Criatures 07/09/2012

No és innocu

3 min

Ja havíem parlat d’aquest tema en una entrada antiga

Les cirurgies de reducció afecten la lactància. No hi ha més a dir.

Una de dues, o els cirurgians no saben res de lactància o menteixen descaradament. Com poden dir, afirmar i perjurar que les cirurgies de reducció no afecten la lactància?

En aquests anys he acompanyat a moltes mares que no sabien la veritat, mares a les que en el seu moment se’ls va prometre que la cirurgia que es feien no tindria cap mena de repercussió en una lactància posterior. Per tant havien arxivat al seu cervell que si volien podrien alletar.

I la desgradable sorpresa els arriba en el moment que tenen la criatura i s’adonen que perd pes de manera exagerada i que el tirallets ni es mulla.... Aquí es quan s’adonen que algú els ha pres el pèl.

Les reduccions de pit són traumàtiques per la glàndula perquè a partd'eliminargreix també s'elimina teixit mamari en l’operació i els conductes es seccionen... Les incisions que es practiquen a l’arèola causen la secció dels nervis mamaris que són els encarregats de regir i determinar oferta i demanda.

És cert que els conductes seccionats tendeixen a buscar la llum del mugró i tot sovint es pot veure calostre al mugró durant la gestació però això no és suficient per garantir una lactància materna exclusiva.

Per tant la prudència hauria de marcar la lactància, val més la pena ser prudent que haver de córrer o no estar preparat. Si teniu una reducció mamaria i és la vostra primera criatura intenteu prepareu-vos per si de cas, des de la gestació:

- Com totes les dones aneu a un grup de suport durant la gestació per preparar-vos i conèixer la part tècnica de la lactància

- Controleu l’evolució del pit durant la gestació: sensibilitat, calostre, augment de volum....

- Compreu/Llogueu/ Demaneu un tirallets a poder ser doble i elèctric

- Compreu un relactador o feu-ne un de casolà: només cal un biberó i una sonda nasogàstrica pediàtrica. En aquest enllaç podeu veure un vídeo de com es fabrica.

- Tingueu clar que les llets artificials són totes iguals però el seu preu no, així que busqueu la que més us convingui. Si una vegada començada la lactància us calgués fer una lactància mixta compreu sempre, tot el primer any de vida llet 1.

- Si econòmicament podeu, busqueu una doula o IBCLC que pugui estar amb vosaltres els primers dies i pugui avaluar com va tot.

- Si no podeu permetre-us aquest servei extern, amareu-vos del que és normal i del que no és durant els primers dies de vida de la vostra criatura. Així estareu preparats per detectar qualsevol inconvenient.

- Intenteu un part respectat, com més respectat millor per garantir-vos un bon inici de la lactància.

- Comenceu la lactància just després de parir, col·locant-vos la criatura al pit després del part i no permeteu que us separin.

- Restringiu visites, no és el moment de tenir l’habitació més plena que el metro en hora punta.

- Deixeu i animeu a la criatura a mamar durant els primers dies de vida. Això és important perquè hi ha una teoria que explica la importància d’aquestes primers succions (prometo entrada específica) per crear receptors de prolactina al pit: a més receptors, més llet.

- Eviteu l’ús de xumet o qualsevol succió que no sigui la del pit.

- Si a partir del 5è dia de vida comença a recuperar pes sense cap mena d’ajuda de llet artificial, felicitats aneu molt ben encaminats

- Si a partir del 5è dia de vida no guanya pes o abans del cinquè ha perdut massa pes, començar amb la llet artificial.

- Si cal administrar llet artificial busqueu el mètode que us funcioni i si ha de ser en biberó practiqueu el mètode Kassing. D’aquesta manera evitarem que la criatura rebi massa llet de cop i perdi les ganes d’estar estona al pit.

- Intenteu fer servir el relactador (si voleu intentar una lactància mixta) en totes les preses que pugeu de manera que la criatura no perdi les ganes de succionar el pit.

Com tot, cada mare escull les seves opcions i tria el que desitja però si esteu en estat i us vau fer una reducció i volíeu alletar busqueu ajuda, llegiu, moveu-vos... Potser us sentireu enganyades o defraudades o culpables per haver-vos fet la reducció, però lamentar-se no serveix de res així que ànims!

stats