Criatures 05/03/2012

Publicitat per consells de salut

3 min

-

No és la primera vegada que Antena 3 demostra que té poca ètica i consciència amb la lactància. La primera vegada va ser al recolzar la campanya "1 vida unasemilla"

-

Arribats a aquestes alçada del campionat negar les virtuts de la lactància materna per la salut infantil, i la salut posterior en els adults, és de necis. Se'ns acumulen els estudis científics que demostren els beneficis que suposa pel bon desenvolupament físic i emocional de les criatures prendre pit, però és veu que Antena 3 encara no ho saben o si que ho saben però no els convé dir-ho.

La sorpresa va ser majúscula quan dimecres passat fent zàping vaig veure la campanya "ElEstirón", de la citada cadena. Per si no ho sabeu el que volen fer és promoure els hàbits saludables en la alimentació infantil per evitar que pateixin obesitat "plan integral contra laobesidadinfantil" en diuen.

Doncs de cop dins un dels seus espais colen un anunci de llet artificial d'una marca concreta, que no penso citar. Jo amb els ulls com taronges i pensat, sense entendre res, que allò ho feia dins un espai de salut i consells saludables.

Reconec que veient el plantejament i per uns segons, i abans de veure la marca de llet artificial, vaig pensar que anaven a fer propaganda d'alletament! Si és que a ingènua no em guanya ningú! Transcric l'anunci que narra, no us ho perdeu, unendocrinòleg:

"Perquè el teu nadó creixi sa és important cuidar la seva alimentació des de que neix"Mira per on anem bé!!

"A partir dels 6 mesos cal introduir nous aliments i mantenir la llet. Seguint la recomanació del pediatre"Molt bé!! Si senyor l'alimentació complementària no substitueix la llet.

"La lactància materna és la millor alternativa però si no és possible existeixen llets de continuació còmodes i segures la composició de les quals t'ajuda a alimentar correctament al teu nadó "Cagada pastoreta! Anàvem massa bé!

I les imatges no tenen pèrdua. La mare fent el puré de carbassó casolà, el pare administrant el puré i després, per compartir les tasques de criança, el pare dona el biberó sota la atenta mirada de la mare que dóna el seu beneplàcit a l'escèna.

La llet materna és boníssima però arribats als sis mesos ja tens llet de continuació. Per què seguir amb la teta si tens opcions còmodes i segures per alimentar correctament la teva criatura!? Si total la composició és igual!!

Una és pregunta per quines raons poden tenir, en una campanya d'aquest tipus, per òbviar la lactància materna com un primer esglaó per aconseguir la millor nutrició i evitar l'obesitat. No m'agrada fer proselitisme de la lactància ni parlar de beneficis, de fet al bloc ho he fet poc per no dir gens, però arribats a un punt i quan em volen vendre gat per llebre he de dir prou.

Voler-nos fer creure que fan amb bona intenció i ganes de servei un "pla general contra l'obesitat infantil" és per pixar-se de riure quan ens colen en la publicitat com n'és de bona la llet artificial quan se sap que una de les causes d'obesitat infantil és la llet artificial i les modificacions metabòliques que produeix.

Hi ha també altres temes que em grinyolen:

- Lacol·laboraciódel pare en l'alimentació de la criatura -L'evitarno ferir la sensibilitat de les dones que han decidit no alletar.

En el primer cas he deixat en altres entrades la meva postura molt clara, hi ha mil tasques que poden fer els pares per estar amb els seus nadons i no cal "compartir" amb ells l'única cosa que podem fer nosaltres.

Les mares que opten per no alletar de manera voluntariat no tenen perquè sentir-se culpables, quan algú decideix què vol fer hauria de ser conscient de totes les implicacions de la seva decisió i acceptar-les. Les mares que no poden alletar o que es veuen obligades a complementar la seva llet amb llet artificial també haurien de ser conscients d'aquest fet i no cal sentir-se culpable ni molt meny! Sort n'hi ha en alguns casos de la llet artificial.

Però el que no es pot amagar arribats a aquestes alçades de coneixement científic en lactància materna que alletar no és una alternativa com diu l'anunci. L'alletament com base d'una alimentació saludable hauria de ser contemplada com la norma i l'alletament artificial com l'excepció.

I el més important que no ens enganyin i que no ens vulguin donar peixet a uns i llebre als altres! La pela és la pela i la publicitat com a consells de salut ja no cola!

stats