Criatures 27/08/2010

En poden aprendre?

3 min

Acabo de parlar amb una mare angoixada per les crítiques del seu pediatra per alletar a demanda. Sóc tot preguntes. Aviso que, de moment, no puc oferir respostes.

Parlar de pediatres pro-lactància hauria de ser una redundància. Per què hem de buscar pediatres pro-lactància? És que no haurien d'estar tots a favor de la lactància? És que n'hi ha que no estan a favor de la lactància?

Si sou mares lactants estic segura que ja us heu fet aquestes preguntes més d'una vegada i sé que teniu clar que no tots els pediatres fomenten la lactància. A mila situacióem causa estupor i indignació a parts iguals.

És increïble com els perjudicis, les influencies, els interessos econòmics, la vagància i les poques llums poden venir per part d'algú que en teoria ha de vetllar per la bona salut de les criatures. Ho hem comentat altres vegades, no podem amagar el cap sota l'ala i negar l'evidència i l'evidència en aquest cas és que la lactància materna és el millor per les nostres criatures.

Com pot anar una mare al pediatre i rebre un munt de retrets, burles i desqualificacions? Només, per exemple, per alletar a demanda o alletar de manera prolongada? Expressarcriteris personalsno és el que s'espera de cap professional que basa la seva feina en la ciència. Les opinions es guarden en un calaix. Qui dóna la potestat als pediatresper acusar i retreure sense base científica? És clar que tots podem tenir un concepte personal de detreminat tema,però aquest parer no pot perjudicar la salutdels implicats. Els pediatres a més actuen amb paternalisme i prepotènciaamb les mares. Curiosament passa el mateix amb els ginecòlegs, a les dones encara se'ns tracta com a nenes histèriques a les que cal portar de la mà. Els uròlegs tracten igual als homes?

Fa poc s'ha anunciat que s'obligarà als metges i infermeres a passar un test cada cinc o sis anys per revaluar els seus coneixements i garantir la millor atenció als pacients.És evident que cal reciclar-se hauria de ser obligatori.

Moltes vegades m'he vist en la situació d'haver de negar una informació o contradir un pediatra o una llevadora. I la situació per mi és greu, extremadament greu. En el meu cas sóc auxiliar de clínica però la majoria d'assessores només són mares i els seus coneixements de lactància són excel·lents molt per sobre dels sanitaris que ens haurien de garantir que faran el millor per els nostres fills. Trobar pediatra per la Maria em va costar un any d'angoixes i plors. Quan la Maria va néixer el ginecòleg em va recomanar una pediatra, per cert que és la única cosa que li hauré d'agrair de per vida. Il·lusa de mi vaig pensar que tots eren iguals però no en tenia ni idea, quin any! Fins que no vaig anar a parar a la consulta de la Maria Antònia no vaig entendre que hi ha pediatres i PEDIATRES. Per fi algú em tractava com una adulta i no m'examinavaen cada visita per les meves opcions de lactància i criança. Per què el pediatra ha de saber si la criatura mama deu minuts o en mama vint? Per què ha de saber si mama o node nit? Jo li porto la criatura perquè em diguisiestà sana i creix bé. Si ho està vol dir que ho faig bé, no??? Com ho he aconseguit és cosa meva. Hi ha molts professionals que s'ofenen davant d'aquestes afirmacions i el que fan és defensar-se anomenant-nos "talibanes de la teta" i similars perles. Però siguem clars milers de dones no podem estar equivocades o abduïdes per la secta. Si els pediatres sabessin ajudar, solucionar i recolzar a les mares lactants,els grups de suport no serien necessaris. Sé que el sistema sanitari és el que és i no podem demanar peres a l'om però es triga el mateix en transmetre missatges positius i veraçossobre la lactància que dir segons quines bestieses sense cap ni peus.

També és veritat que cada vegada hi ha més pediatres i llevadores que estan formats o que confien en les assessores dels grups de suport i deixen en les nostres mans la informació de lactància que els manca. Tot un gest que els honora però per descomptat encara són una immensa minoria.

Les mares hauriem de poder comptar amb els pediatres, les llevadores, els i les infermeres pediàtriquesper alletar als nostresfills. No és complicat. Només cal que en vulguin aprendre!

stats