Criatures 12/09/2012

Fa un batut de cicuta? Orgànica això si!

5 min

Què, no? Total si la cicuta és un producte natural i fins i tot pot ser orgànica o de cultiu biològic! Què, tampoc??

Diumenge una companya de blocs em va enviar un enllaç d'un bloc, ella havia penjat l'article al seu mur de Facebook però no l’havia acabat de llegir, i es va endur un ensurt quan va veure: "el pla B" que proposaven a la part final de l'article. Em va demanar que entrés a la web i deixés clara la meva opinió. Això va derivar en un seguit de comentaris creuats on vaig ser acusada de negligència i de tenir interessos en la industria de l’alimentació infantil. Sense comentaris.

Vull començar per dir que jo no en sé res de nutrició per això hi ha experts en la matèria com el Julio Basulto, però el que si tinc és molt ( MOLT) senderi!

L’article (no us poso enllaç perquè l’han esborrat amb tots els comentaris creuats) parlava dels perills de la llet artificial, de com la llet artificial pot ser perjudicial per les criatures, i com hi ha molts ingredients de la llet materna que no són presents en aquestes fórmules. Fins aquí l’article no estava malament però al finalitzar proposaven el citat pla, “el pla B” per qui volia evitar la llet artificial en el cas de no poder alletar, batuts i sopetes que segons ells poden substituir perfectament la llet materna.

Amb els ulls com plats i la mandíbula desconjunturada em vaig quedar!

Tot i que les receptes són “curioses” no les penso reproduir no sigui que mai algú llegeixi el bloc en horitzontal i es pensi que estic a favor d’aquesta mena de potingues.

L’OMS ho té clar la llet materna és el millor i en el cas de que la criatura no pugui ser alimentada per la seva mare les vies són: llet de donant, llet de banc, llet artificial.Però en cap cas batuts vegetals ni preparats casolans a base de productes tan “adequats” en l’alimentació d’un nounat com: brou orgànic (ull que l'inorgànic no serveix), llet crua (no diu de quin mamífer) fetge orgànic (ídem que el brou), gelatina (de peix o feta d'ossós de mamífer?), lactosa, oli de coco, oli de fetge de bacallà, ametlles, civada..... Sí, amb tot això fan “llet” o això es pensen!

I difonen totes aquetes receptes amb l’excusa que són tradicionals: “aquestes fórmules es preparen en viu per una persona en viu amb aliments sense processar i en condicions conegudes. En lloc d'inerts, súper refinades, sense vida, fraccionades, creacions sintètiques, de laboratori no tenen enzims, substituïm els aliments frescos plens de vida amb tots els nutrients en una forma digerible, viable. Les fórmules comercials vénen i van, però aquestes velles receptes es transmeten de generació en generació sense grans canvis”

I tant ! Per això fan servir llet de vaca sense pasteuritzar plena de gèrmens VIUS que són ideals per un nadó!

Tradicional no vol dir bo i tradicional no vol dir adequat! A la meva mare també li sucaven al xumet en amb anís i li donaven per berenar pa amb vi i sucre i ara, evidentment, ens posem les mans al cap només pensar-ho!!

Jugar a crear un aliment tan absolutament complert com la llet materna és impossible o potser aquests que tenen tanta por a les farmacèutiques es pensen que si la seva recepta fos la “bona” no els l’haurien robat a aquestes alçades del campionat!?

Les receptes de la web són una aberració però us vull comentar uns detalls (a part dels gèrmens de la llet crua) perquè entengeu com en poden ser de perilloses aquestes sopes:

Amb la llet materna les criatures reben l’energia que els cal d’aquesta manera:

El 40% de l’energia els arriba en forma de carbohidrats, el 50% de l’energia en forma de lípids i el 10% en forma de proteïnes.

Les sopes casolanes que proposa el “pla B” estan hipercarragdes de proteïnes just el que menys té la llet materna. I això és perquè les nostres criatures en comparació a altres mamífers tenen un creixement MOLT lent. A més els seus ronyons són immadurs i els costa molt eliminar l’excés de proteïnes. La llet de vaca té el triple més proteïnes que la llet materna per tant cal modificar-la per adequar-la a les criatures. Si la una criatura pren aquests caldos a discreció: fetge, caldo de carn, gelatina , llet crua... no seria estrany que acabés fent una insuficiència renal!

El "pla B"també incloules "llets" (batuts) vegetals, només a base d’atmelles i civada. Us convido a jugar una mica amb aquesta web i la seva calculadora d’aliments podeu veure tots els valors nutricionals de cada aliment i podeu comparar amb la llet materna. Aquests productes junts o separats s’assemblen a la llet materna com un ou a una castanya. Per no parlar que les amtelles són alergèniques i la civada té gluten!

És una negligència pensar que aquests productes poden substituir o complementar la llet materna. Ens agradi o no ens agradi la única via que podem contemplar pels nens que no mamen i no poden optar a donant és la llet de fórmula. Si és cert que la llet artificial és molt diferent que la llet materna, té carències molt greus en la seva composició i no es un líquid viu però és un producte regular pel còdex alimentaruis que com a mínim en garanteix uns estàndards.

I ara ho dic alt i clar:

Sí, jo he recomanat llet artificial a mares que no podien o no volien alletar les seves criatures o no els podien suplementar de la seva llet.

Sí, jo ho he fet i ho seguiré fent si no hi ha llet de donant o de banc en disposició.

La llet artificial continua essent un car succedani de la llet materna, tant les criatures con els adults alimentats de nens amb aquesta llet poden presentar més risc de patir un munt de malalties però aquests caldets i batuts són encara més perillosos perquè: nutricionalmet no tenen el mateix valor ni de casualitat, poden ser potencialment alergèniques i a més són productes que es manipulen a casa sense cap mena de control dels ingredients ni de les quantitats, per què qui segueix les receptes al peu de la lletra? I si fas un pastís no passa res si li afegeixes més farina o més xocolata però amb un nadó aquesta "mica" pot marcar la diferència entra la vida i la mort.

No jugem, no juguem!

stats