Criatures 21/01/2011

De cap manera

3 min

Una de les trucades més angoixants de la meva vida la vaig viure un 24 de Juliol de fa tres anys. Era mig matí i em va trucar una mare, no era un dubte habitual.

Com us dic aquellano va ser una trucada qualsevol. Com podeu deduir per la data era el dia de Sant Joan i la nit abans molta gent havia anat de revella i havia allargat la festa un pèl massa.

Tal i com em parlava vaig pensar que aquella dona tal vegada havia begut massa, estava nerviosa i no anava al gra. M'explicava que havia estat de revetlla i que havia ficat la pota, es penedia del que havia fet però que no sabia a qui demanar ajuda, tenir molta por i estava molt avergonyida.

Vaig pensar que potser havia agafat una turca de campionat i que potser es sentia culpable, però estava massa penedida. No feia més que dir-me que no ho tornaria a fer i que havia estat un disbarat. Em va explicar que tenia una nena d'un mes i escaig a la que alletava, i que tot i que les tomes nocturnes li havia donat llet de fórmula no tenia clar quan havia d'esperar per tornar a donar-li el pit a la nena.

Així que veien que no en treia l'entrellat vaig optar per preguntar jo: "Què has pres?" és va produir un incòmode silenci, van passar uns segons fins que es va atrevir a dir: " Una ratlla de cocaïna"...

Silenci...

Una cosa que em d'aprendre les assessores és no jutjar ni emetre judicis de valors, no podem criminalitzar les mares. Però per una situació així no et preparen.

Vaig pensar a tota velocitat el que els dic a les mares fumadores i ho tenia que reconduir i adaptar perquè el fet era més greu que fumar-se un paquet de cigarrets una nit de revetlla.

Així que li vaig dir que no calia que jo li digués res, que ella mateixa podia entendre que allò que havia fet era perillós per la salut de la seva criatura i que si ho pensava repetir seria bona idea deixar d'alletar. Res més. Li vaigincicarel temps que calia esperar per poder tornar a alletar de forma segura.

Em va donar les gràcies i va penjar.

No he tingut mai cap consulta més d'aquest tipus, però sí d'altres drogues com la marihuana.

Les drogues d'abús són una de les contraindicacions de la lactància. Les dones drogodependents no haurien d'alletar, el perjudici que causa a la criatura el pas dels tóxics a la llet superen amb escreix els beneficis de la lactància. A més, les drogues poden estar adulterades que també poden posar en risc la salut i el benestar del nadó. Però es pot produir un consum esporàdic com el cas que us explico i cal saber el període d'interrupció de la lactància després del consum.

Així que com hem fet amb altres casos em sembla més útil exposar la informació ja que webs com la de Marina Alta, sempre molt complerta i eficaç, només tipifica les drogues d'abús de risc 3 però no especifica res més. És cert que hi ha pocs estudis fets amb mares lactants i drogues per, evidentment, el dilema ètic que planteja el tema peròles dades de les que disposem son recollides per el Dr. Hale i de la base de dades de la Biblioteca Nacional de Medicina dels Estats Units i són molt fiables.

Pertant després del consum d'una quantitat única d'aquestes drogues cal esperar els temps indicats:

Amfetamines: 24-36 hores Cocaïna: 24 hores Crack( inhalat): 24 hores Èxtasis: 24 hores Barbitúrics: 48hores Pols d'Àngel: 2 setmanes LSD: 48 hores Cànnabis: 24 hores Heroïna: 24 hores

Aquesta entrada no vol ser una invitació a consumir drogues mentre s'alleta, de cap manera! Una dona sota els efectes de les drogues pot posar en perill la integritat física del seu nadó amb relativa facilitat. Per tant drogues i lactància no són una bona idea.

Un dia d'aquest prometo una entrada especial parlant de la marihuana, que és la droga d'abús de la que rebo més consultes per part demares lactants.

stats