Criatures 16/03/2010

Visites al Sr. Roca

3 min

Quina nit!!! Quan criatures i gastroenteritis van de la mà la teta és una gran opció! 21:09 L’Abril acaba de sopar. S’ha menjat una muntanya de macarrons que li ha fet l’àvia.

22:30 Cau al llit adormida com un sac.

04:27 L’Abril em retorna un plat de macarrons semidigeritsi té el detall d’escampar-los per tot el llit, el seu pijama i el meu pijama (us informoque fem collit).

06:14 Els macarrons han continuat sortint per etapes, ara tocafer viatgesal vàter, ha començat la segona part, ha arribat la caca d’oca com l’anomena l’Abril.

11:55 Pren xarrups d’aigua i de teta. Sembla que la cosa va de baixa.

Aquesta és un resum a grosso modo de la nostra nit de dissabte a diumenge. Feia temps que cap de les meves filles no tenia cap gastroenteritis i m’ha fastiguejat perquè ara mama molt poc (ehemm si es que encaratinc llet) i no sé si trigarem gaire a fer net.

Les gastroenteritis agudes són unes de les afeccions més comunes en nens. Són causades per virus i bactèries que es transmeten amb facilitat entreles criatures. Els símptomes són més que coneguts per totes les mares: vòmits, diarrees, malestar abdominal, pèrdua de gana... i en casos molt extrems, deshidratació.

Hi ha molta controvèrsia sobre quines són les mesures que cal prendre per mantenir la hidratació i la nutrició dels infants alletats. Som-hi!

Si la criatura és molt petita (0-3 mesos) cal estar molt atents perquè no es deshidrati. Cal oferir LME* observant que el nen continuï mullant bolquers, que tingui un bon to de pell, plori amb llàgrimes i mantingui la mucosa de la boca humida. El pit es pot oferir a xarrups, tot i que és complicat treure’ls-hi el pit de la boca quan estan malats. És millor que la llet no arribi en grans volums, doncs la motilitat intestinal esta accelerada i si carregem molt l’estómac és més fàcil que surti tot de cop. Si oferirem el pit a xarrups garantim l’aportació constant d’aigua i electròlits: sodi i potassi. Si la criatura té mal color (molt pàl·lid o gris) té la mucosa oral seca i està dèbil o irritable i no mulla bolquers cal anar immediatament a urgències.

Nens menors de 6 mesos alimentats amb lactància materna exclusiva; cal que continuïn l’alletament sense cap mena d’interferència. Tampoc cal eliminar la llet materna i donar a la criatura un altre líquid o un altre tipus de llet. Les pautes de vigilància també són les mateixes que en les criatures més petites.

Nens de 6 a 12 mesos o nens més petits de 6 però que ja prenen alimentació complementaria. Si ja no prenen LME el que solen fer es deixar de menjar i centrar-se en la teta. Per tan, la pauta a seguir éscontinuar amb LME , oferir sèrum oral hiposòdic per garantir la hidratació. Si el nen pren AC* i en demana no cal negar-l'hi. Tampoc és el moment d’introduir aliments nous, per tant si estem introduint aliments esperarem que el nen estigui totalment restablert, i si demana AC li oferirem coses que ja hagi menjat abans de tenir la gastroenteritis.

Els nens més grans de 12 mesos que encara mamen i prenen AC, el mateix. Tota la teta que vulguin, si pot ser a xarrups, i li oferirem sèrum oral hiposódic. I el més important: no cal donar-los dieta. Les dietes astringents estan completament desaconsellades i haurien de passar a la història. Si a un nen que està dèbil, afeblit i que segurament ha perdut pes li oferirem una dieta astringent, que acostuma a ser hipocalòrica i hipoproteica, aconseguim que estigui més dèbil i trigui més a restablir-se.

Per tant encara que els aliments que ens demani (evidentment parlo d’aliments sans, res d’aliments rics en sucre o greixos) ens semblin inadequats: carn, iogurt, pasta.... els hi donem. Als virus tant els és dieta astringent o normal, i si podem aconseguir que una part de l’aliment s’absorbeixi podem garantir que la criatura estarà més forta i es restablirà abans.

El tema de suprimir la llet; moltes vegades al adults amb gastroenteritis ens eliminen la llet de la dieta, de fet ens eliminen la lactosa de la dieta. Aquesta regla ha portat a molts pediatres a desaconsellar la lactància en cas de gastroenteritis. La llet materna no es pot comparar amb altres llets (de vaca, artificial), la llet materna és molt ben tolerada pel cos de la criatura; té factors antiinflamatoris, antivírics i antibacterians. Té un excel·lent balanç hídric i de sals minerals que ajuden la criatura a fer net i recuperar-se ràpidament.

Aquí teniu l'enllaç de l'AEP sobre el tema per confirmar la informació ;-)

PD/ 16:55-Sembla que la Maria comença amb cagarrines! nooooooooooooooooooooo I L’Abril ha tornat a vomitar.

LME* Lactància Materna Exclusiva AC* Alimentació Complementaria

stats