Criatures 19/11/2010

Un any junts!

3 min

"La primera vegada" va ser la primera entrada del bloc. I família d'això en fa un any i 166 entrades. Demàcelebrem el nostre primer any de vida! Com hem crescut!!!! Ens hem fet grans sense adonar-nos-en. Ja caminem, de la maneta però caminem i per suposat seguim sent lactants.

Avui dues mini entrades,a la primera part parlem de lactància, de la composició de la llet materna a l'any. I la segona part el brindis i els agraïments, el repàs del any i les novetats que ens esperen. Som-hi!

Primera part:

La llet materna canvia ja sabeu que la llet es viva i s'adapta al creixement de la criatura. Pels que diuen que la llet a l'any és aigua aquí teniu dades per reprovar aquesta afirmació. És cert que la llet que fabrica la mare d'una criatura d'un mes no és la mateixa que fabricarà quan la criatura tingui un any. I això és meravellós, perquè la resta d'aliments no es modifica. Una pera alimenta sempre igual, no varia la seva composició si se la menja una criatura de dos anys ouna avia de noranta. Però la llet materna sí es modifica per adaptar-se al creixement de la criatura.

D'aquesta manera la composició al any té un 28% més de greixos, perquè després ensdiguin que la llet al any és aigua i ja no alimenta. La llet també té més lisozima que és un enzim que inhibeix el creixement de laEscherichia Coli i de la Salmonel·la i altres gèrmens. La llet al any també té una mica més de IgA, aquesta immunoglobulina amb gran activitat biològica bloqueja l'adhesió dels patògens a l'intestí i forma anticossos contra virus i bactèries entre altres capacitats. A més la llet al any té menys proteïnes, i això es relaciona directament amb la frase de creixement lent que viuen les criatures entre l'any i l'any i mig.

Això sí que és llet adaptada!

Aviat es faran públiques les dades de la Generalitat sobre la permanència de la lactància materna a Catalunya. La bona notícia, us informo d'estranquis, és que la xifra de criatures que reben llet materna al any s'ha doblat des de l'última enquesta! Tot un èxit!

I la segona part:

Gràcies. Gràcies per ajudar-me a fer créixer el bloc, gràcies per tots els comentaris, per totes les històries que heu compartit, per totes les fotos que m'heu deixat, per totes les idees....GRÀCIES!

Ha estat un any intents i hi ha novetats que aviat sabreu.

Les entrades del dilluns em sembla que us han agradat força, em rigut molt els dilluns amb els temes més divertits i desenfadats. No tot cal que sigui seriós.

Les històries i les vivències que ens heu explicat han estat meravelloses, emocionants i rebladores de la lluita que moltes de vosaltres ha hagut de viure. Per cert, n'espero més!! Les podeu enviar al meu e-mail i les anirem publicant setmana a setmana.

Personalment he parés moltes coses de la secció "altres mamífers". Els animals sempre m'han agradat molt i descobrir que compartim moltes característiques és extremadament revelador. Començo a veure els "altres mamífers" molt a prop. I per cert de tots ells els més envejat, el cangur i la seva capacitat per produir a la vegada dues llets amb composició diferent.

També he gaudit molt de les entrades de la secció "art i lactància" hem descobert quadres força curiosos i la seva relació amb l'historia i la realitat del moment en la que van ser creats.

De mites encara ens en quedem molts per tractar! Aquests no s'acaben mai per desgràcia. Per cert si en volenu tractar algun concret ja sabeu només cal dir-ho.

També tinc ganes de començar dues seccions noves. La primeraper fer una volta al món amb un eix vertebrador la lactància. Saber i aprendre què passa en altres horitzons. Quins mites persegueixen a les mares lactants d'altres parts del planeta, quines són les seves tradicions, les seves pors, la seva realitat, el seu dia a dia...De moment he enviat forces e-mails a un munt d'assessores d'altres països, a veure si tenim èxit. I si alguna de vosaltressurt de viatge ja sabeu que toca; treball de camp!

També m'agradaria parlar de llibres, de llibres de lactància. Llibres per mares, per assessores, per criatures i fer així la nostra petita biblioteca de lactància.

El guardó que ens van atorgar al bloc als Premis Bloc 2010 ha estat un premi que m'ha fet molt feliç però us ho repeteixo m'ha fet feliç per vosaltres pels que llegiu i feu el bloc dia a dia.

Moltes felicitats!!!!! Gràcies per tot i feliç aniversari!!!!

stats