que ho sigui de veritat i penseu que gairebé sempre estem a temps de tornar a llençar la moneda a l’aire i cercar la cara o buscar qui sàpiga llançar bé la moneda!

stats