Criatures 23/03/2012

Trisomia 21

3 min

- Dimecres va ser el Dia Mundial de la Síndrome deDown - He tingut el plaer d'acompanyar a diverses famílies en l'aventura que suposa la lactància d'una criatura amb síndrome deDown. Cada un d'ells ha estat un aprenentatge únic i un regal magnífic de vida, on he pogut comprovar com en són de lluitadores les mares i com aquests nens tan especials, poden tot i els seus handicaps, mamar.

Totes les criatures amb síndrome deDownno són iguals, de fet cap criatura és igual, per tant cal sempre valorar la seva situació de manera individual, però tot i així hi ha tres característiques d'aquests nens que poden dificultar la lactància i que cal tenir present:

-Gloso-ptosis: La llengua té tendència a caure cap enrere el que dificulta que es posicioni de manera correcte per poder succionar. -Macroglòssia: la llengua és més gran, el que fa complicada la coordinació de la succióyla deglució. -Hipotonia: tant la musculatura facial, la llengua i la pressióintraoralnegativa que calen per extraure la llet del pit poden estar minvades el que complica l'extracció activa de llet.

Avui en dia la majoria de pares ja saben o intueixen abans que neixi que la seva criatura pot tenirSD, per tant acostumen a preparar-se, buscar informació i intenten estar el màxim de preparats per poder satisfer totes les necessitats de la seva criatura i també es pot saber abans del naixement (cal confirmar-ho al néixer) si la criatura ambSDtindrà associades altres patologies que poden interferir en el desenvolupament de la criatura en major o menor grau. Una criatura ambSDi que a més tingui associada una cardiopatia pot mostrar majors dificultats a l'hora de mamar per exemple que una criatura ambSDque no en tingui cap però en cap cas això no vol dir que no pugui mamar.

Ens cal saber també que les criatures ambSDtenen uns percentils especials. El seu creixement és diferent per tal no es poden utilitzar els percentils habituals ja que el seu desenvolupament físic pot ser més lent. És important, igual que tots els nens, que puguin començar a mamar com abans millor, si pot ser dins de la primera mitja hora després del part i que cal evitar donar-los xumets o suplements de llet amb una tetina per evitar que es confonguin.

Si la lactància materna és un regal per els nens en general per les criatures ambSDla lactància materna els ajuda a:

1)Millora la coordinació i el control de la llengua, amb el temps que es tradueixen en menys problemes en la parla. Alletar també enforteix els músculsoro-facials i ajuda a millorar l'estabilitat de la mandíbula. 2)La llet materna ofereix protecció contra les infeccions respiratòries i digestives a les que els nenes ambSDsón més propensos. 3)Milora la vinculació i les habilitats maternals. 4) La lactància materna proporciona una estimulació addicional al nadó.

I aquí hi ha alguns trucs per ajudar a les criatures ambSDa mamar:

  • Atès que els nadons amb síndrome deDownsolen estar somnolents potser caldrà despertar-los.
  • Si el nadó té hipotonia això fa que li sigui difícil succionar i mantenir el suportnecesarial pit . Es potdonarun suport extra a la barbeta de la criatura a través delsuportanomenat"Dancer". (El nom d'aquesta posició va ser encunyada perSarahCoulterDanner, iEdCerutti, ve de les primeres lletres dels seus cognoms (DanCer) S'ha de sostenir el nadó amb la braç oposat al que se li ofereix pit. Amb la mà al mateix costat que el pit que s'ofereix es situa el dit polze en un costat del pit, per sota del palmell, eldit índex apuntant cap a fora, i els altres tres dits a l'altra banda de la mama. S'utilitza el dit índex per donar suport a la mandíbula inferior de la criatura mentre succiona.
  • Els massatges de fisioteràpia de succióydeglució poden ser molt útils per activar els seus reflexos de cerca i succió que poden estardisminuïts. Aquests massatges tonifiquen la musculaturaoro-faciali talment com els actors els ajuden a preparar-se.
  • Si la criatura té moltes dificultats potser es farà necessari que la mare s'estimuli amb un tirallets i complementi a la criatura amb la seva llet.

RebuscantperInternethetrobataquest bloc meravellós que us recomano. El pare del Jan ens explica el dia a dia del seu fill amb tota la tendres i l'amor de la que només un pare és capaç!

stats