Criatures 03/05/2010

No volia marxar sense tastar el pa amb tomàquet

3 min

Fa una setmana va néixer el José, el fill de la Norma, la seva mare havia de marxar cap a Bolívia el dia 24 per donar a llum pels voltants de Sant Joan però el petit José va optar per néixer a Barcelona. Així que el dia 20 d’abril va decidir ser barceloní!

El José va néixer a les 30 setmanes de gestació amb un pes de 1.300g. A la seva mare li van fer una cesària al adonar-se que patia un CIR (creixement intrauterí retardat) que posava en joc la seva vida.

Segons l'AAP, es considera prematur tot nounat viu amb una edat gestacional inferior a 37 setmanes, sense importar el seu pes al néixer. Els problemes i les dificultats que patirà el nounat prematur depenen però de la seva edat gestacional i el seu pes. El prematurs són immadurs, tots els seu òrgans i sistemes estan per acabar: aparell respiratori, termoregulació, aparell urinari, sistema immunològic, aparell digestiu...

L’alimentació per al petit José ha de ser ideal i òptima i que aconsegueixi un creixement similar al que tindria dins l'úter. Així doncs ha de ser fàcilment digerible, de fàcil absorció i que no suposi una sobrecàrrega metabòlica, i aquesta alimentació té un nom: llet materna.

En el cas del José, ha calgut una sonda nasogàstrica per alimentar-lo doncs els seus reflexos de succió i deglució encara no són madurs. Per tant, la seva mare s'extreu llet materna i li administren en petites quantitats a través de la sonda.

La llet materna disminueix la morbiditat neonatal causada per enterocolitis necrotitzant, defensa el prematur de les infeccions hospitalàries, minimitza els processos al·lèrgics, aconsegueix un bon desenvolupament psicomotor i crea vincle afectiu entre els pares i el nadó. La llet que fabrica la Norma és especial per al seu fill i és diferent a la que fabrica una mare d'una criatura a terme. En primer lloc, el seu calostre comparat amb el calostre d'un naixement a terme té més: Immunoglobulina IgA, lisozima, lactoferrina, macrófacs, linfócits, neutròfils, proteïnes i sodi.

I la llet, que ara ja té la Norma, serà diferent a la llet d'una mare a terme fins als 6 mesos, i de manera significativa serà més rica en àcids grassos essencials. Els prematurs i en especial les criatures molt immadures tenen un alt risc de patir alteracions en el desenvolupament del cervell i del sistema nerviós central.

El cervell esta format en un 60% per lípids estructurals i el calostre de prematur és ric en greixos ideals per al cervell i la retina. Aquest greix es molt fàcil d'absorbir gracies a la lipasa, que permet una absorció del 90 al 95% en comparació amb l'absorció de la llet de fórmula que només es del 65%. També es molt important saber que els àcids grassos de cadena llarga dels que depenen cervell i retina no estan regulats per la glàndula mamaria, depenen de la concentració del plasma matern. Per tant es important l'adequada nutrició de les mares per aconseguir transmetre el mateix nombre d'aquests àcids. A la Norma li hem portat un tirallets doble perquè es pugui extraure el màxim de llet i pugui mantenir la producció. Ja que idealment necessita produir uns 600 ml de llet al dia d'aquí a una setmana.

La conservació de llet varia una mica en el cas dels prematurs, ja que necessitem que la llet sigui el més fresca possible per garantir que a la criatura li arribarà el màxim de "viva" possible.

Així doncs, la llet de prematur es pot guardar vint-i-quatre hores a la nevera i unes quatre hores a temperatura ambient. En aquest moments el José ha hagut de fer una pausa i ser alimentat uns dies per via endovenosa doncs encara trigava massa a aconseguir digerir la llet materna. Així que la seva mare l'etiqueta i guarda tota al congelador per quan ell pugui prendre-la. Els metges creuen que haurà d'estar un mes a l'hospital fins que pesi uns dos quilos i poc i pugui ser donat d'alta i per fi sortir de l'hospital i conèixer Barcelona

Benvingut petit! Creix molt!

stats